Τώρα που έχετε τη πυκνόφυτη δεξαμενή σας έτοιμη, είναι καιρός να τη γεμίσετε με ψάρια. Δε θα απογοητευτείτε με αυτά τα πέντε είδη ψαριών γλυκού νερού.
Η δημιουργία ενός πανέμορφου ενυδρείου δεν είναι εύκολη δουλειά. Υπάρχουν πολλές πλευρές και παράγοντες στους οποίους πρέπει να δώσετε προσοχή εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι σας. Φυσιολογικά, η επιλογή της δεξαμενής και του περιβάλλοντος μέσα σε αυτήν δεν μπορεί να διαχωρισθεί από την επιλογή των ψαριών που θα ζήσουν σε αυτήν. Δε θέλετε η πανίδα σας να επιτεθεί στη χλωρίδα σωστά; Αφότου ετοιμάσετε τη δεξαμενή σας και τα φυτά μέσα σε αυτήν, ύστερα πρέπει να σκεφτείτε τι ψάρι θέλετε να κρατήσετε εντός της.
Μην κάνετε το λάθος να πάρετε αυτήν την απόφαση βιαστικά – αν κάνετε λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψετε ό,τι χτίσατε με κόπο. Ενώ, πολλά ψάρια του ενυδρείου θα τσιμπούν λίγο από τα φυτά περιστασιακά, πολλά είδη δεν θα ενδιαφερθούν για τα φυτά και αυτό τα κάνει μια εξαιρετική επιλογή για τη δεξαμενή. Το κλειδί είναι να βρείτε τα ψάρια που δε θα έχουν όρεξη για το ενυδρείο και θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, ενώ, ταυτόχρονα θα ταιριάζουν στις προσωπικές προτιμήσεις σας για την εμφάνιση και τη συμπεριφορά.
Καλύτερα ψάρια για δεξαμενές με φυτά
Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη με ψάρια εκεί έξω, αλλά δεν είναι όλα καλές επιλογές για δεξαμενές με φυτά. Μερικά κοινά και δημοφιλή είδη –όπως τα ασημένια dollars, τα μόνος και τα ψάρια rainbow- είναι διάσημα επειδή τρώνε τα φυτά. Αν τύχει και αγοράσετε κάποια από αυτά τα φυτά, δεν θα πάρει πολύ γι’ αυτά να αποδεκατίσουν τη φυτεμένη δεξαμενή σας, έτσι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή σας. Αλλιώς, μπορεί να χάσετε τη χλωρίδα σας κυριολεκτικά σε λίγες μέρες. Έτσι, αν δεν είστε σίγουροι τι ψαράκι να διαλέξετε, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα μας και θα βρείτε μία λίστα με πέντε είδη ψαριών του γλυκού νερού που δε θα καταστρέψουν τα φυτά στη δεξαμενή σας:
Livebearers: Τα περισσότερα από αυτά τα ψάρια, συμπεριλαμβανομένων των λεβιστή, των μόλι, των πλατουδίων και των πράσινων ξιφοφόρων είναι εξαιρετικές προσθήκες στο ενυδρείο σας. Όχι μόνο δεν τρώνε φυτά, αλλά είναι επίσης πολύ σκληροτράχηλα και προσαρμοστικά, που σημαίνει ότι μπορείτε να φροντίσετε τις συνθήκες στη δεξαμενή για να ταιριάζουν με τα φυτά και τα ψάρια θα προσαρμοστούν. Η ευελιξία τους είναι ένας λόγος για τη διασημότητά τους – είναι εύκολα στη φροντίδα και έρχονται σε όλα τα χρώματα και σε κάθε εμφάνιση. Φυσικά, σιγουρευτείτε ότι αγοράζετε την κατάλληλη αναλογία αρσενικών σε θηλυκά και ότι διαλέγετε συμβατά είδη αυτού του γένους για να αποφύγετε πιθανόν προβλήματα επιθετικότητας στη δεξαμενή.
Gouramis: Εάν θέλετε να κατοικήσετε την πυκνόφυτη δεξαμενή σας με εξαιρετικά πολύχρωμα είδη γλυκού νερού, τα γκουράμι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπλε γκουράμι, γκουράμι νάνοι, τρίχρωμα γκουράμι και πολλές άλλες ποικιλίες είναι οι πιο διάσημες επιλογές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γκουράμι, τα περισσότερα δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τα φυτά του ενυδρείου. Τα γκουράμι είναι μια καλή επιλογή όχι μόνο για την πυκνόφυτη δεξαμενή, αλλά ακόμα και σε περίπτωση που έχετε άλλα ψάρια, καθώς τείνουν να τα πηγαίνουν καλά με άλλα ειρηνικά είδη.
