Μενού

Ποια είναι τελικά η γάτα των Ιμαλαΐων; [video]

Shares 48

Γάτα Η γάτα των Ιμαλαΐων είναι ένα είδος μακρύτριχης γάτας, πανομοιότυπης με την γάτα Περσίας. Το εκλεκτό αυτό είδος είναι πολύ δημοφιλές στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, αλλά και στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς (Το 1998 διαγωνίστηκαν 2428 γάτες Ιμαλαΐων στα διάφορα πρωταθλήματα επιδείξεων, ενώ από το 1982 κέρδισαν πάνω από 41 τίτλους σε εθνικούς αγώνες και από το 1992 πάνω από 175 τίτλους σε τοπικούς διαγωνισμούς).

Το TICA (The International Cat Association) διαχωρίζει τη γάτα Ιμαλαϊων από την Περσική ως διαφορετική ράτσα, ενώ το CFA (Cat Fanciers” Association) θεωρεί πως η γάτα Ιμαλαΐων είναι μια ποικιλία της Περσικής.

Η γάτα Ιμαλαϊων πήρε την ονομασία αυτή διότι η γούνα της έχει παρόμοιους χρωματισμούς με το κουνέλι των Ιμαλαΐων (σκούρο πρόσωπο και άκρα).

Η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή Κλάιντ Κέλλερ (Clyde Keller) της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια Κόμπ (Virginia Cobb), εκτροφέα και παραγωγό του Νewton cattery.

Γάτα

Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας, αλλά απλώς να μελετήσουν την θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας. Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ (γαλανά μάτια, σκούρα άκρα και πρόσωπο).

Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και διασταυρώσεις, δημιούργησαν τον πρώτο γάτο Ιμαλαϊων ο οποίος πήρε το παράξενο όνομα «Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος του Νεύτωνα» (Newton’s debutante).

Η γάτα Ιμαλαΐων δείχνει χοντρή και παχιά λόγω της πλούσιας γούνας της, αλλά συνήθως είναι μυώδης, με ρωμαλέα σωματική διάπλαση ενώ δεν παχαίνει εύκολα. Το χρώμα στο σώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή κρεμ, αλλά το πρόσωπο και τα άκρα (πόδια, αυτιά και ουρά) έχουν πάντα διαφορετικά (σκουρότερα) χρώματα (σκούρο γκρι-μπλε, σοκολατί, κόκκινο, λιλά κ.α).

Ο λόγος αυτού του χρωματικού διαχωρισμού είναι η θερμοκρασία. Γενικά, οι περιοχές του σώματος οι οποίες είναι απομακρυσμένες από την καρδιά (αυτιά, ουρά) ή οι περιοχές με λεπτή γούνα (πρόσωπο) είναι περισσότερο ευπαθείς στο ψύχος και θεωρούνται πως έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα

Έτσι, τα σκουρότερα χρώματα κυριαρχούν σε αυτές τις περιοχές όπου πρέπει να απορροφάται και να διατηρείται θερμότητα (τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοικτά).

Οι γάτες Ιμαλαΐων έχουν τρυφερό χαρακτήρα, είναι πανέξυπνες, κοινωνικές αλλά αρχικά ντροπαλές. Έχουν γλυκιά, σιγανή και μελωδική φωνή (η οποία ακούγεται σπάνια) ενώ τα μάτια της μπορεί να γίνουν εξαιρετικά εκφραστικά όταν εκείνη το θελήσει. Είναι ζώο που του αρέσει η συνήθεια, η γαλήνη και η ασφάλεια. Όταν ενηλικιωθούν, συνήθως είναι εξαιρετικά νωθρές και αργές στις κινήσεις τους και μπορεί να περνούν πολλές ώρες ποζάροντας καθισμένες στην αγαπημένη τους θέση, παρατηρώντας ατάραχες τα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω τους. Κατά κανόνα συνδέονται με ένα μόνο άτομο από το περιβάλλον τους[5], το οποίο ακολουθούν κατά πόδας.

petmd.com, wikipedia.com, akous.gr

Shares 48

Σχόλια


Read more:
Close