Μενού

Ευρασιατικός Λύγκας: Ο Τίγρης Της Ευρώπης Έφτασε Στην Ελλάδα

Shares 0

Ευρασιατικός Λύγκας: Τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), το άγριο θηλαστικό ζώο που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ! Πριν από λίγες εβδομάδες 3 λύγκες, αλλά και 4 λύκοι, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας.

Ο Ευρυσιατικός Λύγκας

Ο Ευρασιατικός Λύγκας ζυγίζει 12-35 κιλά. Φτάνει σε ύψος τα 65 εκατοστά και έχει μήκος 70-130 εκ. Είναι σχεδόν διπλάσιος από την οικόσιτη γάτα. Έχει σώμα κοντό, πόδια ψηλά και μεγάλες πατούσες, στρογγυλό κεφάλι με κοντό λαιμό, τριγωνικά αυτιά με μαύρες τούφες στην κορυφή και κοντή ουρά με μαύρη απόληξη. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος θηρευτής στην Ευρώπη, μετά την αρκούδα και το λύκο.

Ο Ευρασιατικός Λύγκας ζει έως και 17 χρόνια. Είναι σαρκοφάγο ζώο. Φυσική λεία του λύγκα αποτελεί το ελάφι, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, ο λαγός, η ορεινή πέρδικα. Ζει μοναχικά. Είναι δασόβιο είδος, με προτίμηση στα μεσαίου και υψηλού υψομέτρου βουνά (800-1.400 μ.) Οριοθετεί την περιοχή επικράτειάς του. Κινείται κυρίως το σούρουπο και το βράδυ και ξεκουράζεται την ημέρα, με εξαίρεση την περίοδο αναπαραγωγής. Ζευγαρώνει Φεβρουάριο – Απρίλιο και μετά από εγκυμοσύνη 67 -74 ημερών γεννά 2-3 μικρά που στην αρχή είναι τυφλά. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για 10 μήνες.

Από το Naturland της Ανδόρρας στην Ελλάδα

Η κατάσταση έχει ως εξής! Πριν λίγες εβδομάδες 3 ευρασιατικοί Λύγκες (Lynx Lynx) (αλλά και 4 λύκοι) μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας στο περιβαλλοντικό κέντρο του Αρκτούρου διότι η λειτουργία του Naturland ως ζωολογικός κήπος έπαψε, οπότε τα ζώα αυτά έπρεπε να φιλοξενηθούν σε ένα φιλόξενο μέρος και ο Αρκτούρος ήταν πρόθυμος να προσφέρει την φιλοξενία του!

Οι 3 λύγκες έχουν και όνομα λέγονται Κάρμεν (11 ετών), Μισσι (2 ετών) και Ντοράι (10 ετών) και χρειάστηκε λίγο καιρό ώστε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του Αρκτούρου – και ακόμη δεν είμαι βέβαιος αν νιώθουν άνετα γιατί η μικρότερη, η Μίσσι πιο πολύ κρύβεται σε θάμνους ενώ ο Ντοράι είναι ο πιο θαρραλέος και τον ακολουθεί πιστά η Κάρμεν στις εξερευνήσεις του! Στην ρουτίνα τους οι 3 λύγκες επισκέπτονται συχνά την πισίνα τους για νεράκι!

 Αν καποιοι από εσάς θέλετε να υιοθετήσετε συμβολικά τα τρία πλάσματα στηρίζοντας έτσι και τον Αρκτούρο μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ εδώ.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένα υποείδος Ευρασιατικού Λύγκα που συναντούσαμε και στην Ελλάδα, ο βαλκανικός Λύγκας (Lynx Lynx balcanicus) o οποίος όμως έχει εξαφανιστεί για την ώρα απο τα ελληνικά εδάφη, ενώ όλα κι όλα υπάρχουν μόλις 50 ελεύθερα άτομα του υποείδους αυτού, με αποτέλεσμα να θεωρείται “κρισίμως κινδυνεύον”. Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες που πήρα από το σχετικό άρθρο στο site neaflorina.gr με αυτούς τους 3 υπέροχους λύγκες:

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close