Μενού

Το πρώτο αρκουδάκι στον κόσμο που περπατάει με αμαξίδιο χάρη στον Αρκτούρο ζητάει κάτι από τον Άγιο Βασίλη

Shares 182

Αρκτούρος αρκουδάκι

Ο Ούσκο έφτασε στον «Αρκτούρο» τον Ιούλιο του 2015. Ηταν μόλις τριών μηνών. Είχε βρεθεί λίγο νωρίτερα από τους ανθρώπους μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης των Σκοπίων, ήταν σοβαρά τραυματισμένος στην σπονδυλική στήλη, δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος, σερνόταν και πονούσε.

«Μας τηλεφώνησαν να μας ρωτήσουν εάν θα μπορούσαμε να τον αναλάβουμε για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Φυσικά, και είπαμε ναι» λέει ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο».

Με το που έφτασε το μικρό αρκουδάκι στην Ελλάδα διακομίσθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΑΠΘ για εξετάσεις. Στην αρχή επικράτησε αισιοδοξία, ίσως το τραύμα να μπορούσε να αποκατασταθεί με ακινησία. Ο Ούσκο τοποθετήθηκε σε ειδικό κλουβί, μικρών διαστάσεων ώστε να μην κινείται. Δύο μήνες μετά, δεν είχε υπάρξει βελτίωση.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς τραυματίστηκε, αλλά φάνηκε ότι ήταν σε δύσκολο σημείο. Επειδή ειδικά οι νεαρές αρκούδες επιβιώνουν ακόμα και μετά από πτώση από δέντρο, πιθανολογούμε ότι ο τραυματισμός προήλθε από κάποιο ανθρώπινο χτύπημα που τον βρήκε στη σπονδυλική στήλη. Δεν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί έτσι, διότι δεν θα είχε επιβιώσει μέχρι τότε, ενώ δεν είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο γιατί δεν διαπιστώσαμε άλλα τραύματα».
Αρκτούρος αρκουδάκι
Ο «Αρκτούρος» φιλοξενεί την άγρια ζωή σε συνθήκες που προσομοιάζουν με τη φύση. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη διαχείριση των ζώων διατηρείται στο ελάχιστο. Ομως η περίπτωση του Ούσκο ήταν διαφορετική. Χωρίς βοήθεια, το αρκουδάκι δεν θα επιβίωνε. Επειδή έσερνε τα πόδια του, είχε δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή στο πίσω μέρος η οποία δεν επουλωνόταν. Χρειαζόταν καθημερινά φάρμακα και ιατρική φροντίδα. Τότε ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιηθεί αμαξίδιο.

«Ομως υπήρχαν πολλά πράγματα να σκεφτούμε, το αμαξίδιο δεν αποτελεί συνήθη πρακτική σε άγρια ζώα. Από όσο γνωρίζουμε, ο Ούσκο είναι η πρώτη αρκούδα η οποία χρησιμοποιεί αμαξίδιο παγκοσμίως» λέει ο κ. Στεφάνου.

Ο Ούσκο άμεσα ανταποκρίθηκε στο αμαξίδιο και άρχισε να κινείται άνετα με αυτό. «Γενικά είναι πολύ παιχνιδιάρης και με μεγάλη διάθεση για ζωή. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτόν».

Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ούσκο συνεχίζει να κινείται με αμαξίδιο και συγκεκριμένα το τρίτο που έχει κατασκευαστεί ειδικά γι’ αυτόν, κάθε φορά μεγαλύτερο ακολουθώντας την ηλικία του. Ζει σε ειδικό καταφύγιο, με λεία επιφάνεια που του επιτρέπει να τρέχει άνετα, ενώ για χάρη του έχει γίνει και μια πισίνα για να δροσίζεται. Φυσικά του αρέσει πολύ το νερό.

Διαβάστε στη συνέχεια τη χριστουγεννιάτικη επιστολή, που έγραψε ο Αρκτούρος για λογαριασμό του:

«Άγιε Βασίλη,

Φέτος ήμουν πολύ δυνατό αρκουδάκι. Το 2016 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για μένα. Οι γιατροί που με εξέτασαν βρήκαν ότι το πρόβλημα στη σπονδυλική μου στήλη δεν διορθώνεται και ότι δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να περπατήσω κανονικά. Ευτυχώς ήμουν σε καλά χέρια στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και οι φροντιστές του μου έφεραν ένα ειδικό καροτσάκι που σχεδιάστηκε ειδικά για μένα.

Είμαι, μου είπαν, το πρώτο αρκουδάκι στον κόσμο που περπατάει με καροτσάκι! Χάρη σ’ αυτό μπορώ να περπατάω, να ψάχνω τροφή και να παίζω στην πισίνα που μου έφτιαξαν γιατί τρελαίνομαι για τα παιχνίδια στο νερό! Άγιε Βασίλη, για τη νέα χρονιά δεν θέλω κάποιο δώρο για μένα. Θέλω να βοηθήσεις τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ να συνεχίσει να με φροντίζει. Κι εγώ υπόσχομαι να είμαι καλό και δυνατό αρκουδάκι.

Σ’ ευχαριστώ, Ο Ούσκο»

Δείτε το βίντεο:

Οποιος επιθυμεί να βοηθήσει τον Αρκτούρο να συνεχίσει να περιθάλπει τον νεαρό Ούσκο, εδώ μπορεί να το κάνει εύκολα και γρήγορα: www.arcturos.gr/gr/summeteho/donation.

Πηγή: dinfo.gr

Shares 182

Σχόλια


Read more:
Close