Μενού

Τα σκυλιά πράγματι έχουν ανθρώπινες εκφράσεις, σύμφωνα με μελέτη

Shares 136

Τα σκυλιά πράγματι κάνουν τα γλυκά τους μάτια όταν τα κοιτάζουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους ερευνητές που μελετούν τις εκφράσεις στα πρόσωπα των σκύλων.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα σκυλιά έχουν περισσότερες εκφράσεις στο πρόσωπο τους -συμπεριλαμβάνεται και το σήκωμα των φρυδιών- όταν ένας άνθρωπος τους δίνει προσοχή.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι εκφράσεις στο προσωπάκι των σκύλων είναι σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητες κινήσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα εσωτερικά συναισθήματα και όχι έναν τρόπο επικοινωνίας.

“Η έκφραση του προσώπου θεωρείται συχνά κάτι που είναι πολύ συναισθηματικά καθοδηγούμενο και έτσι δεν είναι κάτι που τα ζώα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις περιστάσεις”, δήλωσε ο Bridget Waller, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

Η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει πολλές μελέτες που διερευνούν την εξαιρετική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους, συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας που υποδηλώνει ότι τα σκυλιά κατανοούν τόσο τις λέξεις όσο και τον τόνο της ανθρώπινης ομιλίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα σκυλιά έκαναν πολύ περισσότερες εκφράσεις όταν ένας άνθρωπος έβλεπε τον σκύλο, παρά όταν αυτά κοιτούσαν μακριά.

Επιπλέον, η παρουσία τροφίμων δεν είχε καμία επίδραση στις εκφράσεις των σκύλων.

Η μελέτη πρότεινε ότι οι εκφράσεις των σκύλων δεν ήταν απλώς το αποτέλεσμα εσωτερικών συναισθημάτων, αλλά ότι θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός επικοινωνίας.

Σκύλος σκυλιά

Η ομάδα σημείωσε ότι η δουλειά τους δεν έδειξε αν τα σκυλιά απλά κάνουν εκφράσεις με τα πρόσωπα τους όταν ένας άνθρωπος τους δίνει προσοχή ή αν αυτές αντικατοπτρίζουν μια βαθύτερη σύνδεση. Αλλά, είπαν, ότι ήταν αξιοσημείωτο ότι τα μάτια των σκύλων τείνουν να φαίνονται μεγαλύτερα – ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων-όταν κάποιος τους μιλάει.

Photo: Chris Radburn/PA
Shares 136

Σχόλια


Read more:
Close