Μενού

Το βούρτσισμα του τριχώματος του σκύλου σας: Βοηθητικές οδηγίες και συμβουλές

Shares 0

Πρακτικά κάθε σκυλί έχει ανάγκη από βούρτσισμα σε κάποιο βαθμό. Κάποιες μακρύτριχες ράτσες θα χρειαστούν καθημερινά, ενώ άλλες είναι εντάξει με ένα εβδομαδιαίο ή δύο φορές τη βδομάδα βούρτσισμα. Εξαρτάται από τη ράτσα του σκύλου, το τρίχωμα και την εποχή του έτους. Πολλά σκυλιά μαδάνε άφθονα συγκεκριμένες περιόδους μες το χρόνο και τότε χρειάζονται περισσότερο βούρτσισμα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες βούρτσες το εμπόριο –με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Το να ψάχνεις να βρεις πότε και πόσο πρέπει να βουρτσίζεις το σκύλο σου μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο. Σε αυτό το άρθρο σου δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις για αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη πολλές φορές διαδικασία της περιποίησης των σκύλων.

  • Βρείτε την κατάλληλη βούρτσα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βούρτσας στο εμπόριο, που είναι κατασκευασμένες για συγκεκριμένους σκοπούς και μορφές τριχώματος. Το να επιλέξετε την κατάλληλη είναι σημαντικό αν δε θέλετε να ταλαιπωρήστε άδικα με το βούρτσισμα.

Για σκυλιά με μακριά τρίχα, πρέπει να επενδύσετε σε μία καλή αιχμηρή βούρτσα. Αυτές οι τρίχες (της βούρτσας) είναι αρκετά μακριές για να φτάσουν τα βαθύτερα και κατώτερα στρώματα και να μετακινήσουν τις μπλεγμένες τρίχες χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Είναι περίπου ίδιες με τις ανθρώπινες χτένες.

Σκυλιά με κοντές τρίχες δεν πιάνουν κόμπους. Αντίθετα, έχουν ανάγκη ο βούρτσισμα για τη μεταφορά νεκρών τριχών, το διαμοιρασμό των ελαίων τους και για να κρατηθεί το τρίχωμα καθαρό. Μία πλαστική βούρτσα ή ένα γάντι περιποίησης κάνει συχνά αυτή τη δουλειά καλά. Η καλύτερη επιλογή είναι τα γάντια, καθώς το σκυλί νομίζει ότι το χαϊδεύετε και δεν το περιποιείστε βουρτσίζοντάς το.

Σκυλιά με πολύ κοντές τρίχες, όπως ορισμένα τεριέ, θα χρειαστούν μια ολισθηρή βούρτσα. Αυτές δουλεύουν καλύτερα για ατίθασα τριχώματα απομακρύνοντας την περιττή γούνα και βρωμιά. Μία μεταλλική χτένα είναι επίσης χρήσιμη για να χτενίσετε ατίθασα τριχώματα, αν και δεν είναι αναγκαία για τη μετακίνηση νεκρών τριχών. Ένα μαχαίρι για γδάρσιμο μπορεί να είναι χρήσιμο –ρωτήστε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει με τη χρήση του.

  • Βουρτσίστε το σκύλο σας όσο χρειαστεί

Όλα τα σκυλιά θα έχουν ανάγκη να βουρτσίζονται σε διαφορετικό βαθμό. Συχνά ο βαθμός θα αλλάζει όσο αλλάζουν οι εποχές και ο σκύλος μεγαλώνει. Εάν ο σκύλος σας έχει μακρύ τρίχωμα, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από το τωρινό κούρεμά του. Τα τριχώματα των κουταβιών χρειάζονται λιγότερη περιποίηση.

Ένα κοντό τρίχωμα χρειάζεται συχνά μόνο μία φορά τη βδομάδα βούρτσισμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να απορρίψετε το υπολειπόμενο μαλλί και να μειώσετε τον αριθμό των μπάνιων που χρειάζεται ο σκύλος σας. Όταν αλλάξουν οι εποχές και το τρίχωμα φουντώσει, τότε θα χρειάζεται κάθε μέρα βούρτσισμα. Αυτό προκύπτει μόνο σε λίγες ράτσες σκύλων. Άλλες δεν μαδάνε πολύ και δεν φουντώνει φυσικά το τρίχωμά τους.

Γενικά, αν παρατηρείτε μπούκλες μαλλιών στο τρίχωμα του σκύλου σας όταν βουρτσίζετε, πρέπει να βουρτσίζετε περισσότερο κάθε μέρα. Το ίδιο ισχύει αν βρίσκετε σωρούς από τρίχες το σπίτι σας.

Μείνετε ευλύγιστος και αλλάζετε τη ρουτίνα όποτε χρειάζεται. Μερικά σκυλιά που δεν χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα μπορεί ξαφνικά να παρουσιάσουν παχύ τρίχωμα και να αλλάξουν τις απαιτήσεις.

  • Βουρτσίστε κάτω και προς τα έξω

Πάντα να βουρτσίζετε στην κατεύθυνση του τριχώματος σε μία κάτω και προς τα έξω κίνηση. Δεν πρέπει να βουρτσίζετε το σκύλο σας από τα έξω ή να κρατάτε σε γωνία τη βούρτσα. Πάντα να κρατάτε τη βούρτσα κάθετα στο σκύλο και αποφύγετε να τραβάτε προς τα επάνω.

Να είστε ευγενικοί, προσεκτικοί και να βουρτσίζετε απαλά και αργά για να μην ταλαιπωρείτε ή να προκαλείτε πόνο στο σκύλο σας.

  • Χρησιμοποιείστε κρέμα μαλλιών και σπρέι.

