animalplanet.gr | Κατοικίδια & Ζώα

Γιατί ένας χρόνος σκυλίσιας ζωής δεν ισούται με 7 χρόνια ανθρώπινης

Ένας ακόμη μύθος που ακόμη και στις μέρες μας συνεχίζει να συζητιέται είναι η αντιστοιχία του ενός χρόνου σκυλίσιας ζωής με 7 χρόνια ανθρώπινης. Οι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν πως αυτό είναι λάθος και έχουν καταλήξει σε ένα διαφορετικό μοντέλο υπολογισμού.

Η θεωρία αυτή είναι βασισμένη στο γεγονός πως το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου είναι περίπου το 1/7 του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου. Με το λανθασμένο μοντέλο υπολογισμού των περασμένων χρόνων ένα σκυλί δύο ετών «ήταν σαν έναν άνθρωπο» 14 ετών.

Τα πράγματα είναι λίγο πολύπλοκα μιας και η αντιστοιχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος, την φυλή και την κατάσταση της υγείας του σκύλου.

Τα σκυλιά μεγαλώνουν με αστραπιαίους ρυθμούς τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους σε σχέση με τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Ανάλογα με την φυλή και το βάρος μπορεί ο πρώτος χρόνος ενός σκύλου να αντιστοιχεί με 14-15 χρόνια ανθρώπινης ζωής.

Εάν θα θέλαμε να βρούμε αντιστοιχία σκυλίσιων και ανθρώπινων χρόνων θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να χωρίσουμε τα σκυλιά σε τέσσερις κατηγορίες.

  1. Μικρά σκυλιά 9 κιλών και κάτω.
  2. Μεσαία σκυλιά 10 έως 22 κιλά.
  3. Μεγάλα 23 έως 40 κιλά.
  4. Πολύ μεγάλα σκυλιά πάνω από 40 κιλά.

Τα μεγάλα σκυλιά ωριμάζουν πολύ αργά και σε ηλικία πέντε ετών θεωρούνται ηλικιωμένα. Τα πολύ μικρά σκυλιά δεν θεωρούνται ηλικιωμένα ακόμα και όταν φτάσουν σε ηλικία 10 ετών.

Για να καταλήξουμε κάπου, σημειώστε πως τα δύο πρώτα χρόνια η αναλογία είναι:

Οπότε ένας Μεγάλος Δανός 10 ετών πρέπει να θεωρείται πως είναι 80 ετών σε ανθρώπινα χρόνια ενώ ένα Pug μόνο 64.

livingwithdogs.gr