Μενού

Γιατί το να συμπεριφερόμαστε στους σκύλους σα να είναι παιδιά, κατά βάθος είναι κακό

Shares 26

Ερευνητές υποστηρίζουν πως έχουν πλέον αποδείξεις ότι οι σκύλοι διαθέτουν πολύ καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες συγκριτικά με τους ιδιοκτήτες τους πως με το να τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μικρά παιδιά, κατά βάθος τους υποτιμούμε.

Σύμφωνα με έρευνα του University College London, οι σκύλοι έχουν πολύ υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης με αποτέλεσμα η τάση μας να αντιμετωπίζουμε αυτούς και άλλα κατοικίδια ζώα σαν να είναι μικρά παιδιά, σημαίνει πως κατά βάθος τους υποτιμούμε λίγο. Αντιθέτως οι σκύλοι πάντα αντιμετωπίζουν ισότιμα τους ιδιοκτήτες τους, τους οποίους αντιλαμβάνονται σαν το «alpha male» στην ιεράρχηση της αγέλης.

σκύλοι

Η Sophie Scott, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο University College London, εξηγεί την ασυμμετρία μεταξύ του πόσο καλύτερα καταλαβαίνουν οι σκύλοι τι νιώθουμε και πώς αντιδρούμε εμείς, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την έρευνα με τις αγκαλιές.

«Υπήρξε φέτος μια έρευνα που απέδειξε πως στους σκύλους δεν αρέσουν οι αγκαλιές. Βλέπεις φωτογραφίες σκύλων να τους αγκαλιάζει κόσμος και μπορείς να καταλάβεις πως εκείνη τη στιγμή το ζώο δείχνει εμφανή σημάδια δυσαρέσκειας», σχολιάζει η Sophie Scott. «Στους σκύλους αρέσει πάρα πολύ να είναι με τους ιδιοκτήτες τους, θέλουν να είναι μαζί τους, αλλά δεν θέλουν να τους κρατούν. Αυτό τους προκαλεί στρες και άγχος. Ως ζώα είναι λογικό να θέλουν να κινούνται ελεύθερα.

Δυστυχώς όμως η αντίδραση σχεδόν όλων σε αυτό το συμπέρασμα ήταν, «Καλά εντάξει, εμένα ο σκύλος μου δεν είναι έτσι»», συνεχίζει η ίδια. «Αυτό ακριβώς είναι ένα τέλειο παράδειγμα της συγκεκριμένη ασυμμετρίας. Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να μας «διαβάζουν» αλλά εμείς απαίσιοι στο να κάνουμε το ίδιο», καταλήγει.

lifo

Shares 26

Σχόλια


Read more:
Close