Μενού

Έχετε αϋπνίες; Αποκτήστε σκύλο για καλό ύπνο!

Shares 110

Σκύλος αϋπνίες Επιτρέπετε στο κατοικίδιο σας να «χώνεται» μαζί σας στο κρεβάτι; Αν όχι ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε: νέα έρευνα διαπιστώνει ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου στο υπνοδωμάτιο θα μπορούσε να ωφελήσει τον ύπνο τους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Lois Krahn του Mayo Clinic’s Center for Sleep Medicine in Scottsdale, και οι συνάδελφοι του δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο Mayo Clinic Proceedings.

Είναι αυτονόητο ότι οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος που λατρεύουν τα ζώα. Σχεδόν το 65% των αμερικάνικων νοικοκυριών έχουν ένα κατοικίδιο κυρίως σκύλο ή γάτα. Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που αναφέρουν τα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με σκυλιά βιώνουν λιγότερο άγχος.

Τα κατοικίδια ζώα στο υπνοδωμάτιο μπορεί να προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ερευνητικό κενό ρωτήθηκαν 150 ασθενείς στο Κέντρο Ιατρικής Ύπνου, εκ των οποίων οι 74 ανέφεραν ότι κατέχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο – κυρίως σκύλους και γάτες. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του αν επιτρέπουν στο κατοικίδιο ζώο τους να κοιμηθεί στο υπνοδωμάτιο και στο κρεβάτι, και εάν το κατοικίδιο είναι ενοχλητικό για τον ύπνο τους. Περίπου το 56% των ιδιοκτητών ανέφεραν ότι επιτρέπουν στα κατοικίδια τους να κοιμούνται στο υπνοδωμάτιο ή το κρεβάτι.

Ενοχλητικές συμπεριφορές όπως περιπλάνηση, γκρίνια και ροχαλητό αναφέρθηκε από το 20% των ιδιοκτητών που επέτρεπαν στο ζώο τους να κοιμηθεί κοντά τους. Ωστόσο το 41% των ιδιοκτητών ανέφερε ότι τα κατοικίδια τους δεν δημιουργούσαν πρόβλημα με κάποιους μάλιστα να λένε – ιδιαίτερα οι μη δεσμευμένοι- ότι η παρουσία τον ζώων βοήθησε τον ύπνο τους παρέχοντας τους ασφάλεια, συντροφικότητα ή χαλάρωση.

Μία γυναίκα περιέγραψε τα δύο μικρά σκυλάκια της σαν «θέρμανση του κρεβατιού» ενώ μια άλλη γυναίκα περιέγραψε τη γάτα της ως «καταπραϋντική» όταν κοιμόταν μαζί της.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλέψουν ασθενείς με προβλήματα ύπνου.

petsonly.gr

loading...
Shares 110

Σχόλια


Read more:
Close