Μενού

Έξι βασικά λάθη που κάνετε κατά την εκπαίδευση του σκύλου σας

Shares 0

Μία από τις βασικές υποχρεώσεις σας σαν ιδιοκτήτης σκύλου είναι να εκπαιδεύετε σωστά το σκύλο σας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι η εκπαίδευση του σκύλου αφορά μόνο το να μάθει πώς να πηγαίνει τουαλέτα ή να υπακούει σε εντολές, η εκπαίδευση δεν είναι μόνο αυτό. Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να κάνετε το σκύλο σας ένα εξημερωμένο, κοινωνικό, ισορροπημένο και χαρούμενο κατοικίδιο που γνωρίζει τι περιμένουν οι άλλοι από αυτό. Σαν αγελαία ζώα, οι σκύλοι επωφελούνται από την ύπαρξη μίας αυταρχικής φιγούρας και ανταποκρίνονται καλά σε κανόνες, έτσι ώστε, μόλις μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας θα έχετε φανταστικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν δεν είστε επαγγελματίας. Είναι εύκολο -παρόλα αυτά-, να κάνετε κάποια φυσιολογικά λάθη, εάν δεν έχετε την κατάλληλη εκπαίδευση.

Παρακάτω σας παρέχουμε μία λίστα με τα έξι πιο κύρια λάθη που κάνουν συχνά οι ιδιοκτήτες σκύλων με σκοπό να μάθετε να τα αποφεύγετε και να τα διορθώνετε όταν πρέπει.

  1. Χρησιμοποίηση βασισμένων στην τιμωρία μεθόδων: Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν σαν μέθοδο την τιμωρία. Δεν μιλάμε μόνο για επιθετικές ή κακοποιητικές εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως οι φωνές ή το ξύλο. Υπάρχουν άλλες αποτρόπαιες μέθοδοι που έχουν εξίσου φθοροποιό επίδραση και, παρόλα αυτά, για κάποιο λόγο, είναι κοινά αποδεκτές σαν εκπαιδευτικές μέθοδοι. Μία μέθοδος π.χ. είναι να τρίβετε τη μύτη του σκύλου σας όταν έχει κάνει κάποια ζημιά στο σπίτι.

Στην πραγματικότητα αυτή η συμπεριφορά απλά μπερδεύει το σκύλο σας. Σκεφτείτε το: Αν δεν έχετε ήδη διδάξει το σκύλο σας πώς να συμπεριφέρεται πώς είναι δυνατόν να απαιτείτε από αυτόν να συμπεριφέρεται ανάλογα και να μην ενεργεί με έναν τρόπο που κρίνετε απαράδεκτο. Αυτά για την αξία της τιμωρίας. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε άγχος το σκύλο σας εάν ξεκινήσει να αγχώνεται για το αν θα υπάρχουν πιθανές τιμωρητικές συνέπειες στη συμπεριφορά του. Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου προβληματικά θέματα συμπεριφοράς, που μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Συμπεριφορές που στοχεύουν στην ενθάρρυνση και τη θετική ανταμοιβή του σκύλου σας όταν κάνει κάτι σωστό είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Διδάσκουν το σκύλο σας να ενεργεί κατάλληλα, λόγω της ανταμοιβής που θα αντιστοιχεί στη συμπεριφορά του. Αυτή η τακτική μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη σχέση που διατηρείτε με το σκύλο σας.

