Μενού

Χιμπατζήδες συνελήφθησαν να τα… τσούζουν

Shares 18

Χιμπατζήδες Ενισχύονται οι υποψίες ότι το αλκοόλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου

Ίσως αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι στενότεροι συγγενείς μας παρουσιάζουν τα ίδια χούγια με τον άνθρωπο. Ο λόγος για άγριους χιμπαντζήδες στη Δυτική Αφρική, οι οποίοι «συνελήφθησαν» να κλέβουν αλκοολούχα ποτά από την παραγωγή των χωρικών, μια παρατήρηση που ενισχύει τις υποψίες ότι το αλκοόλ μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Μία ομάδα επιστημόνων, μετά από μελέτη που συγκέντρωσε παρατηρήσεις 17 ετών στην περιοχή Μπόσου της Γουινέας, στην οποία οι ντόπιοι κάτοικοι παρασκευάζουν ένα είδος μπύρας από τους χυμούς δέντρων, ανακάλυψε ότι οι χιμπατζήδες δημιουργούν αυτοσχέδια «ποτήρια» με φύλλα δέντρων, για να καταναλώσουν αλκοόλ.

Οι επιστήμονες είχαν υποψίες ότι ορισμένα είδη μαϊμούδων, πιθήκων και χιμπατζήδων αρέσκονταν στο να… τα τσούζουν, αλλά για πρώτη φορά καταγράφηκαν σε έρευνα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν στη φύση πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία κάνουν επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αλκοόλ.

Συνολικά 20 περιστατικά κλοπής και οινοποσίας καταγράφηκαν στο διάστημα της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science». Οι χιμπαντζήδες βουτούσαν φύλλα μέσα στα δοχεία με το ποτό, σαν ένα είδος αυτοσχέδιας κούπας, ή μασούσαν τα φύλλα και βουτούσαν τον πολτό μέσα στο υγρό, σαν να χρησιμοποιούσαν σφουγγάρι.

Η περιεκτικότητα της «μπύρας» σε αλκοόλ κυμαίνεται από 3 έως 6,9 τοις εκατό, συγκριτικά με 4 έως 5 τοις εκατό στις περισσότερες μπύρες που γνωρίζουμε. «Ορισμένοι χιμπαντζήδες εκτιμάται ότι είχαν καταναλώσει περίπου 85 ml αλκοόλ» είπε στο BBC η Κίμπερλι Χόκινςτου Κέντρου Ανθρωπολογικής Έρευνας στην Πορτογαλία, επικεφαλής της μελέτης. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο αλκοόλ μιας φιάλης κρασιού.

Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Royal Society Open Science», υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν τα ζώα να… μεθούν, ενώ μερικά από αυτά ξάπλωναν ζαλισμένα, για να πάρουν έναν υπνάκο.

«Παρουσίαζαν συμπεριφορικές ενδείξεις μέθης, όπως το να πέφτουν για ύπνο μετά την κατανάλωση αλκοόλ» προσθέτει η ερευνήτρια.

Επισημαίνει βέβαια ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι οι χιμπαντζήδες αγαπούν το αλκοόλ -μόνο ότι το ανέχονται, και δεν αποφεύγουν τροφές που το περιέχουν.

Παρόλα αυτά, οι παρατηρήσεις προσφέρουν έμμεση στήριξη σε μια σχετικά νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχθηκαν να τρέφονται με πεσμένα, σάπια φρούτα, τα οποία ζυμώνονται από μικροοργανισμούς που παράγουν αλκοόλ. Η Θεωρία είναι γνωστή ως «υπόθεση του μεθυσμένου χιμπαντζή» διατυπώθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια από τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

newsbeast.gr

Shares 18

Σχόλια


Read more:
Close