Μενού

10 σημάδια ότι ο σκύλος μας γερνάει

Shares 48

O χρόνος που περνάει είναι αμείλικτος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Δυστυχώς τα αγαπημένα μας κατοικίδια δεν ζουν πολύ, κάτι που όλοι εμείς που είχαμε ή έχουμε κάποιο ζωάκι γνωρίουμε πολύ καλά.

Το ότι μεγαλώνουμε είναι κάτι που εμείς οι άνθρωποι το αρνούμαστε, δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Ούτε στους άλλους αλλά ούτε και στον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν μάλιστα συμβιώνουμε με κάποιους, είτε συγγενείς είτε το σύντροφό μας, δύσκολα βλέπουμε ότι μεγαλώνει. Ή δύσκολα θέλουμε να δούμε ότι μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα μας. Νομίζουμε ότι πάντα θα πηγαίνουμε τις μεγάλες βόλτες μαζί τους, θα παίζουμε ατελείωτες ώρες και θα είναι πάντα τα μωρά μας. Τις περισσότερες φορές συνειδητοποιούμε αργά ότι γέρασαν. Όμως κανείς δεν γερνάει ξαφνικά. Τα σημάδια εμφανίζονται αρκετό καιρό πριν.

Το να καταλάβουμε ότι το ζώο μας μεγαλώνει είναι κάτι που θα μας βοηθήσει σε δυο πράγματα: Στο να συνειδητοποιήσουμε ότι μεγαλώνει και ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να βοηθήσουμε να γεράσει καλά και να ζήσει όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς 10 είναι τα σημάδια υ το δείχνουν και καλό είναι να τα εντοπίσουμε νωρίς.

 1. Περπατάει πιο αργά
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει
  Όταν κουράζεται πιο γρήγορα στη βόλτα σας, όταν ξεκινάει να παίξει και μετά από λίγο σταματάει να ξεκουραστεί, όταν στο κάλεσμά σας είναι πιο αργό, πιο βαρύ. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν αρχή αρθρίτιδας, προβλήματα με το θυρεοειδή και πολλά άλλα. Καιρός λοιπόν για επίσκεψη στον κτηνίατρο.

  2. Αυξάνεται το βάρος του
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει
  Μεγαλώνοντας το ζωάκι σας μπορεί να πάρει βάρος. Αυτό δείχνει χαμηλό μεταβολισμό, προβλήματα στο θυρεοειδή. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για εξετάσεις. Αν δεν έχει κάτι παθολογικό, το πιθανότερο είναι να σας συστήσει να του μειώσετε την ποσότητα της τροφής ή να του δώσετε ειδική τροφή για ηλικιωμένα ζώα.

  3.  Δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματά σας
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Αυτό είναι κάτι που συχνά μας μπερδεύει. Εκεί λοιπόν που ερχόταν μόλις το φωνάζαμε ή μόλις μας άκουγε, με τον καιρό άρχισε να μην έρχεται. Είναι άδικο να νευριάζετε και να σκέφτεστε ότι δεν σας ακούει πια. Όταν οι δυνάμεις αρχίζουν να εγκαταλείπουν ένα ζώο, οι συμπεριφορές σαν αυτή είναι συνηθισμένες. Μπορεί επίσης να έχει χάσει και ένα μέρος της ακοής του.

  4. Δυσκολεύεται να σηκωθεί
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Και εκεί που πεταγόταν αμέσως από το κρεβάτι του, άρχισε να μην μπορεί. Σηκώνεται σιγά σιγά ή χάνει λίγο την ισορροπία του. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια του, ότι πονάει. Ένα επίσης σημάδι ότι χρειάζεται να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

  5. Έχει θολά μάτια

  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Στην αρχή μπορεί να μην το εντοπίσουμε αν δεν μας κοιτάξει στα μάτια. Αν όμως το δούμε, δεν πρέπει να το αφήσουμε γιατί είναι σύμπτωμα καταρράκτη και θα χρειαστεί θεραπεία. Ακόμα όμως και αν δε δείτε κάτι στα μάτια του, λόγω ηλικίας και μόνο επιβάλλεται να το δει ο κτηνίατρος.

  6. Πηγαίνει συχνότερα στην τουαλέτα του
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Όσο ένα ζωάκι μεγαλώνει, τόσο θα θέλει να πηγαίνει περισσότερο για τις ανάγκες του. Επίσης ενδέχεται και κάποιες φορές να μην προλάβει να πάει και να δείτε τα σημάδια μέσα στο σπίτι. Η ακράτεια είναι κάτι συνηθισμένο στις μεγάλες ηλικίες. Όταν φεύγετε από το σπίτι, αφήστε κάποιες πάνες ώστε αν χρειαστεί, να πάει εκεί.

  7. Έχει βγάλει στο κορμί του εξογκώματα
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Σε ένα ζώο με κοντή τρίχα αυτά είναι εύκολο να εντοπιστούν. Όταν ο σκύλος έχει μακριά τρίχα, καλό θα είναι να τον ψάχνετε πού και πού. Είναι πολύ βασικό τα εξογκώματα να εντοπιστούν νωρίς γιατί δεν αποκλείεται να είναι καρκινικοί όγκοι.

  8. Αλλάζει το τρίχωμά του σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Όταν το δέρμα του αρχίζει να ξεραίνεται, όταν το τρίχωμα χάνει τη λάμψη του, όταν αραιώνει, όλα αυτά είναι σημάδια γήρατος. Μπορεί όμως και να είναι σημάδια κάποιου παθολογικού προβλήματος. Όταν βλέπετε ότι το τρίχωμά του δεν είναι όπως παλιά, είναι και πάλι ώρα για τον κτηνίατρο.

  9. Έχει άσχημη αναπνοή
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Τις περισσότερες φορές αυτό είναι το πρώτο σημάδι που μαρτυράει ότι ο σκύλος σας γερνάει και σημαίνει κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Όταν δείτε διαφορά σε αυτό, θα πρέπει να δράσετε. Μπορεί απλά να χρειαστεί κάποιος καθαρισμός ή κάποια άλλη θεραπεία.

  10. Κάνει τα πάντα με δυσκολία
  σκύλος ηληκιωμένος σκύλος γήρας ο σκύλος μου γερνάει

  Αυτό δεν χρειάζεται να το σκεφτούμε πολύ. Όταν δύσκολα σηκώνεται, περπατάει αργά, χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να αντιδράσει σε κάτι, βαριέται να κάνει πράγματα, όλα αυτά είναι σημάδια ότι μεγαλώνει. ‘Ετσι εμείς σε αυτό αλλά και σε όλα τα προηγούμενα οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να του εξασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή σε αυτήν την ηλικία. Του το χρωστάμε άλλωστε.

cretablog

Shares 48

Σχόλια


Read more:
Close