Rasboras: Μία ομάδα ντελικάτων, αξιαγάπητων ράσμπορα θα μοιάζουν καταπληκτικά με ένα φόντο φυτών ενυδρείου. Τα ράσμπορα είναι πολύχρωμα και ζωηρά και, σίγουρα θα προσδώσουν ένα οπτικό ενδιαφέρον στη δεξαμενή. Τα περισσότερα ράσμπορα τα πάνε καλά σε φυτεμένες δεξαμενές και είναι ακόμα καλή επιλογή για συμβίωση με άλλα ψάρια. Τα ράσμπορα κρατούνται καλύτερα σε ομάδες λιγότερο των 6 ή παραπάνω του ίδιου είδους. Αυτά τα ζωηρά πολύχρωμα ψάρια κολυμπούν μαζί με ένα συντονισμένο τρόπο κάνοντας με την κομψή κίνησή τους πιο μοναδική τη δεξαμενή σας.
Tetras: Τα καλύτερα είδη για αρχάριους και για έμπειρους κιόλας, έρχονται ακόμα σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες για να επιλέξετε. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα για να διαλέξετε, αλλά τα περισσότερα είδη είναι φιλειρηνικά από τη φύση τους και έχουν μικρό μέγεθος. Ενώ, μπορεί να είναι μικρά, τα λαμπερά χρώματά τους θα ξεχωρίζουν υπέροχα σε ένα ενυδρείο. Είναι, ακόμη, εύκολα στη φροντίδα και δε θα χρειαστούν πολύ δουλειά ή προεργασία για να ευημερήσουν στη δεξαμενή σας. Τέτρα νέον, τέτρα καρδινάλιοι και τέτρα ματωμένης καρδιάς είναι κάποιες από τις πιο συχνές επιλογές. Τα πάνε τυπικά καλύτερα όταν κρατούνται σε ομάδες των 6 ή παραπάνω από το ίδιο είδος και είναι καλή επιλογή για συμβίωση. Είναι σαρκοφάγα ψάρια, που σημαίνει ότι πρόκειται να ευημερήσουν, ενώ, θα δείξουν ελάχιστη σημασία για τη χλωρίδα στη δεξαμενή σας.
Corydoras: Τα κορυντόρας είναι ένας τύπος ψαριών του βυθού που συντηρούνται με μια ποικιλία φαγητού, κατεψυγμένου φαγητού και με νιφάδες. Αυτά τα ψάρια δεν τείνουν να τρέφονται με φυτά ενυδρείου (αν και θα τα χρησιμοποιήσουν για την αναπαραγωγή τους). Είναι αγαπητά για τους ιδιοκτήτες ενυδρείων για την ειρηνική φύση τους και το όμορφο παρουσιαστικό τους – η ποικιλία των κορυντόρας δεν είναι πάντα συνήθης για όσους μένουν στο βυθό. Για παράδειγμα, το κόρυ ληστής, το πάντα και το σκανκ κόρυ έχουν μαύρες λωρίδες σε διαφορετικά σχήματα και τοποθεσίες, τα τρίχρωμα κόρυ έχουν κηλίδες που μοιάζουν με αραποσίτι και τα μπρούτζινα κόρυ εντυπωσιάζουν με τις μεταλλικές αποχρώσεις τους σε κάθε χρώμα και μορφή.
Φυσικά, παρά την επιλογή των ψαριών που δε θα τρώνε τα φυτά στο ενυδρείο σας, μερικές φορές θέλετε συγκεκριμένα είδη που έχουν μια αγάπη για να τσιμπολογάνε λαχανικά. Εάν αποφασίσετε να έχετε φυτοφάγα ψάρια στη δεξαμενή σας σιγουρευτείτε ότι θα τα ταΐζετε τακτικά για να μη τρώνε τα φυτά σας. Τα φυτοφάγα ψάρια πρέπει να τρέφονται με νιφάδες ή πέλλετς μαζί με ξηρά φύκια και φρέσκα λαχανικά. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ορισμένα είδη ψαριών που δεν τρέφονται με φυτά ενυδρείου, μπορεί να είναι ακόμα βλαβερά για τη δεξαμενή σας. Οι κιχλίδες είναι ένα καλό παράδειγμα τέτοιων ψαριών –δεν τρέφονται με φυτά αλλά έχουν μια τάση να σκάβουν το υπόστρωμα – κάτι που μπορεί να βλάψει τις απαλές ρίζες των φυτών.