  1. Όχι επαρκής εκπαίδευση: Το κλειδί επαρκούς εκπαίδευσης για το σκύλο σας είναι η συχνή εκπαίδευση. Μία ή δύο μόνο ώρες τη βδομάδα δεν βοηθάνε. Πρέπει να δεσμευθείτε υπεύθυνα σε αρκετές συνεδρίες με το σκύλο σας κάθε μέρα όταν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το σκύλο σας και στη συνέχεια να μειώσετε σε μία ή δύο συνεδρίες την ημέρα.
  2. Το να επεκτείνεται τις εκπαιδευτικές συνεδρίες ή να τις περιορίζετε: Οι σκύλοι είναι σαν μικρά παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση, σχετικό είναι το εύρος της προσοχής. Μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένο, αλλά δεν πρέπει να το αφήνετε να υπαγορεύσει τους ρυθμούς της εκπαίδευσης. Αν προσπαθήσετε να επεκτείνετε τα συνεδρίες ο σκύλος σας μπορεί να βαρεθεί ή να γίνει νευρικός –όταν συμβεί αυτό μπορεί να σταματήσει να σας ακούει κι αυτό να οδηγήσει και σε δικιά σας νευρικότητα. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος σας έχει εξασθενήσει και, πρέπει να διακόψετε την εκπαιδευτική συνεδρία σας. Από την άλλη μεριά, με το να μειώσετε το χρόνο της εκπαίδευσης μπορείτε να εμποδίσετε το σκύλο σας από το να κατανοήσει το ποια είναι η ορθή συμπεριφορά. Σκοπεύετε η εκπαίδευση να διαρκέσει περίπου 10 με 15 λεπτά.
  3. Το να βασίζεστε σε κεράσματα παρά απλές ανταμοιβές: Το φαγητό είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής για να κινητοποιήσει το σκύλο σας μα δεν πρέπει να το παρακάνετε. Χρησιμοποιήστε κεράσματα μέχρι ο σκύλος σας να καταλάβει ποια είναι η ορθή συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσει. Συνεχίστε με το να τον ανταμείβετε απλά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μωρουδίστικη φωνή που χρησιμοποιούμε για να ανταμείψουμε το σκύλο μας είναι πολύ αποτελεσματική. Ένας άλλος τρόπος είναι σαφώς χρησιμοποιώντας το αγαπημένο παιχνίδι ή δραστηριότητα. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιείτε μία μπάλα για να πετάτε και να τη φέρνει πίσω ο σκύλος σας σαν παιχνίδι κάθε φορά που κάνει κάτι σωστό για να τον ανταμείψετε.
  4. Ασυνέπεια με τις εκπαιδευτικές μεθόδους: Μπορείτε να μάθετε το σκύλο σας τα πάντα αν υπάρχει συνέχεια μεταξύ των εκπαιδευτικών μεθόδων. Αρχικά, πρέπει να είστε συνεπής με τη χρησιμοποίηση της ίδιας λεκτικής εντολής κάθε φορά, αλλιώς, θα οδηγήσετε σε σύγχυση το σκύλο σας που δεν θα μπορεί να ακολουθήσει την εντολή που του δώσατε. Δοκιμάστε βραχείες εντολές, ιδανικά μία με δύο κάθε φορά. Όσοι χρησιμοποιείτε χειρονομίες με τις εντολές σας καλό θα είναι οι χειρονομίες να παραμένουν σταθερές κι αυτές. Πρέπει ακόμη να είστε συνεπείς στο να ανταμείβετε το σκύλο σας κάθε φορά που πετυχαίνει το στόχο της εκπαίδευσης. Ακόμη κι αν είναι η χιλιοστή φορά που ο σκύλος σας κάθεται σαν «καλό παιδί» μην ξεχνάτε να τον ανταμείβετε. Μία γρήγορη ανταμοιβή του τύπου «καλό παιδί» ή «καλό κορίτσι» είναι αποτελεσματικές και δεν σας κοστίζει τίποτα: Το αξίζουν.
  5. Χρησιμοποιείστε το συναίσθημα παρά την αυταρχικότητα: Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ο σκύλος σας πρέπει να εσωτερικεύσει την αυταρχική σας μορφή για να υπακούει και να ακούει τις εντολές σας. Αυτό θα βοηθήσει το σκύλο σας να καταλάβει ότι πρέπει να συγκεντρωθεί και να ακούσει όταν δίνετε τη διαταγή, καθώς θα συνδέσουν την αυστηρή φωνή και κορμοστασιά σας με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πάντα δίνετε τις εντολές με μία σταθερή κι αυταρχική φωνή (αλλά όχι νευριασμένη) για να δείτε καλά αποτελέσματα. Προσέξτε μην το παρακάνετε βέβαια και προσπαθήστε να ισορροπήσετε την αυταρχικότητα με τη διατήρηση ενός συναισθηματικού δεσμού με το σκύλο σας.

Αν τύχει και κάνετε κάποιο από τα παραπάνω λάθη είναι στο χέρι σας να τα διορθώσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το: https://www.petguide.com/petcare/dog/6-common-mistakes-youre-making-when-training-your-dog/

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close