Μενού

Τρέφοντας τα κουνέλια: Πόσο πολύ και πόσο συχνά;

Shares 0

Περίπου δύο τρίτα των νοικοκυριών στις Η.Π.Α. μετρούν ένα κατοικίδιο ως μέρος της οικογένειάς τους. Ενώ, τα σκυλιά είναι τα πιο πολυαγαπημένα, τα κουνέλια αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού: Η American Pet Products Association εκτιμά ότι ο αριθμός προσεγγίζει τα 3-7 εκατομμύρια κουνελάκια ως κατοικίδια.

Η δίαιτα για ένα κουνέλι και ένα που κρατείται ως κατοικίδιο διαφέρει. Ο οδηγός αναλύει διεξοδικώς αυτό το θέμα.

Τι τρώνε τα κουνέλια;

Η βιολογία και η φυσιολογία του κουνελιού, ανεξάρτητα από το είδος, τους δίνει τη δυνατότητα να αφομοιώνουν γρασίδι και σανό. Προσφέρει μία ιδανική βάση διατροφής, μαζί με τις απαραίτητες πρωτεΐνες για να κρατήσουν το πεπτικό σύστημά τους υγιές. Τα κουνέλια απαιτούν μέχρι 20% πρωτεΐνες και 45% υδατάνθρακες στην καθημερινή τους δίαιτα. Αυτές οι τροφές ικανοποιούν στο έπακρο αυτές τις ανάγκες.

Τα κουνέλια μπορούν επίσης να τρώνε κι άλλα λαχανικά, παρόλα αυτά σε περιορισμένες ποσότητες. Αυτά τα ζώα έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και να μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε ξαφνικές αλλαγές στη δίαιτά τους. Πρέπει να δίνετε μέχρι την ολοκλήρωση των έξι μηνών σανό στο κατοικίδιό σας. Ύστερα, μπορείτε να εισαγάγετε άλλες τροφές που προσφέρουν επιπρόσθετη διατροφική αξία. Προτείνουμε μικρές ποσότητες και μόνο ελάχιστη τη φορά για να καθορίσετε αν ταιριάζει με το κουνέλι σας.

Φαγητό που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

 • Μαρούλι
 • Σέλινο
 • Λάχανο
 • Κουνουπίδι
 • Αλφάλφα

Μπορείτε ακόμη να δίνετε στο κουνέλι σας ό,τι εμείς θεωρούμε κεράσματα (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη), αλλά μόνο περιστασιακά. Φαγητά για να σκεφτείτε είναι:

 • Ροδάκινα
 • Λεμόνια
 • Πιπεριά
 • Καρότα
 • Βατόμουρα

Επισημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί και να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του κατοικίδιού σας, διότι μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.

Τι δεν πρέπει να ταΐζετε το κουνέλι σας

Παρόλο που οι άνθρωποι και τα κουνέλια έχουν έναν κοινό πρόγονο, δεν σημαίνει ότι μπορεί να τρώνε το ίδιο φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι πολλά φαγητά που απολαμβάνουμε είναι τοξικά για τα κουνέλια. Ορισμένα, όπως, η σοκολάτα, είναι φανερά γιατί άλλα ζώα σαν τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν να την ανεχτούν. Άλλα μπορεί να σας ξαφνιάσουν.

Φαγητά που δεν πρέπει να ταΐζετε το κουνέλι σας είναι:

 • Γλυκοπατάτες
 • Ωμά φασόλια
 • Φύλλα ραβέτι
 • Πράσινα μέρη πατάτας
 • Σπόρους μήλου
 • Γαρίφαλα

Δεν πρέπει να δίνετε σπόρους ή κουκούτσια από κεράσια, ροδάκινα ή βερίκοκα. Περιέχουν τις πρόδρομες χημικές ουσίες που το σώμα –περιλαμβανομένου και του δικού σας- μπορεί να μετατρέψει σε υδροκυάνιο.

Πόσο συχνά να τρέφω το κουνέλι μου

Καθώς το κατοικίδιό σας είναι φυτοφάγο, το κουνέλι σας μπορεί να αφομοιώνει σχετικά γρήγορα φυλλώδεις τροφές. Μπορείτε να τους δίνετε μία απεριόριστη ποσότητα σανού. Παρόλα αυτά, πρέπει να περιορίσετε εμπορικό φαγητό κουνελιού σε μικρές ποσότητες κάθε μέρα. Παρόλο που αυτές είναι διατροφικά πλούσιες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους επειδή περιέχουν πολλές θερμίδες. Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα για ζώα που κρατούνται χωρίς άσκηση σε περιορισμένο χώρο.

