Μενού

Τι τρέχει με το τέντωμα της γάτας;

Shares 0

Οι γάτες είναι ικανές να συσπούν τα σώματά τους σε όλα τα είδη των θέσεων όταν τεντώνονται. Ορίστε τι λένε οι ειδικοί για τις γάτες και για τις επιδέξιες συνήθειές τους να τεντώνονται. Σαν μικροί γιόγκι, οι γάτες πάντα κάνουν χρόνο να τεντώνονται. Μπορεί να έχετε προσέξει ότι το γατάκι σας αρέσκεται να τεντώνει τα άκρα του όταν σηκώνεται από έναν υπνάκο, μετά το φαγητό ή το παιχνίδι, ή ακόμα όταν ζητάει προσοχή και φαγητό. Είναι πολύ χαριτωμένο, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε γιατί το κάνει τόσο συχνά. Ούτως ή άλλως, δεν κάνει καλό ένα τέντωμα κάθε πρωί; Λοιπόν, προκύπτει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι γιατί τι κάνει το αιλουροειδές σας.

Έτσι τι συμβαίνει με το τέντωμα; Οι ειδικοί έχουν τις θεωρίες τους και ορισμένες από αυτές είναι σε λίστα παρακάτω.

Ένα καλό τέντωμα μετά από έναν ωραίο ύπνο

Σαν κι εσάς, στις γάτες αρέσει να τεντώνονται αφού σηκωθούν από έναν υπνάκο επειδή, λοιπόν, νιώθουν ωραία! Ύστερα από το ξάπλωμα σε μια συγκεκριμένη θέση για τόση ώρα, είναι τέλειο να τεντώνετε τα άκρα όταν τεντώνετε και μακρύνετε τους μυς. Σκεφτείτε αυτό: αφού πάρετε έναν ύπνο για να φορτώσετε την μπαταρία σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή όταν ξυπνάτε το πρωί, ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλετε να κάνετε είναι να τεντώσετε το σώμα σας ώστε να κινητοποιήσετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες που έχουν περάσει χρόνο κουλουριασμένες να ξεκουράζονται. Είναι τόσο απλό, αλλά έχει πολύ νόημα, σωστά;

Αλλά το τέντωμα μετά το ξύπνημα δεν γίνεται μόνο για να βοηθήσει τους μυς να αισθάνονται καλά. Πέρα από αυτό, το τέντωμα μπορεί να βοηθήσει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, που είναι σημαντικό από τη στιγμή που οι γάτες περνούν 16 ώρες της ημέρας κοιμώμενες. Μετά από αυτήν την έλλειψη δραστηριότητας, τα αιλουροειδή τυπικά κινούνται σε λίγα τεντώματα για να μεταφέρουν το αίμα, να ενεργοποιήσουν τους μυς και να αυξήσουν την πίεση του αίματος, καθώς η πίεση του αίματος φυσιολογικά πέφτε κάθε φορά που κοιμούνται. Όλα αυτά εξισώνονται με το να νιώθουν σε επιφυλακή και έτοιμες να φάνε και να κάνουν άλλα αστεία γατίσια πράγματα.

Προθερμαίνοντας και προετοιμάζοντας τον εαυτό για δράση

Εάν περνάτε μεγάλες περιόδους χωρίς να τεντώνεστε και να κινείτε το σώμα σας, θα καταλήξετε να νιώθετε πιασμένοι και το εύρος της κίνησής σας θα περιοριστεί. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Το να κρατήστε το σώμα σε κίνηση είναι σημαντικό, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει όταν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε ελεύθερα εξαιτίας πιασίματος ή τεντώματος στους μυς. Οι γάτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό γιατί, όταν τις βλέπετε να τεντώνονται, κινούν τα σώματά τους με τρόπους που δείχνουν ότι θέλουν να κρατήσουν τη σπονδυλική τους στήλη ευλύγιστη και ώστε να προθερμάνουν τις αρθρώσεις τους. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε τη γάτα σας να κάμπτει την πλάτη της ή να τεντώνει τα μπροστινά της πόδια ενώ σηκώνει τη ουρά όταν στέκεται.

Κινώντας τις αρθρώσεις και τεντώνοντας τους μυς, οι γάτες κρατούν τα σώματά τους ευλύγιστα έτσι ώστε να πηδάνε ψηλά, να πιάνουν τα θηράματα και να τρέχουν με ταχύτητα και ξεκούραστα. Για να το πούμε απλά, με το να κρατούν τις μυϊκές ίνες τεντωμένες με τη βοήθεια ποικίλων τεντωμάτων, τα γατάκια μπορούν να διασφαλίσουν ότι είναι πάντοτε έτοιμα να δράσουν όποτε είναι αναγκαίο. Επιπλέον, το να είναι τόσο ευλύγιστα είναι πολύ βοηθητικό όταν πρόκειται για περιποίηση και το καθάρισμα όλων αυτών των δύσκολων στην πρόσβαση μερών του σώματος, όπως την πλάτη και την κοιλιά.

