Μενού

Κάμερα «έπιασε» στον βυθό… το πιο σπάνιο είδος φάλαινας στον κόσμο! Οι επιστήμονες νόμιζαν ότι είχε εξαφανιστεί (φωτό & βίντεο)

Shares 37

φάλαινα Ένα άπιαστο όνειρο των επιστημόνων που ασχολούνται με την θαλάσσια ζωή έγινε πραγματικότητα. Μια διεθνής ομάδα βιολόγων κατόρθωσε πρόσφατα να βιντεοσκοπήσει το σπάνιο είδος φάλαινας Ομούρα, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι έχει εξαφανιστεί. Η βιντεοσκόπηση έγινε στις ακτές της Μαδαγασκάρης, μια περιοχή που οι επιστήμονες δεν περίμεναν να συναντήσουν τα σπάνια θηλαστικά, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι φάλαινες Ομούρα ζούσαν στα νερά του δυτικού Ειρηνικού, κοντά στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.

φάλαινα

Ο Salvatore Cerchio, που ήταν επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, ερευνητής στο Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), δήλωσε για την σπάνια ανακάλυψη: «Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε ένας μικρός αριθμός χρήσιμων αναφορών για πιθανές θεάσεις της φάλαινας Ομούρα, όμως τίποτα δεν επιβεβαιωνόταν. Φέρονται να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες περιφέρειες και είναι δύσκολο να βρεθούν στη θάλασσα, επειδή είναι μικρές και ποικίλλουν σε μήκος από 10 έως 11 μέτρα».     Οι φάλαινες Ομούρα είναι μικρότερες σε μέγεθος από κάθε άλλο είδος φάλαινας και στο παρελθόν συχνά οι επιστήμονες τις μπέρδευαν εσφαλμένα με το είδος Bryde. Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών που κατόρθωσε να βιντεοσκοπήσει το σπάνιο αυτό είδος στα ρηχά νερά της Μαδαγασκάρης, μια προσεκτική παρατήρηση δείχνει ότι οι φάλαινες Ομούρα έχουν έναν μοναδικό ασύμμετρο χρωματισμό στο κεφάλι τους, ενώ το δεξί τους σαγόνι είναι λευκό και το αριστερό μαύρο.

defencenet.gr

loading...
Shares 37

Σχόλια


Read more:
Close