Παρόλο που δεν είναι τρωκτικά, τα δόντια των κουνελιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται για όλη τους τη ζωή. Μια δίαιτα με γρασίδι ή σανό είναι κατάλληλη. Ένα άλλο πρόβλημα είναι με την πρόσληψη νερού. Οι φρέσκιες τροφές περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα νερού και τα σφαιρίδια όχι. Τα τελευταία έχουν διατροφική αξία μόνο όταν χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά σε μία βασισμένη σε σανό δίαιτα.

Προτείνονται οι βιταμίνες για τα κουνέλια;

Μία υγιής διατροφή σημαίνει ότι το κουνέλι σας παίρνει την απαιτούμενη ποσότητα τροφής, χωρίς, να χρειάζεται συμπληρώματα. Μπορεί να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε μία παραγωγή για τα κουνέλια σας. Μπορεί να σας κοστίζει λιγότερο, αν σκεφτείτε ότι η καλλιέργεια ικανοποιεί το ένα τρίτο των ετήσιων απαιτήσεων για το κουνέλι σας. Θα ξέρετε ακριβώς την προέλευση του φαγητού και, γι’ αυτό θα μένετε καθησυχασμένοι ότι τρέφετε το κατοικίδιό σας με υγιή τροφή.

Γιατί το νερό είναι αναγκαίο για τη δίαιτα που ακολουθεί το κουνέλι σας;

Ενώ το φρέσκο σανό περιέχει μια μεγάλη ποσότητα νερού, δεν ισχύει το ίδιο για τις ξηρές τροφές. Αυτό καθιστά αναγκαίο να έχετε αρκετό φρέσκο νερό διαθέσιμο για το κουνέλι σας. Είναι απολύτως απαραίτητος αν σκεφτείτε την ποσότητα των ινών που καταναλώνει το κατοικίδιό σας. Το άφθονο νερό θα κάνει σίγουρο το ότι το πεπτικό τους σύστημα λειτουργεί σωστά και ότι είναι μειωμένο το ρίσκο δυσκοιλιότητα ή φραγμών.

Τα πιο υγιεινά κεράσματα για τα κουνέλια σας

Τα φρούτα κι άλλα φαγητά είναι τα πιο υγιεινά κεράσματα για το κουνέλι σας. Θα παρέχουν επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν ότι τα κουνέλια σας παίρνουν την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών και υγρών που έχουν ανάγκη. Μπορείτε να προσφέρετε εμπορικά κεράσματα που είναι γεμάτα με διατροφικά στοιχεία για να αυξήσετε την αξία της δίαιτας. Παρόλα αυτά, πρέπει να περιορίσετε αυτά σε όχι περισσότερο από το 10% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων του κουνελιού σας.

Τι να κάνετε αν το κουνέλι σας δεν τρώει;

Δίνοντας στο κατοικίδιό σας περιστασιακά κεράσματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτιμήσετε τα επίπεδα της πείνας τους. Αν το κατοικίδιό σας είναι ληθαργικό, μπορείτε να τους προσφέρετε κάποια από τις αγαπημένες τους τροφές. Μία από τις βασικές αιτίες της δυσαρέσκειας με το φαΐ είναι τα υπεραναπτυγμένα δόντια, για αυτό και η ανάγκη για μία δίαιτα βασισμένη σε σανό. Αν το κουνέλι σας δεν αισθάνεται καλά με κάτι άλλο, μπορεί να μη θέλει να φάει.

Μία πολύ σοβαρή αιτία είναι η γαστροεντερική (gastrointestinal) στάση. Προκαλείται από μία ασταθή δίαιτα με πολύ λίγο σανό και πολλούς υδατάνθρακες. Το πεπτικό σύστημα σταματά σιγά σιγά, καθώς, κακά βακτήρια αυξάνονται στο εσωτερικό του. Είναι μία πιθανή θανατηφόρα αιτία που απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα. Η τυπική πορεία της θεραπείας περιλαμβάνει υγρά για να ενυδατώσει τον οργανισμό και συμπληρωματική διατροφή.

Ο κτηνίατρός σας πρέπει να γράψει μία ιατρική συνταγή για να κάνει το κουνέλι σας να νιώσει πιο άνετα και να φροντίσει όποια άλλα υποφαινόμενα προβλήματα. Για να αποφύγετε αυτές τις εκτροπές πρέπει να ταΐζετε το κατοικίδιό σας τις προτεινόμενες παραπάνω τροφές.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close