Μενού

Συρία: Σπάνιο είδος πτηνού απειλείται με εξαφάνιση από την επέλαση των τζιχαντιστών

Shares 11

τζιχαντιστές Συρία πτηνό Παλμύρα εξαφάνιση Με εξαφάνιση απειλείται ένα σπάνιο είδος πτηνού στη Συρία εξαιτίας της κατάληψης της ιστορικής πόλης Παλμύρας από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, προειδοποιούν ειδικοί, σύμφωνα με το BBC.

Μία ολιγάριθμη αποικία από το συγκεκριμένο πτηνό που είναι γνωστό ως Ίβις του Ουάλντραπ (επιστημονική ονομασία Geronticus eremita) ανακαλύφθηκε κοντά στην Παλμύρα το 2002.

Την περασμένη εβδομάδα, τρία τέτοια πτηνά που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία εγκαταλείφθηκαν όταν οι φρουροί ασφαλείας στον χώρο όπου φυλάσσονταν έφυγαν για να γλυτώσουν από τις συγκρούσεις. Η τύχη των πτηνών αγνοείται.

Οι Αρχές προσφέρουν αμοιβή 1.000 δολαρίων για όποιον διαθέτει πληροφορίες για την τύχη ενός τέταρτου πτηνού της ίδιας οικογενείας.

Η Ένωση για την Προστασία της Φύσης στον Λίβανο δήλωσε στο BBC ότι ο εντοπισμός της Ζηνοβίας, του αγνοούμενου θηλυκού πτηνού, είναι κομβικής σημασίας.

Η Ζηνοβία είναι το μοναδικό πτηνό που γνωρίζει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς τόπους διαχείμασης στην Αιθιοπία και χωρίς εκείνην τα άλλα αιχμάλωτα πτηνά δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα.

Κατά συνέπεια, το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση στην άγρια φύση της Συρίας, προειδοποιούν οι ορνιθολόγοι.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό Τζιμ Μούιρ δήλωσε ότι το είδος αυτό εθεωρείτο ότι έχει εξαφανιστεί από την περιοχή μέχρι που βρέθηκαν επτά τέτοια πτηνά να έχουν χτίσει τις φωλιές τους κοντά στην Παλμύρα πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ωστόσο, παρότι τέθηκαν υπό προστασία, ο αριθμός τους μειώθηκε σε τέσσερα. Σύμφωνα με το BBC, μόνο η Ζηνοβία επέστρεψε εφέτος στον χώρο φιλοξενίας τους. Ακόμη τρία πτηνά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία κρατούνται σε γειτονικό χώρο, αλλά δεν είναι σαφές αν είναι ασφαλή.

πηγή

Shares 11

Σχόλια


Read more:
Close