Μενού

Ένοχος ο σαδιστής που έσερνε σκύλο με το αυτοκίνητο!

Shares 263
Σκύλος αυτοκίνητο Λεμεσός: Στο τέλος της οδηγείται η γνωστή υπόθεση κακοποίησης σκύλου ράτσας Ροτβάιλερ μέχρι θανάτου, ανήμερα των Χριστουγέννων του 2013, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο 63χρονος συνταξιούχος καθηγητής, ιδιοκτήτης του άτυχου ζώου.

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, στην οποία ακούστηκαν έξι μάρτυρες για την κατηγορούσα Αρχή και δεκατρείς μάρτυρες για την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 63χρονο σε έξι από τις δεκατρείς συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με βασική την κατηγορία της θανάτωσης σκύλου, που στηρίζεται στον Περί Προστασίας και ευημερίας των Ζώων Νόμο 46(1)94.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της θανάτωσης σκύλου, της παράλειψης φροντίδας ζώου, της παράνομης πρόσδεσης ζώου πίσω από αυτοκινούμενο όχημα και έλκυσης ζώου και την παράνομης χρήσης εκπαιδευτικού περιλαίμιου –πνίχτη. Κρίθηκε επίσης ένοχος στις κατηγορίες της επίθεσης κατά οργάνου τηρήσεως της τάξεως και αντίστασης κατά της νομίμου συλλήψεως και της απείθειας κατά νομίμων διαταγών της Αστυνομίας, κατηγορίες που στηρίζονται στον Ποινικό Κώδικα Κεφ. 154.
Ανακοινώνοντας την απόφασή της η Ανώτερη Επαρχιακός Δικαστής Ρέα Λιμνατίτου, αναφέρθηκε στα γεγονότα που έγιναν αποδεκτά από το Δικαστήριο και οδήγησαν στην καταδίκη του κατηγορουμένου.
Όπως ανέφερε η κ. Λιμνατίτου, με βάση τα γεγονότα που προέρχονται από τη μαρτυρία του πρώτου αυτόπτη μάρτυρα, Υπαστυνόμου Αιμίλιου Κκαφά, στις 25 Δεκεμβρίου 2013 και γύρω στις 5.45 το πρωί, αντιλήφθηκε πίσω από αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος, έναν μεγάλο μαύρο σκύλο ράτσας Ροτβάιλερ, ο οποίος προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και απείχε περίπου ένα μέτρο από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Στη συνέχεια ο μάρτυρας αντιλήφθηκε ότι ο σκύλος ήταν δεμένος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τον έσερνε. Αφού το αυτοκίνητο διένυσε ελάχιστη απόσταση από το σημείο που το αντιλήφθηκε ο μάρτυρας, ο σκύλος έπεσε στο έδαφος και το αυτοκίνητο συνέχισε κανονικά την πορεία του, παρασέρνοντας τον σκύλο. Ο μάρτυρας τον ακολούθησε και τον ανέκοψε στον χώρο στάθμευσης του Εναερίου.
Δικαιολογώντας την πράξη του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ο σκύλος βρισκόταν μέσα στην κάσια του αυτοκινήτου, πετάχτηκε έξω από αυτήν και απλώς ήταν ένα ατύχημα Το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου και έκρινε ότι ήταν εκ των υστέρων σκέψη του, αφού από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν του φάνηκε ότι το κάλυμμα του αυτοκινήτου ήταν κλειστό και σφικτά δεμένο.

Όταν ο μάρτυρας ενημέρωσε τον κατηγορούμενο ότι διέπραξε αδικήματα σε σχέση με τον σκύλο, αυτός αντέδρασε και τότε ο μάρτυρας του ανέφερε ότι ήταν υπό σύλληψη. Στη συνέχεια, στη σκηνή του συμβάντος (στον χώρο στάθμευσης του Εναερίου) έφτασαν και άλλα μέλη της Αστυνομίας, ενώ μαζεύτηκε και πολύς κόσμος. Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν τον κατηγορούμενο για να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό σταθμό, αυτόςαντέδρασε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί και για επίθεση κατά οργάνου τηρήσεως της τάξης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, από την εξέταση που έγινε στον νεκρό σκύλο από κτηνιατρικό λειτουργό, διαφάνηκε ότι το ζώο υπέστη πόνο και ταλαιπωρία και ο θάνατος του προκλήθηκε από πνιγμό από τον πνίχτη τον οποίο έφερε στον λαιμό του. Ο σκύλος παρουσίαζε επίσης σημεία τριβής που προκλήθηκαν από την τριβή του στον δρόμο, ενώ όπως προκύπτει από την μαρτυρία του κτηνιατρικού λειτουργού που εξέτασε το ζώο, σημεία τριβής προκλήθηκαν και μετά που ο σκύλος ξεψύχησε.
Στις 20 Φεβρουαρίου η ετυμηγορία για ποινή
Το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε επίσης τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι τα όσα δημοσιεύθηκαν σε σχέση με την υπόθεση είναι ψευδή, ανυπόστατα και κακόπιστα και ότι η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση αυτή επηρέασε τη δίκαιη δίκη.

Όπως σημειώνεται στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, η υπεράσπιση δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ουσιώδη επίδραση των δημοσιευμάτων στη δίκη.

Τονίζεται δε ότι το Δικαστήριο αποφασίζει μόνο στη βάση μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιόν του και όχι στη βάση σχολίων δημοσιευμάτων και προσωπικών απόψεων οποιουδήποτε που δεν είναι μάρτυρας γεγονότων.

Το Δικαστήριο όρισε την 20ή Φεβρουαρίου ως ημέρα κατά την οποία η κατηγορούσα Αρχή και η υπεράσπιση θα κάνουν τις τελικές τους αγορεύσεις και το Δικαστήριο θα επιφυλάξει την ανακοίνωση της απόφασής του για την ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο.
Γράφει: Ιάσονας Ιάσονος

philenews.com

Shares 263

Σχόλια


Read more:
Close