Το να καλλιεργήσετε μία ευημερούσα δεξαμενή με φυτά δεν είναι εύκολη επιλογή. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να στήσετε μία δεξαμενή και τον εξοπλισμό κατάλληλα και ύστερα να φροντίσετε για την ανάπτυξη των φυτών.
Γιατί να διαλέξετε ζωντανά φυτά;
Η αλήθεια είναι ότι μία καλά φυτεμένε δεξαμενή φέρνει ορισμένα πλεονεκτήματα για εσάς και το ψάρι σας. Ανόμοια με τα τεχνητά φυτά, τα ζωντανά φυτά είναι μέρος ολόκληρου του οικοσυστήματος. Η εστίαση στο ενυδρείο είναι κάτι περισσότερο από τα ψάρια, είναι σε κάθε στοιχείο και στον τρόπο με τον οποίο το ένα συμπληρώνει το άλλο. Σαν μέρος του οικοσυστήματος, συνεισφέρουν στο περιβάλλον με παραπάνω τρόπους από την απλή αισθητική πλευρά. Τα φυτά παράγουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρα που στη συνέχεια χρησιμοποιείται από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα που βοηθάει τα φυτά να τρέφονται. Ο κύκλος επωφελεί και τα φυτά και τα ψάρια, ενώ ακόμα βοηθάει στη σταθεροποίηση του pH της δεξαμενής.
Μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα, τα φυτά ακόμη θα αξιοποιήσουν τα διατροφικά συστατικά του βυθού της δεξαμενής που παράγονται από το μη φαγώσιμο φαγητό και τα απορρίμματα ψαριών. Χρησιμοποιώντας αυτά τα συστατικά, παρά να τα αφήνετε να συγκεντρώνονται στη δεξαμενή, βοηθάει στην αποτροπή της ανάπτυξης φυκιών. Για αυτό το λόγο, τα φυτεμένα ενυδρεία χρειάζονται λιγότερη δουλειά για να διατηρηθούν από αυτά που έχουν τεχνητά φυτά.
Δημιουργώντας ισορροπία στο ενυδρείο σας
Το οικοσύστημα στο ενυδρείο σας θα ευημερήσει όταν πετύχετε την κατάλληλη βιολογική ισορροπία μεταξύ όλων των στοιχείων στο ενυδρείο. Αυτό δε γίνεται από την αρχή αμέσως. Θα χρειαστεί βδομάδες, ακόμη και μήνες για να το πετύχετε. Κατά τη διάρκεια αυτή, θα χρειαστεί να ελέγξετε τι συμβαίνει στη δεξαμενή σας και να κάνετε μικρές αλλαγές όταν χρειάζονται στους ποικίλους επιδρώντες παράγοντες, όπως ο φωτισμός.
Όταν κάνετε αλλαγές στη δεξαμενή σας, να το κάνετε αργά. Κάντε μια μικρή αλλαγή και μετά ώστε μια περίοδο το λιγότερο 2 εβδομάδων για να προσαρμοστεί το ενυδρείο και να επαναρρυθμισθεί κατάλληλα. Κατά τη διάρκεια αυτή των δύο εβδομάδων προσπαθήστε να μην κάνετε κάποια αλλαγή στο ενυδρείο για να δείτε αν δουλεύει η αλλαγή ή όχι. Αυτό περιλαμβάνει και το να ρυθμίσετε το φωτισμό και να ρυθμίσετε το ρολόι για να προσθέσετε επιπλέον διατροφικά συστατικά που χρειάζονται κάθε μέρα την ίδια ώρα. Αποφύγετε οποιεσδήποτε μεγάλες αλλαγές, όπως, το να προσθέσετε νέα ψάρια ή φυτά καθώς αυτά μπορεί να αλλάξουν τελείως την ισορροπία της δεξαμενής και να σας οδηγήσουν πάλι στην αρχή.
Κρατήστε ένα σημειωματάριο με τις αλλαγές που κάνατε και με το πώς αυτές λειτουργούν. Μόλις πετύχετε μια βιολογική ισορροπία στο ενυδρείο σας θα δείτε ότι όλα θα λειτουργούν στον αυτόματο και δε θα χρειάζεται από μέρους πολλή συντήρηση.
Για να αποφύγετε την καταστροφή της χλωρίδας σας επιλέξτε κάποια από τα ψάρια που σας προτείναμε παραπάνω.