Μενού

Αποκάλυψη τώρα: Οι σκύλοι χρησιμοποιούν επίτηδες το ύφος «θλιμμένο κουτάβι» για να μας… ρίχνουν!

Shares 505

Τεράστια κουταβίσια μάτια που δείχνουν τόσο θλιμμένα και είναι αδύνατον να τους αντισταθείς; Μην τρέφετε αυταπάτες! Πρόκειται για το απόλυτο υπερόπλο λύπησης των σκύλων και το επιστρατεύουν αποκλειστικά για ανθρώπινη χρήση!

Η μελέτη γύρω από τις συμπεριφορές και τις δυνατότητες των ζώων, δεν σταματά να παράγει πληροφορίες που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί. Δεν είναι μόνο η αίσθηση πολλών, πως το ανθρώπινο είδος είναι ανώτερο όλων των υπολοίπων, αλλά και η άρνηση να αποδεχτούμε πως κάποιες φορές τα ζώα μας «παίζουν» κανονικά και πιθανόν εν πλήρει συνειδήσει!

σκύλος θλιμμένος σκύλος θλιμμένο ύφος

Επιστήμονες του τμήματος γνωστικής λειτουργίας των σκύλων, στο πανεπιστημίου του Portsmouth, ανακάλυψαν πως η… διαβόητη έκφραση «θλιμμένο κουτάβι», επιστρατεύεται από τους σκύλους, μόνο όταν επιζητούν την προσοχή στην μεταξύ τους επικοινωνία με ανθρώπους.

Αν και χαρακτηρίζουν τη χρήση της συγκεκριμένης έκφρασης «συνειδητή», οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να διαχωρίσουν, αν τα σκυλιά συνειδητοποιούν πως δείχνουν θλιμμένα ή αν την χρησιμοποιούν ως μέσο προσοχής, αποκωδικοποιώντας ενστικτωδώς τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

σκύλος θλιμμένος σκύλος θλιμμένο ύφος

Η καθηγήτρια Juliane Kaminski, με εξειδίκευση στη γνωστική λειτουργία των σκύλων, απέδωσε την συγκεκριμένη έκφραση, ως μία ακόμα προσπάθεια των σκύλων να επικοινωνήσουν μαζί μας.


«Μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά πως η παραγωγή των προσωπικών εκφράσεων των σκύλων εξαρτάται από την κατάσταση προσοχής του κοινού τους και δεν είναι απλά αποτέλεσμα ενθουσιασμού».

Η Dr Kaminski εξήγησε πως στη διάρκεια της μελέτης τους, παρατήρησαν ότι τα σκυλιά δεν αντιδρούσαν με εκφράσεις όταν έβλεπαν λιχουδιές. Όταν όμως κάποιος τα κοιτούσε, επιστρατεύαν ανάλογα βλέμματα και εκφράσεις, δείγμα πως προσπαθούν κανονικά να επικοινωνήσουν την συναισθηματική τους κατάσταση.

σκύλος θλιμμένος σκύλος θλιμμένο ύφος

Μέχρι πρόσφατα ήταν επίσης γνωστό, πως η «πίεση της επιλογής» επηρέασε την εξελικτική φυσιολογία των σκύλων, σε διάφορους τομείς, ακόμα και στην μορφολογία των αφτιών του. Οι άνθρωποι έβρισκαν χαριτωμένα τα πεσμένα αφτιά κάποιων κουταβιών, τα οποία προτιμούσαν έναντι των συνηθισμένων προϊστορικών σκύλων, που είχαν όρθια αφτιά.
Ίσως να μην χρειάζεται περισσότερη ανάλυση ή αποτελέσματα μελετών που ρίχνουν φως σε όσα δεν μπορούμε εμείς να αποκωδικοποιήσουμε για τους σκύλους και το πόσο έξυπνοι ή διορατικοί είναι στην πραγματικότητα. Τα σκυλιά ήταν το καλύτερο δώρο που έκανε ο προϊστορικός άνθρωπος στον εαυτό του και αυτό το δώρο, το… «ξετυλίγουμε» ακόμα και σήμερα.

σκύλος θλιμμένος σκύλος θλιμμένο ύφος σκύλος θλιμμένος σκύλος θλιμμένο ύφος

Σας είναι λίγο δύσκολο να αποδεχτείτε πως μας «παίζουν» κανονικά, κάθε φορά που λιώνουμε με τα μεγάλα, γεμάτα αγάπη και γλύκα μάτια τους;
Αν ναι, τότε δεν βοηθάει να πούμε πως θα συνεχίσουμε να πέφτουμε θύματα της ακαταμάχητης γοητείας τους, ακόμα και τώρα που το γνωρίζουμε! Μικρά ζουμπουρλούδικα καθαρματάκια μας δουλεύουν κανονικά…

σκύλος θλιμμένος σκύλος θλιμμένο ύφος

πηγή
Shares 505

Σχόλια


Read more:
Close