Μενού

Βουρτσίστε τα δόντια του ζώου σας και σώστε το από μελλοντικά προβλήματα υγείας

Shares 100

υγεία ούλα κατοικίδια δόντια βούρτσισμα Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται οδοντιατρική φροντίδα! Η σημασία της υγιεινής του στόματος των ζώων είναι μεγάλη και αν δεν δώσετε σημασία σίγουρα θα εμφανιστούν προβλήματα όσο μεγαλώνει το ζώο Σύμφωνα με στατιστικές 80% των σκύλων και 70% των γατιών πάσχουν από κάποιο στοματικό πρόβλημα μετά την ηλικία των τριών ετών.
Δυστυχώς, αυτό δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν τους βουρτσίζουν τα δόντια. Έτσι προκαλούνται μολύνσεις από βακτήρια, από το φαγητό που τρώνε. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε το ζώο σας να έχει πάντα καθαρό στόμα.

Βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο, αφού σε πολλά ζώα δεν αρέσει να τους πειράζουν το στόμα. Πολλές φορές ο κτηνίατρος είναι κατάλληλος να καθαρίσει το στόμα του ζώο, αφού πρώτα το ναρκώσει. Πριν όμως φτάσετε σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πιο απλοί τρόποι να προλάβετε τις μολύνσεις και τα προβλήματα.

Καταρχήν, η τροφή που προσφέρετε στο ζώο σας μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Υπάρχουν τροφές, σε ξηρά μορφή, ειδικά σχεδιασμένες ώστε όταν τις μασά ο σκύλος να καθαρίσουν τα δόντια του και να μην κολλάνε σε αυτά. Όλες σχεδόν οι σύγχρομες εταιρίες αναπτύσσουν τέτοια »τεχνολογία» στις τροφές που πουλάνε.

Επίσης, δεν θα πρέπει να δίνετε στο ζώο ανθρώπινο, δικό σας φαγητό. Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει η ανθρώπινη τροφή σε υδατάνθρακες προκαλούν τις μολύνσεις από βακτήρια στο στόμα του σκύλου, όπου εκεί βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Προσοχή χρειάζεται και με τις κονσέρβες ή τις λιχουδιές για ζώα. Μην δίνετε πολλά από αυτά και σε συχνή βάση στο ζώο αφού δεν διεγείρουν τα ούλα τους.

Η διέγερση των ούλων είναι πολύ σημαντικό στοιχεία για την σωστή υγιεινή του στόματος των ζών. Γι αυτό πρέπει να προσφέρετε στο σκύλο σας αρκετά παιχνίδια για να μασάει. Αυτά είναι ειδικά φτιαγμένα, από πλαστικό ή δερματίνη. Όχι μην του δίνετε τα παλιά σας παπούτσια ή κόκκαλα από φαγητό. Αγοράστε παιχνίδια, όπως τα Kongs. Αποφύγετε τα μπαλάκια του τένις αφού ξεφτίζουν και προκαλούν προβλήματα στα δόντια.

Η περιοδοντική ασθένεια προκύπτει 5 φορές περισσότερο στα ζώα απ ότι στους ανθρώπους. Αυτό προκαλεί τόσο πόνο και απώλεια δοντιών και φυσικά ακριβά χειρουργεία όσο και επιβάρυνση των άλλων οργάνων. Σημάδια που δείχνουν πρόβλημα για τα δόντια του ζώου σας είναι:

*Κόκκινα ή ερεθισμένα ούλα
*Αίμα που θα δείτε σε κάποιο παιχνίδι του
*Απώλεια δοντιών
*Φουσκάλες ή εξογκώματα στο στόμα
*Σάλια με αίμα
*Άρνηση να του χαϊδέψετε το κεφάλι ή τη μουσούδα
*Δυσκολία στην κατάποση, το μάσημα κλπ.

Μπορείτε να προμηθευτείτε οδοντόβουρτσες ειδικές για ζώα και να φροντίσετε καθημερινά για την υγιεινή του στόματος του ζώου σας! Οι λιχουδιές δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν την φροντίδα αυτή, είναι απλά βοηθητικά, αποτελεσματικά μέσα.

Συμβουλές για σωστό βούρτσισμα:
-Τα ζώα καταπίνουν την οδοντόκρεμα γι αυτό θα πρέπει να πάρετε ειδική για ζώα και όχι ανθρώπινη!
-Διαλέξτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα κατάλληλη για το μέγεθος του στόματος του ζώου σας
-Μην χρησιμοποιείτε την ίδια οδοντόβουρτσα για όλα σας τα ζώα
-Σηκώστε τα χείλη του ζώου και βουρτσίστε απαλά τα δόντια του
-Κάθε δόντι πρέπει να βουρτσιστεί 4 φορές
-Προσπαθήστε να το κάνετε διασκεδαστικό για το ζώο, χαϊδεύοντας το και μιλώντας του.

πηγή

Shares 100

Σχόλια


Read more:
Close