Μενού

Η τραυματική εμπειρία του σκύλου που μένει πολλές ώρες μόνος

Shares 665

συναισθήματα Σκύλος Τα σκυλιά που μένουν πάρα πολλές ώρες μόνα στο σπίτι ή απομονωμένα στην αυλή, νιώθουν τόσο παρατημένα όσο και τα παιδιά, που εγκαταλείπουν οι γονείς τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παρότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αφήνουν τα σκυλιά όπως είναι φυσιολογικό μόνα τους στο σπίτι όσο δουλεύουν, μία έρευνα δείχνει ότι η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ πιο τραυματική απ όσο νομίζουμε.

Τα σκυλιά στο σπίτι δεν κοιμούνται όλη την ώρα, ούτε κάθονται ακίνητα. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από ΑΠΟΓΝΩΣΗ και ΑΓΧΟΣ όταν μείνουν μόνα.

Ο J. Bradshaw, διευθυντής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol, μελετά τη συμπεριφορά των ζώων εδώ και 25 χρόνια. Μαζί με την ομάδα του, έβαλαν κάμερες σε 20 σπίτια με σκύλους ενώ οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονταν ότι τα ζώα τους είναι πολύ ευτυχισμένα και δεν είχαν πρόβλημα όταν έλειπαν για τη δουλειά.

Μερικά από τα σκυλιά καταγράφηκαν να κάνουν κύκλους, με τις ώρες, πάνω στο χαλάκι της εξώπορτας, να αναπνέουν με δυσκολία από το άγχος και να κλαψουρίζουν στεναχωρημένα. Ένα από τα σκυλιά χρειάστηκε τελικά τη βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή – ψυχολόγου ζώων αφού είχε σοβαρότατο πρόβλημα!

Μία ακόμα μελέτη σε 7 γέννες με κουτάβια Λαμπραντόρ και 5 γέννες Μπόρντερ Κόλλεϊ έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά λαμπραντόρ και περίπου τα μισά Μπόρντερ Κόλλεϊ είχαν σημάδια άγχους αποχωρισμού για περισσότερο από ένα μήνα και μέχρι να φτάσουν την ηλικία του 1 έτους, παρά τη φροντίδα των ιδιοκτητών τους.

Συνήθως, τα σκυλιά ξεσπάνε το άγχος τους μασώντας έπιπλα, παπούτσια, πράγματα που δεν πρέπει, όταν μένουν μόνα στο σπίτι. Λίγοι ιδιοκτήτες καταλαβαίνουν ότι φταίνε εκείνοι και μαλώνουν το ζώο, μεταφράζοντας τις πράξεις τους ως κακή συμπεριφορά. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από αυτό!

Σε ακραίες περιπτώσεις που μελέτησε ο Bradshaw τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού, στρέφονταν ακόμα και κατά του εαυτού τους, δαγκώνοντας τα πόδια ή την ουρά τους προκαλώντας σοβαρές πληγές.

Ο Dr Bradshaw συμβουλεύει όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, νέους ή παλιούς, να μην τιμωρούν ποτέ το ζώο για ζημιά που έκανε όταν έμεινε μόνο γιατί πολύ απλά δεν καταλαβαίνουν και δεν ευθύνονται αυτά για το πρόβλημα της ψυχούλας τους.

Λέει: »Έχουν διαφορετικό τύπο μνήμης. Δεν καταλαβαίνουν τα αίτια. Δεν μπορούν να σκεφτούν το παρελθόν, αυτό που έκαναν και να κατανοήσουν ότι αυτό που έκαναν πριν 1 ώρα είναι ο λόγος που τώρα τα μαλώνει ο ιδιοκτήτης τους».

Το κλειδί για να βοηθήσετε το σκύλο σας να είναι καλά όταν μένει μόνος είναι να τον εκπαιδεύσετε, βλέποντας σας να φεύγετε από την εξώπορτα πολλές φορές μέσα στη μέρα και να γυρνάτε (μπαίνετε μέσα) μετά από 1-2 λεπτά. Έτσι θα συνδέσει το γεγονός ότι φεύγετε με κάτι καλό, δηλαδή το γεγονός ότι ξανα γυρνάτε και δεν τον εγκαταλείπετε.

Όσο το ζώο είναι κουτάβι, θα πρέπει να μην μένει μόνο πολλές ώρες και να αυξάνετε σταδιακά τις ώρες που λείπετε κάθε φορά.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και λύνεται! Υιοθετείστε ένα ζώο χωρίς να φοβάστε αλλά αναλάβετε την ανατροφή του με όλες τις ευθύνες που συνεπάγεται!

Adespoto.gr

Shares 665

Σχόλια


Read more:
Close