Μενού

Η σπάνια ομορφιά της αντιλόπης σάιγκα

Shares 17

αντιλόπη σάιγκα αντιλόπη Η αντιλόπη σάιγκα είναι από τα πιο σπάνια ζώα ολόκληρου του κόσμου. Δείτε πώς χρησιμοποιεί την ασυνήθιστα μεγάλη μύτη της.

Η αντιλόπη σάιγκα ή σάιγκα η ταταρική είναι είδος αντιλόπης το οποίο απειλείται άμεσα με αφανισμό. Σήμερα, οι πληθυσμοί της σάιγκας απαντούν κυρίως στη βορειοδυτική Ρωσία στις στέπες πριν τη Κασπία θάλασσα, και στις περιοχές Ουράλια, Ουστιούρτ, και Μπετμπάκ-Νταλά στο Καζακστάν.

Το ύψος του ζώου κυμαίνεται στα 60 με 80 εκατοστά έως τον ώμο, και το βάρος του μεταξύ 21 και 51 κιλών. Τα αρσενικά διαθέτουν κέρατα και μεγαλύτερο σωματότυπο από τα θηλυκά. Η διάρκεια ζωής τους υπολογίζεται στα 6 έως 10 έτη.

Το κύριο χαρακτηριστικό που κάνει το ζώο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπες οικογένειες και είδη αντιλόπης, είναι η ασυνήθιστα υπερμεγέθης μύτη του, η οποία μοιάζει με προβοσκίδα. Κατά τις μεταναστεύσεις των θερμών καλοκαιρινών μηνών η σάιγκα χρησιμοποιεί τη μύτη της για να εξισορροπεί την θερμοκρασία του σώματος της (αποβολή θερμότητας με διαστολή των ρινικών αιμοφόρων αγγείων) ενώ, αντιστρόφως, κατά τους χειμερινούς μήνες θερμαίνει τον αέρα πριν μεταφερθεί στους πνεύμονες.

Κατά τον Μάιο του 2015, καταγράφηκε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός νεκρών ατόμων. Τα ζώα πέθαναν από μια μυστηριώδη επιζωοτική ασθένεια, η οποία πιθανώς να ήταν παστερέλλωση (pasteurellosis). Η θνησιμότητα υπολογίστηκε στο 100% των πληθυσμών που μολύνθηκαν, με εκτιμώμενο ποσοστό 40% (περίπου 120.000, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού) να έχει πεθάνει έως τον Μάιο του 2015, από ένα αρχικό σύνολο 250.000 στην ευρύτερη περιοχή.

Τον Νοέμβριο του 2010 το Καζακστάν επανέφερε σε ισχύ την απαγόρευση του κυνηγιού της σάιγκας, επεκτείνοντας την ως το 2021, σε μια προσπάθεια να επιτρέψει στους πληθυσμούς της να ανακάμψουν.

Το ζώο είναι αγαπητό σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που μάλιστα δηλώνει ότι μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από το Star Wars, αφού φέρνει στον χαρακτήρα Ουάττο.

newsit.gr

Shares 17

Σχόλια


Read more:
Close