Μενού

Μπορεί ο σκύλος μου να κρυολογήσει;

Shares 34

Ο χειμώνας δεν είναι η μοναδική περίοδος του χρόνου που πρέπει να ανησυχούμε να μην κρυώσουμε, αλλά είναι η βασική. Περνάμε πολύ χρόνο σε περιορισμένους χώρους, με πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά, χωρίς να υπάρχει τρόπος να φύγουν τα μικρόβια. 

Είναι απλά θέμα χρόνου προτού αρρωστήσει κάποιος στο σπίτι. Μπορεί να είστε εσείς, όμως γνωρίζετε πως θα μπορούσε και ο σκύλος σας να προσβληθεί από λοίμωξη του αναπνευστικού;

Ενώ υπάρχουν διαφορές στους τύπους των ιών που προσβάλλουν τους ανθρώπους έναντι των σκύλων, τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια: φτέρνισμα, βήχας, μπουκωμένη μύτη που τρέχει, υγρά μάτια. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το σκύλο σας από το κρύωμα, ή αν τελικά κρυώσει, τι μπορείτε να κάνετε για να αναρρώσει;

Διαφορετικά Μικρόβια, Διαφορετικοί Ιοί

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο τύπος του κρυώματος των σκύλων είναι διαφορετικός από αυτόν των ανθρώπων.  Η αρρώστια δεν μεταδίδεται μεταξύ διαφορετικών ειδών –ή τουλάχιστον, ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο – και έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μήπως κολλήσετε το κρύωμα του σκύλου σας, ή το αντίστροφο.

Θα πρέπει να διαχωρίσετε ένα κοινό κρύωμα από κάποιο άλλο πιο σοβαρό ζήτημα υγείας. Για παράδειγμα, ένα κοινό αίτιο ενός ξηρού βήχα είναι μια κατάσταση γνωστή ως βήχας κυνοκομείου (kennel cough). Αυτός ο μεταδοτικός τύπος βήχα συνήθως προσλαμβάνεται από κυνοκομείο ή άλλη εγκατάσταση φύλαξης. Αυτός ο βήχας είναι αναγνωρίσιμος από το χαρακτηριστικό ήχο που ακούγεται σαν πνίξιμο. Εάν ο σκύλος σας πρόσφατα φιλοξενήθηκε κάπου ή ήρθε σε επαφή με σκύλο που φιλοξενήθηκε, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν και να αναζητηθεί η συνδρομή κτηνιάτρου.

Υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερα μεταδοτικές ασθένειες που μοιάζουν με κρύωμα, τις οποίες πρέπει κανείς να ταυτοποιεί. Η γρίπη, ο αδενοϊός και η φυματίωση είναι ασθένειες που μεταδίδονται από σκύλους που έχουν μολυνθεί.

Μια άλλη ασθένεια που μπορεί να θέσει τη ζωή του σκύλου σας σε κίνδυνο είναι ο ιός CDV (canine distemper virus). Ένας σκύλος με συμπτώματα του ιού αυτού συνήθως εμφανίζει βήχα, εμετό, υψηλό πυρετό και πολλές εκκρίσεις από μάτια και μύτη.

Όταν το Κρύωμα δεν είναι  ούτε από Μικρόβιο, ούτε από Ιό

Υπάρχουν πολλοί τύποι παρασίτων που μπορεί να μπουν στα πνευμόνια, την καρδιά και την τραχεία, και μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με λοίμωξη αναπνευστικού. Ο βήχας και άλλα αναπνευστικά προβλήματα είναι τα κύρια συμπτώματα. Οι μυκητιάσεις είναι εξ’ίσου κοινές στους σκύλους, και μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους, όταν το παράσιτο δημιουργεί εστίες στους πνεύμονες προκαλώντας συνεχή, επαναλαμβανόμενο βήχα, τραυματισμό του ιστού των πνευμόνων και τελικά, σε κάποιες περιπτώσεις, και πνευμονία.

