Μενού

Η γάτα Maine Coon

Shares 0

Η Maine Coon θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη από όλες τις οικόσιτες ράτσες γάτας, αλλά ενώ το εντυπωσιακό της μέγεθος μπορεί να είναι ξεκάθαρο σε όλους, η καταγωγή της είναι κάπως σκοτεινή. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε και πού ακριβώς αυτές οι γάτες ξεκίνησαν, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι εκεί που η ράτσα αναπτύχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι πίσω από την καταγωγή τους και μία από τις πιο διάσημες θεωρίες είναι ότι η ράτσα αναπτύχθηκε από 6 γάτες που η Marie Antoinette έστειλε στους Αμερικανούς ενώ προγραμμάτιζε τη διάσωσή της από τους Γάλλους επαναστάτες (που όλοι γνωρίζουμε ότι δε τελείωσε καλά για αυτούς). Αυτές οι γάτες υποθετικά εισήχθησαν λαθραία σε ένα καράβι στις αποικίες –ή στο Wiscasset, Maine, για να είμαστε ακριβείς- και ο προορισμός ήταν που τους έδωσε το όνομά τους. Άλλη μία από τις πιο απίθανες θεωρίες περιλαμβάνει τη βιολογικά απίθανη έννοια ότι οι Maine Coon είναι απόγονος μιας οικόσιτης γάτας και ενός ρακούν. Ενώ ακούγεται αστείο, είναι κάτι που σίγουρα δεν προέκυψε ακριβώς έτσι. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι Maine Coon είναι αποτέλεσμα ζευγαρώματος μεταξύ κοντύτριχων γατών ντόπιων στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιων από τις μακρύτριχες ράτσες που έγιναν εισαγωγή από τη θάλασσα, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ένα μυστήριο.

Οι πρώτες αναφορές των Maine Coon γατών ήταν σε μια όπερα με το όνομα “Captain Jinks of the Horse Marines” που έκανε το ντεπούτο της το 1861. Και παρουσίασε μία μαύρη και άσπρη Maine Coon. Ήταν ένας χρόνος πριν που το πρώτο σόου με Maine Coon πήρε μέρος στην πόλη του Skowhegan στο Main, έτσι μπορεί να είναι το μέρος που ο συγγραφέας εμπνεύστηκε.

Αυτές οι γάτες έχουν μακρύ, παχύ τρίχωμα που αναπτύχθηκε φυσικά για να τις βοηθήσει να επιβιώσουν τους βαριούς χειμώνες της νοτιοανατολικής ακτής. Κάποτε θεωρούμενες ως γάτες αχυρώνα, η ράτσα θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκε τελείως τη δεκαετία του 1950. Παρόλα αυτά, θαυμαστές της εργάστηκαν για να διασώσουν τη Maine Coon από την εξαφάνιση, δημιουργώντας τον οργανισμό Maine Coon Breedes and Fanciers το 1968. Η ράτσα έγινε δεκτή για πρωταθλητισμό από τη CFA το 1976 και είναι σήμερα η δεύτερη πιο διάσημη ράτσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστικά ράτσας

Ενώ κάθε γάτα έχει τα δικά της μοναδικά της χαρακτηριστικά, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά για όλες τις ράτσες. Στην περίπτωση των Maine Coon, περιμένετε οι περισσότερες από αυτές να είναι φιλικές, τρυφερές και ανόητες. Ορισμένοι τις έχουν περιγράψει σαν τους σκύλους στον κόσμο των γατών, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Έτσι αν θέλετε έναν ευγενικό γίγαντα στην οικογένειά σας ή ένα κατοικίδιο που έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και του σκύλου και της γάτας, η Maine Coon είναι η γάτα που ψάχνετε.

