Μενού

Το τείχος με τα χιλιάδες αποτυπώματα από δεινόσαυρους (Εικόνες)

Shares 22

δεινόσαυροι Σημάδια 68 εκατομμυρίων ετών στη Βολιβία

Φανταστείτε ένα τείχος με πάνω από 5.000 αποτυπώματα δεινοσαύρων. Και όμως υπάρχει και βρίσκεται στη Βολιβία.

Η ανακάλυψη του τείχους έγινε μάλιστα πρόσφατα, μόλις το 1994, από τον Klaus Schütt, ο οποίος περπατώντας σε ένα εργοτάξιο τσιμέντου στη Νότια Βολιβία ανακάλυψε ένα τείχος από ασβεστόλιθο, μεγέθους 25.000 τετραγωνικών μέτρων που καλυπτόταν κυριολεκτικά από τα αποτυπώματα δεινοσαύρων. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι εργάτες έπεσαν πάνω στο βράχο σκάβοντάς τον.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1998, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ελβετό παλαιοντολόγο Christian Meyer εξέτασαν το τείχος και αποδείχθηκε ότι ήταν «η μεγαλύτερη έκταση με σημάδια από δεινόσαυρους που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα».

Οι αρχές της χώρας μάλιστα ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο προσπαθώντας να εμποδίσουν την κατάρρευση του τείχους με τα αποτυπώματα αλλά δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αφού σχεδόν 300 από τα ίχνη έχουν ήδη καταστραφεί από φυσικά αίτια. Το μήκος του τεράστιου τείχους είναι 1,5 χιλιόμετρα και το ύψος του 150 μέτρα, ενώ η κλίση του είναι 70 μοίρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια τον χώρο και το τείχος, πριν από εκατομμύρια χρόνια η περιοχή ήταν λίμνη στην οποία χιλιάδες δεινόσαυροι συγκεντρώνονταν για να βρουν νερό και γι’ αυτό έχουν μείνει τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με dinosaurus.org, η εκτιμώμενη μέση ηλικία των αποτυπωμάτων είναι περίπου 68 εκατομμύρια χρόνια. Περισσότεροι από 250 διαδρομές έχουν καταγραφεί και έξι διαφορετικά είδη δεινοσαύρων. Tα πιο εντυπωσιακά ίχνη είναι εκείνα των τετράποδων τιτανόσαυρων, τα φυτοφάγα ζώα με μέγεθος μεταξύ 15 και 25 μέτρων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανακάλυψη είναι μια τεράστια συνεισφορά στην ανθρωπότητα και την επιστήμη, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι τώρα δεδομένα που τεκμηριώνουν την μεγάλη ποικιλία των δεινοσαύρων καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες…

 

δεινόσαυροι

δεινόσαυροι

δεινόσαυροι

δεινόσαυροι

δεινόσαυροι

δεινόσαυροι

δεινόσαυροι

newsbeast.gr

Shares 22

Σχόλια


Read more:
Close