Λίγο αποτοξίνωση

Ύστερα από μία αδράνεια για λίγο, τοξίνες και απόβλητα, όπως γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα, μπορούν να συγκεντρωθούν στο σώμα της γάτας σας. Αλλά το γατάκι σας έχει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα: όταν το παιχνιδιάρικο αιλουροειδές τεντώνεται μετά το ξύπνημα, δεν κινεί απλά τους μυς του, αλλά βοηθάει στο ξεφόρτωμα αυτών των τοξινών. Πολύ έξυπνο, σωστά;

Μπορείτε να σκεφτείτε αυτό το τέντωμα μία φυσική μορφή αποτοξίνωσης, καθώς οι κινήσει βοηθούν όχι μόνο την κυκλοφορία του αίματος, αλλά ακόμα και την κυκλοφορία της λέμφου που βοηθάει στο καθάρισμα του σώματος από μέσα. Πάλι, το αιλουροειδές σας ενστικτωδώς ξέρει ότι είναι τόσο σημαντικό να τεντώνετε μετά την αδράνεια και τον ύπνο, έτσι όταν βλέπετε το κατοικίδιό σας να μπαίνει πάλι στην κατάσταση “γιόγκα,” θα καταλάβετε γιατί το κάνει τόσες πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείχνοντας σας λίγη αγάπη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μια γάτα επικοινωνεί τα συναισθήματά της μαζί σας. Και όσο γνωρίζετε καλύτερα το κατοικίδιό σας, θα είστε πολύ πιο ικανοί να αποκρυπτογραφήσετε τι προσπαθεί να σας πει με τη γλώσσα του σώματος. Λοιπόν, προκύπτει ότι τα τεντώματα της γάτας σας μπορεί να εξυπηρετούν σαν έναν υπαινιγμό ότι νοιάζεται για εσάς. Έχει ποτέ η γάτα σας τεντώσει την πλάτη της μπροστά σας και ίσως έχει τεντώσει το πόδι της προς εσάς; Αυτή είναι μια ένδειξη ότι είναι τελείως άνετη και ότι είναι ακόμη πρόθυμη να εκθέσει την ντελικάτη κοιλιά της σε εσάς γιατί σας εμπιστεύεται τόσο πολύ. Έτσι, πέρα από το ότι τεντώνεται γιατί είναι τέλειο στην αίσθηση, μπορεί ακόμη να είναι ο τρόπος της γάτας σας να σας κάνει να γνωρίζετε ότι πράγματι σας συμπαθεί.

Τι κι αν η γάτα σας δεν τεντώνεται όσο θα μπορούσε;

Η συμπεριφορά μιας γάτας μπορεί να αλλάξει με την ηλικία, έτσι ίσως προσέξετε ότι το τριχωτό μωρό σας ξεκινάει να παρουσιάζει διαφορετικές συνήθειες όσο μεγαλώνει. Αν αρχίσετε να βλέπετε ότι δεν τεντώνετε όσο το συνήθιζε, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί το κάνει.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σας θορυβήσουν στο γεγονός ότι το κατοικίδιό σας ταλαιπωρείται, όπως αλλαγές στην προσωπικότητα, στους ήχους της φωνής και τα επίπεδα δραστηριότητας, όπως και λιγότερο τέντωμα. Έτσι, αν η γάτα σας δε δρα όπως ο εαυτός της, είναι μια εξαιρετική ιδέα να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να δείτε τι προκαλεί τις αλλαγές στη συμπεριφορά της και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε να αισθανθεί πάλι καλά.

Οι γάτες έχουν πολλούς καλούς λόγους για να τεντώνονται τόσο συχνά

Όπως μπορείτε να δείτε, οι γάτες έχουν κάποιους πολύ καλούς λόγους για να κάνουν όλο αυτό το τέντωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφού κάθονται για μία εκτεταμένη περίοδο χρόνου ή παίρνουν ένα βαθύ ύπνο, οι τριχωτοί φίλοι σας ξέρουν ακριβώς πώς να κάνουν το σώμα τους να κινείται ξανά και πώς να χαλαρώσουν τους μυς τους και τις αρθρώσεις τους ώστε να γίνουν οι παιχνιδιάρες και ενεργητικές γατούλες που ήταν από την αρχή. Κι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εξυπηρετεί σαν μία τέλεια υπενθύμιση ότι κι εσείς πρέπει να τεντώνετε το σώμα σας και τα κρατάτε ευλύγιστο το κορμί σας κάθε μέρα.

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close