Μενού

5 επιστημονικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα σταθερό δεσμό με το άλογό σας

Shares 0

Το Χόλλιγουντ μας έχει πείσει ότι τα άλογα ενστικτωδώς αγαπούν τους ανθρώπους κι ότι ο δεσμός μεταξύ ενός αλόγου και ενός αναβάτη είναι άμεσος και αμετακίνητος.

Όσοι, όμως, έχουν πραγματικά περάσει χρόνο με άλογα καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αυτή η αλήθεια.

Μόνο αν φερθείτε με κατάλληλο τρόπο, στην πραγματικότητα, μπορείτε να μαλακώσετε και να ρίξετε τις άμυνες τους κερδίζοντας έτσι την εύνοιά τους. Αν δεν τα προσεγγίσετε σωστά, θα κάνετε περισσότερο ζημιά και θα χάσετε την εμπιστοσύνη τους.

Σε αυτή τη λίστα συγκεντρώσαμε ορισμένους τρόπους για να αυξήσετε τη σύνδεση σας με τα άλογα, βασισμένους σε επιστημονικά στοιχεία.

Δεν σας διασφαλίζουμε ότι το άλογό σας θα έρθει πιο κοντά σας αν τους εφαρμόσετε, αλλά τουλάχιστον είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε!

  • Συνειδητοποιείστε το μοναδικό τρόπο επικοινωνία σας

Οι άνθρωποι και τα άλογα επικοινωνούν με έναν τρόπο που είναι απόλυτα μοναδικός. Ενώ κι, άλλα ζώα έχουν εξημερωθεί, κανένα δεν έχει αναπτύξει παρόμοια μέθοδο επικοινωνίας που έχουν τα άλογα με τους ανθρώπους.

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι ένας συνδυασμός αγγίγματος, συναισθηματικής σύνδεσης και κατανόησης των κινήσεων και της γλώσσας του σώματος του καθενός. Δεν περιλαμβάνει μιμητισμούς ή τη χρήση φυσικών απειλών ή κυριαρχικών μεθόδων; Στα καλύτερά του είναι μία ένωση δύο προσωπικοτήτων σε μία.

Έτσι, μην αναζητήσετε μια επικοινωνία με το άλογό σας, όπως, κάνετε με το σκύλο ή με τη γάτα σας ή με κάποιον άλλο άνθρωπο; Αντίθετα, βρείτε έναν τρόπο να δουλέψετε και να βελτιώσετε αυτό το μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ σας.

  • Περάστε χρόνο μαζί

Το να δουλεύετε το μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μπορεί να ακούγεται καλά, αλλά πώς το πετυχαίνετε στην πραγματικότητα; Χρειάζεται να περάσετε χρόνο με τ άλογό σας –πάρα πολύ χρόνο.

Χρειάζεται να περάσετε άπειρο χρόνο για να αρχίσετε να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον και, μάλιστα ό, τι δουλεύει για ένα άλογο δε σημαίνει ότι δουλεύει για όλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Δεν χρειάζεται να ιππεύετε, απλά περάστε χρόνο τριγύρω τους, ταΐστε τα περιποιηθείτε τα και όλα τα συναφή. Αν το άλογό σας καταλάβει ότι το περιποιείστε χωρίς να αποζητάτε κάτι για αντάλλαγμα τότε μπορεί να σας εμπιστευθεί πιο εύκολα.

Τι μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό από το να περνάτε χρόνο με το άλογό σας!

  • Αφήστε τα να έρθουν σε εσάς

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το να αναγκάσετε το άλογό σας να επικοινωνήσει μαζί σας είναι μη παραγωγικό.

Αντίθετα, πρέπει να τα αφήσετε να έρθουν κοντά σας με τους δικούς τους ρυθμούς. Αυτό μάλιστα αν δεν το βιάζετε, μπορεί να γίνει σε λίγο μόλις χρόνο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το άλογό σας πάντα βλέπει, αν και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αυτό. Αν δράσετε απρόβλεπτα ή επιθετικά, ακόμη κι αν δεν βρίσκεστε σε άμεση αλληλεπίδραση με το άλογό σας, μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία του μεταξύ σας δεσμού.

Ο χρόνος και η ποιότητα της σχέσης εξαρτάται φυσικά από την προηγούμενη εμπειρία τους με ανθρώπους.

  • Χρησιμοποιείστε θετική ενίσχυση

Αν χρησιμοποιείτε τιμωρία στην εκπαίδευσή σας, το πιο πιθανό είναι να βρείτε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα ιδανικά ή αυτά που θέλετε.

Βρείτε κάτι που αρέσει στο άλογό σας και χρησιμοποιείστε το σαν θετική ενίσχυση όσο πιο πολύ μπορείτε.

Όταν το άλογο σας δει σαν κάποιον που φέρνει θετικά στοιχεία στη ζωή του, θα είναι πιο ενθουσιασμένα όταν σας έχουν τριγύρω τους κι αυτή είναι η ακρογωνιαία λίθος κάθε υγιούς σχέσης.

  • Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας

Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι τα άλογα επηρεάζονται από τη συναισθηματική σας κατάσταση, αλλά υπάρχει κιόλας έρευνα που υποστηρίζει ότι τα άλογα είναι πιο ήρεμα όταν έχουν τριγύρω τους νευρικούς ανθρώπους.

Αυτό φυσικά συμβαίνει λόγω της στενής σχέσης που έχουν οι άνθρωποι και τα άλογα αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Ένας στρεσσαρισμένος άνθρωπος μπορεί να είναι επικίνδυνος για ένα άλογο, και αντίθετα, άρα είναι σωστό και οι δύο πλευρές να μπορούν να χαλαρώνουν τον άλλον όταν είναι απαραίτητο.

Αν έχετε λοιπόν μια άσχημη ημέρα μη διστάσετε να το δείξετε στο άλογό σας –μπορεί να ενθουσιαστεί στην προσπάθειά του να σας βοηθήσει να το αφήσετε πίσω.

 

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close