Μενού

Οι πάγοι στη Σιβηρία λιώνουν και αποκαλύπτονται απόκοσμα πλάσματα

Shares 217

Σιβηρία πάγοι λιώσιμο πάγων Από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία βγήκαν στην επιφάνεια ορισμένα ενδιαφέροντα, αλλά και απόκοσμα ευρήματα, πλάσματα και απολιθώματα μιας άλλης εποχής.

Άνθρωποι, απολιθώματα, ζώα αλλά και παγωμένα βακτήρια έρχονται στην επιφάνεια σταδιακά τα τελευταία χρόνια από το λιώσιμο των πάγων της Σιβηρίας. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ορισμένα από τα πιο ενδεικτικά.

Ο μονόκερως της Σιβηρίας που εκτιμάται ότι εξαφανίστηκε πριν από 350.000 χρόνια, ήταν ένα από αυτά. Είχε ύψος 2 μέτρα και μήκος κοντά στα 4,5, ενώ ζύγιζε περίπου τέσσερις τόνους. Σύμφωνα με την ανάλυση ενός κρανίου που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης Παβλοντάρ του Καζακστάν, ο μονόκερως, επίσης γνωστός και  ως Elasmotherium sibiricum, ζούσε μέχρι και πριν από 29.000 χρόνια και είχε περισσότερα κοινά με τους σημερινούς ρινόκερους, από ότι με τα μυθικά πλάσματα.

Σιβηρία πάγοι λιώσιμο πάγων ΜΑΜΟΥΘ

Το καλύτερα διατηρημένο μαμούθ του κόσμου, το Lyuba, το οποίο χρονολογείται στα 42.000 χρόνια πριν, εντοπίστηκε στα Ουράλια Όρη, στον ποταμό Yuribei.

Σιβηρία πάγοι λιώσιμο πάγων

ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ

Οι πάγοι της Σιβηρίας, βοήθησαν επίσης ώστε να διατηρηθούν δύο μουμιοποιημένα θαλάσσια λιοντάρια, τα οποία χρονολογούνται στα 780.000 χρόνια πριν. Τα λιοντάρια εντοπίστηκαν στη Δημοκρατία των Σάχα το 2015.

Σιβηρία πάγοι λιώσιμο πάγων Ένα ακόμα απροσδιορίστου ταυτότητας πλάσμα εντοπίστηκε στο τρίτο πιο βαθύ ορυχείο διαμαντιών Udachnaya, κοντά στην πόλη Udachny, επίσης στη Δημοκρατία των Σάχα.  Εικάζεται ότι είναι πρόγονος της Ζιμπελίνας ή κάποιος προϊστορικός συγγενής του σημερινού κουναβιού. Χρονολογείται στα 252 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σιβηρία πάγοι λιώσιμο πάγων

Το λιώσιμο των πάγων έφερε επίσης στην επιφάνεια έναν σκελετό που χρονολογείται στα 2.500 χρόνιαπριν.  Ο σκελετός βρέθηκε στο Υψίπεδο Ουκόκ , ονομάζεται η “πριγκίπισσα του Ουκόκ” και βρέθηκε μαζί με οστά αλόγων και μικρή ποσότητα κάνναβης.

Σημειώνεται πως η τήξη του μόνιμου στρώματος πάγου της Σιβηρίας (πρόκειται για έδαφος το οποίο παραμένει παγωμένο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους) μπορεί να εκλύσει περισσότερους από 1.000 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα, κάνοντας το ήδη σημαντικό υπάρχον πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη να «θεριέψει».

Η ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με μια ιδιαιτέρως θερμή περίοδο για τον πλανήτη πριν από 400.000 χρόνια έδειξε ότι αύξηση κατά μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα στη Γη είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει σημαντική τήξη του μόνιμου στρώματος πάγου πολύ πιο βόρεια σε σύγκριση με το σημερινό νότιο όριό του.

Ο κρατήρας Batagaika που φαίνεται στην φωτογραφία ήρθε στην επιφάνεια μετά το λιώσιμο πάγων. Έχει μήκος σχεδόν 1 χιλιόμετρο και 86 μέτρα βάθος:

Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες είναι 0,6-0,7 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί πως ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων είναι να επανέλθουν ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί.

Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1890 υπήρξε μια μεγάλη επιδημία ευλογιάς στη Σιβηρία. Μία πόλη έχασε έως και το 40% του πληθυσμού της. Οι νεκροί θάφτηκαν κάτω από το ανώτερο στρώμα του πάγου στις όχθες του ποταμού Κολιμά.

Εκατόν είκοσι χρόνια αργότερα, τα πλημμυρικά νερά του ποταμού έχουν αρχίσει να διαβρώνουν τον πάγο, διαδικασία που επιταχύνεται σε συνδυασμό με την τήξη, αναφέρει το BBC. Και ορισμένα από αυτά τα βακτήρια μπορούν να “επανέλθουν” στη ζωή με αποτελέσματα που δεν μπορεί για την ώρα, να προβλέψει κανείς.

cnn , news247

Shares 217

Σχόλια


Read more:
Close