Πιο δύσκολη να ταυτοποιήσει κανείς σε πολλές περιπτώσεις, αλλά το ίδιο κοινή στα ζώα όπως και στους ανθρώπους είναι η αλλεργία που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και/ή σε προϊόντα διατροφής. Μια μορφή μη-διαγνωσμένου άσθματος ή αλλεργίες που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν βήχα και φτέρνισμα στους σκύλους.

Πώς να φροντίσετε έναν Σκύλο με Κρύωμα

Εάν ο σκύλος σας βήχει ή φτερνίζεται αλλά σε γενικές γραμμές μοιάζει να έχει καλή υγεία, μπορείτε να ενεργήσετε σαν να πρόκειται για ένα απλό ανθρώπινο κρύωμα, με πολλά υγρά, υγιεινό φαγητό (ακόμα και κοτόσουπα; Φυσικά! Αρκεί να βγάλετε τα κόκκαλα!), ζέστη, ακόμα και κάποιο χρόνο σε ένα ζεστό και υγρό δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει τοποθετώντας έναν υγραντήρα κοντά στην περιοχή που ξεκουράζεται ο σκύλος, ή γεμίζοντας τη μπανιέρα με καυτό νερό και αφήνοντας το σκύλο μέσα στο μπάνιο για λίγο (έξω απ’τη μπανιέρα!), απλά αφήνοντας τον ατμό να μαλακώσει και να υγροποιήσει τις εκκρίσεις της μύτης και των πνευμόνων.

σκύλος κρυολόγημα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα ξεκινούν να βελτιώνονται μέσα σε μερικές ημέρες από την ημέρα που ξεκινούν τα συμπτώματα, το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων σκύλων δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη, και μπορεί να χρειαστούν μια θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα για να ανακάμψουν πλήρως.

Εάν ο σκύλος σας είναι είτε πολύ νέος ή πολύ ηλικιωμένος, θα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο, καθώς οι σκύλοι αυτών των ηλικιών τείνουν να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και να υποφέρουν περισσότερο.

Μπορείτε να προλάβετε πιθανό κρύωμα, κρατώντας τον σκύλο μέσα στο σπίτι όταν έχει κρύο και υγρό καιρό, με μόνο μικρές βόλτες έξω για την ανάγκη του. Φυσικά, δεν είναι η χαμηλή θερμοκρασία που προκαλεί την ασθένεια, όμως η υπερέκθεση σε δυσμενείς θερμοκρασίες ή περιβάλλοντα, μπορεί να αποτελέσει τις ιδανικές συνθήκες που θα διευκολύνουν ένα βακτηριακό ή ιογενές μικρόβιο να εξαπλωθεί και να καταλάβει το σώμα του ζώου. Και βέβαια, η εξασφάλιση ότι ο οργανισμός είναι στην πιο υγιή κατάσταση, είναι το κύριο προληπτικό μέσο για όλες τις ασθένειες, όχι μόνο το κρύωμα. Δώστε στο σκύλο σας πολύ φρέσκο νερό – ακόμα και αν υπάρχει νερό στο πιάτο του, θα πρέπει να το αλλάζετε τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, ιδανικά να υπάρχει ένα καθαρό πιάτο νερού καθημερινά – και υγιεινό φαγητό, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε μικρόβιο εμφανιστεί, και να έχει τη δύναμη να ασκείται σε ένα επίπεδο φυσιολογικό για την ηλικία και τη φυλή του. Εάν ο σκύλος σας είναι φυλής που συνήθως εμφανίζει αναπνευστικά προβλήματα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει να έχετε μόνιμα έναν υγραντήρα εκεί που κοιμάται ο σκύλος.

Τέλος, μπορεί να είναι αρκετά προβληματικό να έχετε στο σπίτι ένα ζώο που είναι άρρωστο, και φυσικά δεν θα θέλετε ένα σπίτι γεμάτο από άρρωστους σκύλους. Ενόσω ο σκύλος σας είναι άρρωστος, κρατήστε τον μακριά από τους άλλους σκύλους του σπιτιού, έτσι ώστε η λοίμωξη να μην μεταδοθεί, και αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή φαίνεται να χειροτερεύουν, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

marketnews

loading...
Shares 34

Σχόλια


Read more:
Close