Μενού

Γιατί οι γενειοφόροι δράκοι ανοίγουν το ένα μάτι και κλείνουν το άλλο

Shares 0

Αφού αγοράσετε ένα γενειοφόρο δράκο και μελετήσετε τη συμπεριφορά του για λίγο, ίσως παρατηρήσετε ότι κλείνει τακτικά τα μάτια του. Έτσι, θα νιώσετε ανησυχία γιατί κλείνει το ένα μάτι κι αφήνει ανοιχτό το άλλο.

Πριν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, ενημερωθείτε και κατανοήστε κάποιους από τους λόγους που ο δράκος κλείνει τα μάτια του πρώτα.

Λόγοι που ο δράκος κλείνει το ένα μάτι του και αφήνει ανοιχτό το άλλο

  • Ασθένεια ή μόλυνση

Μία μόλυνση μέσα στο μάτι ή πίσω από το βαθούλωμα μπορεί να επηρεάσει το μάτι. Το μάτι ενός γενειοφόρου δράκου μπορεί να ασθενήσει αφού κολλήσει μία βακτηριακή ή ιική μόλυνση. Κάποιος άλλος οργανισμός μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

Μπορείτε να καταλάβετε αν το μάτι είναι μολυσμένο αν παρατηρήσετε κάποια έκκριση από αυτό. Ο δράκος θα ανοιγοκλείνει το μάτι για να προστατεύσει τους μολυσμένους ιστούς.

Μπορεί να μη συναντάτε κάποια έκκριση πάντοτε. Αντί για αυτό, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ο δράκος κλείνει για διαφορετικές περιόδους το μάτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Ανταπόκριση σε ερεθίσματα

Οι γενειοφόροι δράκοι απαντούν συχνά σε αλλαγές του περιβάλλοντος και σε ερεθίσματα που τους κάνουν να αισθάνονται άβολα ή δυσάρεστα. Όπως οι άνθρωποι στενώνουν τα μάτια για να δουν κάτι καλύτερα και, κλείνουν το ένα μάτι για να συγκεντρωθούν καλύτερα σε ένα αντικείμενο. Αυτά τα κατοικίδια το κάνουν κυρίως όταν θέλουν να πιάσουν ένα θύμα.

  • Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση αφήνει το ίχνος της στο γενειοφόρο δράκο, ο οποίος μπορεί να κλείσει το ένα μάτι σαν αντίδραση. Φυσικά, αυτά τα κατοικίδια σπάνια πίνουν νερό, έτσι δεν μπορείτε να ξέρετε πότε το χρειάζονται απεγνωσμένα. Αλλά κάποια σημάδια, όπως το να αφήνουν το ένα μάτι ανοιχτό και το άλλο κλειστό πρέπει να σας τραβάνε την προσοχή.

Ένας αφυδατωμένος δράκος θα παρουσιάσει βυθισμένα μάτια και λήθαργο εξαιτίας λιγότερου υγρού στα μάτια. Αν υποπτεύεστε αφυδάτωση προσπαθήστε να τσιμπήσετε το δέρμα. Είναι ενυδατωμένο όταν αναπηδά προς τα πίσω και αφυδατωμένο όταν χρειάζεται παραπάνω χρόνος για να αναπηδήσει προς τα πίσω.

Δεν πρέπει να παίρνετε ασόβαρα την αφυδάτωση γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία.

  • Παράσιτα

Τα παράσιτα είναι συχνά στην άγρια φύση για τους δράκους. Αν περνάει χρόνο υπαίθρια είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί. Στην άγρια φύση, αυτά τα παράσιτα μένουν στο δράκο για φαΐ και προστασία, αλλά φεύγουν μόλις αισθανθούν ασφαλή και γεμάτα.

Ακάρεα και τσιμπούρια συνήθως μένουν γύρω από τα αυτιά και τα μάτια του δράκου και, παρουσιάζονται σαν μικροσκοπικές, κόκκινες ή μαύρες κηλίδες. Αν αυτοί οι οργανισμοί παραμείνουν γύρω από το μάτι, ο δράκος θα αντιδράσει με ασυνήθιστο τρόπο και θα κλείσει τα μάτια. Θα κλείσει το πιο επηρεασμένο μάτι και θα αφήσει το άλλο ανοιχτό.

 

 

  • Ανεπαρκής φωτισμός

Οι γενειοφόροι δράκοι απαιτούν αρκετά φωτισμένες περιφράξεις. Μπορεί να καταλαβαίνετε ότι το σύστημα φωτισμού έχει κάποιο πρόβλημα κοιτώντας τα μάτια τους. Αυτά τα ερπετά θα κλείσουν το ένα μάτι ή και τα δύο για να εμποδίσουν τη βλάβη από μία αδέξια ρύθμιση του φωτισμού.

Μία περίφραξη του δράκου πρέπει να έχει UBV απόδοση φωτός που κυμαίνεται ανάμεσα στο 8 και 10%. Κάτι λιγότερο από οκτώ σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετές ακτίνες UVB, ενώ περισσότερες από 10 μπορεί να βλάψουν τη ματιά γιατί το φως είναι πολύ δυνατό.

  • Αντικείμενα στα μάτια

Ορισμένα αντικείμενα ντεκόρ σαν κλαδιά και βράχοι μπορεί να τραυματίσουν τα μάτια του κατοικίδιού σας. Μπορεί κάποιο μυτερό κλαδί να χαράξει το μάτι και να τρυπήσει την κόρη –το κατοικίδιο θα κλείσει το τραυματισμένο μάτι.