Αν συναντήσετε κόμπους, χρησιμοποιήστε ένα καλό σπρέι μια κρέμα τριχώματος. Ακολουθείστε τις οδηγίες της χρήσης τους κι αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσει ο κόμπος και να είναι πιο εύκολη η μετακίνησή του. Να σιγουρευτείτε ότι ελέγχετε για κόμπους κάτω από τα άκρα, πίσω από τα αυτιά και κάτω από το κολλάρο. Σπάνια σκεφτόμαστε αυτές τις περιοχές, αλλά οι κόμποι είναι συχνοί σε αυτά τα μέρη.

Ένα καλό σπρέι για κόμπους θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να τους κόψετε.

  • Ξεκινήστε το βούρτσισμα όταν είναι κουτάβι.

Πρέπει να ξεκινήσετε την περιποίηση από μικρή ηλικία, πριν καν ο σκύλος σας το έχει ανάγκη. Θα αποφύγετε έτσι πιθανά προβλήματα όταν μεγαλώσουν και χρειάζονται να βουρτσισθούν. Αρχικά, ορισμένα σκυλιά μπορεί να δυσαρεστηθούν, αλλά σιγά σιγά θα συνηθίσουν στη ρουτίνα και δεν θα παρουσιάζουν αντίδραση.

Τα εγκώμια και τα κεράσματα μπορεί να φανούν ωφέλιμα κατά τη διαδικασία και να βοηθήσουν το σκύλο σας να μην αντιδράει άσχημα.

  • Δεν μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε έναν επαγγελματία.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταφέρουν πολλά όταν πρόκειται για το βούρτσισμα των σκύλων τους μόνοι τους. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πάντα έναν ειδικό στην περιποίηση. Ορισμένα μακρύτριχα σκυλιά θα έχουν ανάγκη από έναν ειδικό, καθώς, πρέπει να κόψετε με ψαλίδι τις άκρες πολλές φορές.

Αν κάτι δεν πάει καλά μη φοβηθείτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Πολλά σκυλιά επωφελούνται τελικά από μία επίσκεψη σε έναν επαγγελματία στην περιποίηση.

  • Μην αργείτε πολύ στο βούρτσισμα.

Πρέπει να φροντίζετε το σκύλο σας σε μικρά χρονικά διαστήματα ή αν έχουν παραπάνω ανάγκες από ένα απλό βούρτσισμα, φροντίστε η διαδικασία της περιποίησης α διαρκέσει για λίγες ημέρες. Μπορείτε να συνεχίσετε το βούρτσισμα πάντα την επόμενη μέρα. Απλά σιγουρευτείτε ότι βουρτσίζετε παντού στον κατάλληλο βαθμό –αυτό θα μειώσει το στρες και για τους δύο και θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο προσεκτικό βούρτσισμα.

  • Βουρτσίστε πριν και μετά το μπάνιο.

Έχει γίνει πολύς λόγος για το πότε πρέπει να βουρτσίζετε το σκύλο σας –είτε πριν είτε μετά από το μπάνιο. Εμείς προτείνουμε και τα δύο. Το να βουρτσίζετε πριν μπορεί να αφαιρέσει περίσσιο τρίχωμα αντί να συγκεντρωθεί αυτό στη μπανιέρα σας. Ακόμα θα επιτρέψει στο σαπούνι να εισχωρήσει βαθύτερα στο τρίχωμα, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα πιο καθαρό σκυλί. Δεν θα χαλάτε, επίσης, σαπούνι σε νεκρό τρίχωμα.

Το βούρτσισμα μετά από το μπάνιο μπορεί να είναι βοηθητικό, καθώς μπορεί να αφαιρέσει το μέρος του τριχώματος που μαλάκωσε από το σαπούνι. Η δημιουργία κόμπων καθώς ξεραίνεται το σκυλί μπορεί να είναι ένα κλασσικό αποτέλεσμα για αυτό το βούρτσισμα μπορεί να το αποτρέψει μετά το μπάνιο.

  • Πάντα ξεκινάτε από την “κορυφή” του τριχώματος.

Είναι λογικό να καθαρίζετε πρώτα τα ράφια της κουζίνας πριν το πάτωμα. Το ίδιο ισχύει και για το σκύλο σας. Όταν βουρτσίζετε, αναπόφευκτα τραβάτε κάποιες τρίχες προς τα κάτω αντί να της αφαιρείτε. Αν ξεκινήσετε από τον πάτο, τότε το κάτω μέρος θα γεμίσει τρίχες όταν τελειώσετε.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξεκινάτε πάντα από το λαιμό το σκύλου σας και να πηγαίνετε προς τα κάτω. Όταν φτάσετε στα καπούλια πρέπει να τελειώνετε. Αποτρέπει χύμα μαλλιά να καταλήγουν σε μέρη που έχετε ήδη βουρτσίσει.

  • Μην το παρακάνετε με την περιποίηση.

Μπορείτε πολύ πιο εύκολα να καταλάβετε αν δεν έχετε βουρτσίσει αρκετά, αλλά όχι το αντίθετο. Πρέπει λοιπόν να είστε συγκεντρωμένοι, διότι το πολύ βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Το σκυλί μπορεί να ενοχληθεί και να αρχίζει να ξύνει ή να μασουλάει την περιοχή. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει στη φθορά του δέρματος και σε δευτερογενείς μολύνσεις. Μερικές φορές, η φροντίδα κτηνίατρου είναι αναγκαία. Το πολύ βούρτσισμα, ακόμα, μπορεί να τα απογυμνώσει από τα φυσικά έλαιά τους, κάτι που μπορεί να κάνει το τρίχωμα ξερό και εύθραυστο.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close