Μενού

Τα 10 πιο εντυπωσιακά μάτια του ζωικού Βασιλείου! (Εικόνες)

Shares 212

μάτια Ενώ οι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται μόνο τη δική τους προοπτική, τα μάτια ορισμένων ζώων είναι τόσο όμορφα και τους επιτρέπουν να βλέπουν τον κόσμο με τρόπους που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε!

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για μερικά από τα ωραιότερα μάτια του ζωικού βασιλείου..

Κουκουβάγια

μάτια

Όπως τα περισσότερα αρπακτικά, έτσι και οι κουκουβάγιες έχουν τα μάτια τους στο μπροστινό μέρος του προσώπου τους, ώστε να έχουν άριστη αντίληψη του βάθους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως ότι τα τεράστια μάτια τους με το ζόρι κινούνται. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μια κουκουβάγια μπορεί να γυρίσει τόσο πολύ το κεφάλι της!

Σαύρες Γκέκο

μάτια

Η νυχτόβια σαύρα Γκέκο πρέπει να είναι σε θέση να μπλοκάρει το φωτεινό ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί εξαιρετική νυχτερινή όραση.

Έχει το ενδιαφέρον του το ότι αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν τα χρώματα στο αμυδρό φως του φεγγαριού, αυτές οι σαύρες μπορούν να ξεχωρίσουν όλα τα χρώματα.

Για την ακρίβεια έχει υπολογιστεί ότι η όραση τους γίνεται 350 φορές πιο ισχυρή όταν βλέπουν χρώματα.

Γαβιάλης

μάτια

Ο γαβιάλης είναι ερπετό της οικογένειας των Γαβιαλιδών και της τάξης των Κροκοδειλίων, ο οποίος ζει στην Ινδική χερσόνησο.Ονομάζεται επίσης ψαροφάγος κροκόδειλος.

Το παράξενο με τα μάτια ενός γαβιάλη είναι ότι μπορεί να τα κρατήσει έξω από το νερό την ώρα που ολόκληρο σχεδόν το κεφάλι του βρίσκεται κάτω από αυτό!

Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να αναζητά το θήραμα του χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο γαβιάλης έχει επίσης τον τρόπο του να βλέπει στο σκοτάδι.

Ιπποπόταμοι

μάτια

Οι ιπποπόταμοι μπορεί να δουν κάτω από το νερό με εξαιρετική ακρίβεια.

Αυτό όμως που κάνει τα μάτια τους να ξεχωρίζουν είναι η μεμβράνη που προστατεύει τα μάτια τους από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο νερό.

Μπορείτε να δείτε τη μεμβράνη στη φωτογραφία.

Χαμαιλέοντες

μάτια

Οι Χαμαιλέοντες είναι προικισμένοι με τα πιο εντυπωσιακά μάτια στο ζωικό βασίλειο. Δεν έχουν άνω και κάτω βλέφαρο, αλλά δυο κώνους που στο εσωτερικό τους βρίσκονται προστατευμένα τα μάτια τους.

Κάθε κώνος μπορεί να περιστρέφεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χαμαιλέοντας να μπορεί να βλέπει δυο ξεχωριστά αντικείμενα που βρίσκονται σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα! Αυτή η οπτική τον καθιστά εξαιρετικά ικανό κυνηγό!

Πεταλούδες

μάτια

Όπως τα περισσότερα έντομα, έτσι και οι πεταλούδες έχουν σύνθετα μάτια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από εκατοντάδες μικροσκοπικούς φακούς που τους επιτρέπουν να βλέπουν προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Το ξεχωριστό με τις πεταλούδες είναι ότι μπορούν να δουν το υπεριώδες φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Αυτή η ικανότητα τους βοηθά να αντιληφθούν τα λουλούδια που είναι γεμάτα με νόστιμο νέκταρ.

Κατσίκες

μάτια

 

Τα μάτια τους προκαλούν την προσοχή αλλά όχι μόνο για το μέγεθος τους. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν αντικείμενα που βρίσκονται σε μια γωνία 330 μοιρών, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που βλέπουν ότι υπάρχει σε γωνία 185 μοιρών.

Βάτραχοι

μάτια

Τα μάτια τους προκαλούν την προσοχή αλλά όχι μόνο για το μέγεθος τους. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν αντικείμενα που βρίσκονται σε μια γωνία 330 μοιρών, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που βλέπουν ότι υπάρχει σε γωνία 185 μοιρών.

Βάτραχοι

μάτια

Τα πιο εξελιγμένα μάτια σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο μάλλον ανήκουν στην σουπιές. Μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα χρώματα, βλέπουν όμως την πόλωση του φωτός, η οποία της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τις αντιθέσεις, ακόμη και στο αμυδρό φως.

Ενώ οι άνθρωποι αναδιαμορφώνουν τους φακούς του ματιού για να έχουν καλύτερη εστίαση, η σουπιά αναδιαμορφώνει ολόκληρο το μάτι της! Επιπλέον, οι εσωτερικοί αισθητήρες των ματιών της της επιτρέπουν να βλέπει πράγματα που βρίσκονται και πίσω αλλά και μπροστά της. Την ίδια στιγμή!

Χάσκι

μάτια

Τα κρύα, ατσάλινα μάτια τους είναι ιδανικά για να βλέπουν να κινούνται στις ερημικές στέπες.

Το σχήμα τους είναι αμυγδαλωτό, έχουν μέτρια απόσταση μεταξύ τους και είναι λίγο λοξά. Τα μάτια ενός Χάσκι της Σιβηρίας μπορεί να έχουν το χρώμα του πάγου, να είναι σκούρα μπλε, πορτοκαλί ή και καφέ.

Σε κάποια Χάσκι, το ένα μάτι μπορεί να είναι καφέ και το άλλο μπλε, ένας εντυπωσιακός συνδυασμός!

fanpage.gr

 

loading...
Shares 212

Σχόλια


Read more:
Close