Μενού

Πώς θα αποφύγω να πάθει θερμοπληξία ο σκύλος μου;

Shares 89
Σκύλος θερμοπληξία Καθώς ζούμε σε μια χώρα που «λούζεται» από ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο, είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσουμε τα κατοικίδια ζώα μας από τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να τους προκαλέσουν θερμοπληξία.
Γι’ αυτό σκύλοι (και γάτες) πρέπει:
-Να βρίσκονται σε σκιερό μέρος

-Να έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό

-Να μην μένουν κλεισμένοι στο αυτοκίνητο, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα

-Να μην μένουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται

-Να μην μένουν σε ταράτσα

-Να μην ασκούνται υπερβολικά

-Να μην κάθονται στην παραλία για πολλές ώρες

Η θερμοπληξία είναι μια μορφή της υπερθερμίας (όχι πυρετός) που μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε φυλή και περισσότερο τα μικρά σκυλάκια παρά τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Οι φυλές με κοντό μουσούδι όπως Μπόξερ, Ροτβάιλερ, Παγκ, Αγίου Βερνάρδου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμοπληξία. Αποφύγετε το τάϊσμα, τις βόλτες και το έντονο παιχνίδι κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (11.00- 17.00).

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι λαχάνιασμα, δύσπνοια, εξάντληση, πολλά σάλια, κρεμασμένη γλώσσα που μένει συνεχώς έξω και αρχίζει να πρήζεται, αδυναμία να σταθεί στα πόδια του.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι ένας σκύλος έχει θερμοπληξία και η θερμοκρασία του είναι άνω των 39ο Κελσίου, φροντίστε να τον μεταφέρετε σε έναν κτηνίατρο. Οι πρώτες βοήθειες που μπορείτε να του προσφέρετε είναι να του βάλετε κομπρέσες με δροσερό νερό, αφού τον μεταφέρετε σε σκιά. Μην του δώσετε να πιει παγωμένο νερό, αλλά δροσερό και σε μικρές ποσότητες.

loading...
Shares 89

Σχόλια


Read more:
Close