Μπορεί ακόμη ένα αντικείμενο, όπως χόρτο ή χώμα να κολλήσει στα μάτια του δράκου.

Ο δράκος μπορεί να κλείνει το μάτι για να απομακρύνει το αντικείμενο, το οποίο αν παραμένει μπορείτε κι εσείς να προσπαθήσετε να το απομακρύνετε.

  • Ηλίαση

Οι γενειοφόροι δράκοι λιάζονται στον ήλιο για να διατηρήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία σώματος. Είναι ψυχρόαιμα ζώα κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εναρμονιστούν με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα ερπετά λιάζονται στον ήλιο κατά τις πρωινές ώρες όταν είναι δροσερά και μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι θερμοκρασίες του σώματος τους πέφτουν σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Οι δράκοι, λοιπόν, κλείνουν τα μάτια τους για να προστατευτούν από την ηλιακή ακτινοβολία.

  • Χαμηλή υγρασία

Οι δράκοι μπορεί ακόμη να κλείνουν τα μάτια τους εξαιτίας χαμηλών επιπέδων υγρασίας μέσα στην περίφραξη. Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας πρέπει να κυμαίνονται από 30 μέχρι 40%. Χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα μπορεί να αποδιοργανώσουν αυτορυθμιζόμενο σύστημα θερμότητας και να προκαλέσουν ποικίλες ασθένειες.

Για παράδειγμα, χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν απέκδυση, που είναι μία ασυνήθιστη πτώση του δέρματος. Έτσι, τα ερπετά θα κλείσουν τα μάτια για να βοηθήσουν με την απόπτωση.

Υψηλή υγρασία προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα, που μπορεί να είναι τόσο ανυπόφορες που ίσως χρειαστείτε τις υπηρεσίες ενός κτηνιάτρου.

  • Αργοπορημένη πτώση δέρματος

Οι γενειοφόροι δράκοι πάντα ψάχνουν για ένα αντικείμενο για να τριφτούν και να ρίξουν το παλιό δέρμα από πάνω τους. Μπορεί παρόλα αυτά, το κατοικίδιο να μην είναι καλό σε αυτό και να έχει ακόμη προσκολλημένο παλαιό δέρμα στο σώμα του.

Μπορεί, λοιπόν, να κλείνουν τα μάτια τους, όταν υπάρχουν ακόμη κομμάτια παλαιού δέρματος γύρω από τα μάτια για να τα αποδιώξουν.

Πάντα ψάξτε για ένα κομμάτι κολλημένου δέρματος στα μάτια των δράκων αν διαπιστώσετε ότι κλείνουν τα μάτια τους.

  • Μπορεί να φοβάται

Αν παίζεται με το δράκο σας πολύ κοντά στα μάτια τους, υπάρχει η περίπτωση να τα κλείνουν για να μη τραυματισθεί το μάτι τους.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο τα ανοίγει όταν απομακρύνεστε από την περιοχή. Είναι απλά μία φυσική αντίδραση και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που παρουσιάζει το μάτι του δράκου σας;

  • Καθαρίστε την περίφραξη τακτικά

Μπορείτε να απομακρύνετε το χόρτο ή το χώμα από την περίφραξη αν την καθαρίζετε συχνά. Αφαιρέστε όποιο χύμα αντικείμενο μπορεί να τραυματίσει ή να κολλήσει ανάμεσα στα μάτια του κατοικίδιου.

  • Τακτοποιείστε κατάλληλα την περίφραξη

Παρέχετε αρχικά τον απαιτούμενο φωτισμό που χρειάζεται ο δράκος σας για την περίφραξή του. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το μέγεθος της δεξαμενής και το φωτισμό που θα χρειάζεται αναλογικά με το μέγεθός της. Σιγουρευτείτε ότι τα επίπεδα υγρασίας είναι στον κατάλληλο βαθμό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα υγρόμετρο, που θα αγοράσετε από το τοπικό μαγαζί κατοικίδιων.

Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας με τους εξής τρόπους:

  • Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ ή κρατήστε ένα επιπλέον μπολ στην περίφραξη. Θα αυξήσει το βαθμό εξάτμισης και θα βοηθήσει να ανέβουν τα επίπεδα υγρασίας στη δεξαμενή.
  • Ψεκάστε κλαδιά και φύλλα στην περίφραξη για να βοηθήσετε την ανάκτηση της υγρασίας. Μην το παρακάνετε και προκαλέστε μόλυνση.
  • Μπορείτε να αγοράσετε έναν ψεκαστήρα ερπετών για να ψεκάζετε σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας αν είστε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Αυτοί οι ψεκαστήρες έχουν ψηφιακά ρολόγια, έτσι που μπορείτε να τα ρυθμίζετε για να ψεκάζετε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας.

Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα. Δεν πρέπει παρόλα αυτά να πέσει κάτω από το επιθυμητό επίπεδο.

  • Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας

Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αν νομίζετε ότι το κατοικίδιο έχει μολυνθεί. Δυστυχώς, ορισμένες μολύνσεις μπορεί να καταστρέψουν τον αμφιβληστροειδή ή να προκαλέσουν τύφλωση.

  • Φροντίστε το προσεκτικά

Προσπαθήστε να το χαϊδεύετε και να το φροντίζετε ευγενικά –μπορείτε ακόμη να βοηθήσετε να απομακρυνθούν τα ανεπιθύμητα αντικείμενα από το μάτι του.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close