Μενού

10 συμβουλές για τη φροντίδα του υπερήλικου σκύλου

Shares 204

υπερήλικας σκύλος Σκύλος Παρόλο που η αντιστοιχία πως εφτά ανθρώπινα έτη ισοδυναμούν με ένα έτος του σκύλου φαίνεται να έχει μια σχετική υπόσταση παρόλα αυτά η αναλογία δεν φανερώνει όλη την αλήθεια. Το μόνο σίγουρο δεδομένο είναι ότι οι σκύλοι μεγαλώνουν ταχύτερα σε σχέση με τον άνθρωπο. Οι ιδιοκτήτες πολλές φορές όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι το κατοικίδιο τους «έχει μπει στην τρίτη ηλικία» με αποτέλεσμα να μη μεριμνούν για σοβαρά κτηνιατρικά και μη θέματα. Στην πλειονότητα τους μειώνουν τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, ενώ ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον μικρό τους φίλο παραμένει ο ίδιος.

Παρακάτω αναλύονται 10 σημεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευζωία των υπερήλικων σκύλων.

Στοματική Υγιεινή. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής μειώνει το ενδεχόμενο του πόνου στη στοματική κοιλότητα ειδικά στα υπερήλικα σκυλιά όπου ένας χειρουργικός οδοντικός καθαρισμός επιπλέκεται από πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάζες και πρηξίματα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει συχνά να ελέγχουν για νέες μάζες ή για αλλαγή στο μέγεθος μιας ήδη υπάρχουσας μάζας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται πολύ ευχάριστη για το σκύλο εφόσον πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης και του χαϊδέματος.

Πόνος. Οι παθήσεις που ενδεχομένως να προκαλούν πόνο στο σκύλο αυξάνονται με το πέρας του χρόνου. Συχνά, πραγματοποιείται δοκιμαστική χορήγηση κτηνιατρικών αναλγητικών ελέγχοντας την ανταπόκριση του ζώου.

Σωματικό βάρος. Οι υπέρβαροι σκύλοι επιβαρύνουν επιπλέον το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το κινητικό τους σύστημα.

Άσκηση. Η καθημερινή βόλτα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τις παθήσεις των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα) αλλά και για τη διέγερση της πνευματικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να είναι μειωμένη στις προχωρημένες ηλικίες.

Κινητικότητα του πεπτικού. Προβλήματα που συχνά συναντάμε σε ηλικιωμένους σκύλους, όπως παθήσεις στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο, οδηγούν πολλές φορές σε δυσκοιλιότητα. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και η μείωση των σακχάρων μέσω της διατροφής βοηθούν σημαντικά στη λύση του προβλήματος. Η συνεχής πρόσβαση σε φρέσκο νερό είναι εξίσου απαραίτητη.

Το δάπεδο στο σπίτι. Ξύλινα πατώματα ή πλακάκια που γλιστράνε αποτελούν σημαντικό πρόβλημα σε σκύλους με δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή με αδύναμο μυϊκό σύστημα. Η τοποθέτηση μοκέτας ή χαλιών θα βοηθούσε πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι αλλαγές είναι δύσκολες για τους ηλικιωμένους σκύλους. Όσο πιο λίγες αλλαγές γίνονται στην καθημερινότητα του σκύλου τόσο το καλύτερο καθώς μειώνονται οι στρεσογόνοι παράγοντες. Ένα συχνό παράδειγμα είναι η είσοδος στην οικογένεια ενός νέου σκύλου.

Ενημέρωση των νεότερων μελών μιας οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες είναι απαραίτητο να ενημερώνουν τα μικρά παιδιά για τις αλλαγές στο σκύλο τους. Η μείωση της όρασης και της ακοής καθώς και ο πόνος κάνουν το σκύλο πιο νευρικό. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι όταν ο σκύλος τρομάξει μπορεί να οδηγηθεί σε επιθετική συμπεριφορά όπως γρύλισμα ή και δάγκωμα καθώς νιώθει πιο ευάλωτος.

Συχνότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο. Οι ιδιοκτήτες με τη βοήθεια πάντα του κτηνιάτρου πρέπει να εξασφαλίζουν την ευζωία του σκύλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του. Είναι απαραίτητο να δίνεται σημασία στη σωστή κτηνιατρική φροντίδα (εμβολιασμοί, παρασιτολογικός έλεγχος, εργαστηριακές εξετάσεις), και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο (αυξημένο στρεσάρισμα του ζώου κατά την προσέλευση του στην κλινική) ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις.

Πηγή

Shares 204

Σχόλια


Read more:
Close