Οι Maine Coon είναι προσεκτικές πολύ ώστε να γίνουν διεισδυτικές κάποιες φορές. Θέλουν να γίνουν μέρος σε οτιδήποτε συμβαίνει –απολαμβάνουν να παίζουν στο νερό και θα πλύνουν ακόμη το φαγητό τους πριν φάνε. Είναι και αστείο και ασυνήθιστο – αυτές είναι κάποιες από τις παραξενιές που αυτά τα γατάκια έχουν.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αιλουροειδή που χαρακτηρίζονται από πεισματάρικη διάθεση, οι Maine Coon εκπαιδεύονται και αν είναι ακόμα πολύ έξυπνες, διατηρούν ένα είδος γατίσιας ενέργειας σε όλη τη ζωή τους. Τους αρέσει η αλληλεπίδραση, αλλά τείνουν να προτιμούν να είναι πιο κοντά στους ανθρώπους τους απ’ ότι στις ίδιες. Σπάνια χρησιμοποιούν τη φωνή τους κι όταν το κάνουν, η φωνή είναι ιδιαίτερα σαν τετέρισμα ή θρόισμα, συχνά με ένα διεισδυτικό ή ανεξάρτητο τόνο. Ο ζεστός και φιλικός χαρακτήρας τους μόνο προσθέτει στη γοητεία τους – πολλοί ιδιοκτήτες διαλέγουν τις Maine Coon περισσότερο χάρη στη συμπεριφορά και το ταπεραμέντο τους απ’ ότι τη μοναδική τους εξωτερική τους εμφάνιση και αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά τους.

Γενική περιγραφή

Οι Maine Coon είναι μεγάλες γάτες, με ορισμένα αρσενικά να ζυγίζουν έως και 25 λίβρες. Το τεράστιο μέγεθός τους είναι σίγουρα το ξεχωριστό χαρακτηριστικό τους! Έχουν μυώδεις, ορθογώνια σώματα με ευρεία στήθη. Αργά στην ανάπτυξη, τα άτομα δεν φτάνουν το μέγεθος τους για τρία με πέντε χρόνια. Τα παχιά τριχώματά τους είναι ανθεκτικά στο νερό, με παχύτερη ανάπτυξη στην τραχηλιά τους, το στομάχι και στα ισχία τους όπου χρειάζονται περισσότερο προστασία από τις κρύες και τις υγρές συνθήκες. Οι φουντωτές ουρές τους τυλίγονται εύκολα γύρω από τα σώματά τους για να παρέχουν μια επιπλέον πηγή ζεστασιάς. Αυτές οι γάτες έχουν τεράστια στρογγυλά πόδια με τούφες που εξυπηρετούν σαν φυσικά παπούτσια. Τα μάτια τους είναι μεγάλα και στρογγυλά και μπορεί να είναι χάλκινα, πράσινα και χρυσά στον τόνο.

Χρώματα

Ο παραδοσιακός χρωματισμός αυτής της ράτσας είναι τιγρέ καφέ, αλλά το τρίχωμα μπορεί να είναι οποιασδήποτε απόχρωσης εκτός από χρώματα με στίγματα. Τα πιο σταθερά και κοινά χαρακτηριστικά είναι το μαύρο, το κρεμώδες, το άσπρο και το μπλε και υπάρχουν ακόμα ποικιλίες όπως σε αποχρώσεις ταρταρούγας ή ημίλευκους συνδυασμούς. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν περίπου 84 ξεχωριστά χρώματα και σχέδια του Maine Coon τριχώματος, που σημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου μπορεί να βρει ένα είδος της ράτσας που να ταιριάζει στις επιθυμίες του.

Απαιτήσεις περιποίησης

Το μεταξένιο τρίχωμα της Maine Coon έχει μια τάση να είναι ελαιώδες, αλλά αν και είναι πυκνό, ορισμένη περιποίηση απαιτείται. Αυτές οι γάτες είναι καλές στην αυτοσυντήρηση, αλλά τους αρέσει όταν τις βουρτσίζουν ή τις χτενίζουν. Μία φορά την εβδομάδα απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση αρκετά για περισσότερες και πιο βραδείες συνεδρίες περιποίησης που θα είναι πιο πρακτικές και επιθυμητές και για τα δύο μέρη. Όπως με κάθε μακρύτριχη ράτσα, ένας συνδυασμός μίας βούρτσας με γουρουνότριχες και μίας οδοντωτής χτένας είναι καλός.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close