Μενού

Το ζωικό βασίλειο στα… μίνι του!

Shares 77

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο Κάθε ζωολόγος που σέβεται τον εαυτό του θα σας πει ότι υπάρχει ευθεία συσχέτιση του μεγέθους ενός ζώου και του πόσο αξιαγάπητο εμφανίζεται.

Όσο πιο μικρό, τόσο πιο γλυκό: αυτός είναι ο καθολικός νόμος που κυβερνά τη φύση!

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ιδιαιτέρως τοσοδούλικα ζωάκια και ο δείκτης λατρείας χτυπά κόκκινο.

Ας δούμε, λοιπόν, μια σειρά από εξωφρενικά μίνι ζώα, με το μέγεθός τους να είναι τόσο αμελητέο, που είναι να απορείς πραγματικά πώς κατάφεραν να τα εντοπίσουν.

Γάτα-νάνος

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Τη λένε Γάτα Munchkin και μπορεί να μην είναι τόσο σκανδαλωδώς μικρή, όσο οι άλλες καταχωρίσεις της λίστας μας, είναι ωστόσο αρκούντως μικρή για γάτα! Παρά τα κοντά πόδια της, μπορεί και είναι σβέλτη, όσο και τα μεγαλύτερα αιλουροειδή, με το συμπαθές τετράποδο να αναγνωρίζεται επισήμως ως ράτσα μόλις το 2003. Έχει την παιχνιδιάρικη συνήθεια να κλέβει και να κρύβει γυαλιστερά αντικείμενα, με το βάρος της να φτάνει τα 3-4 κιλά.

Pygmy Marmoset

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Εντοπίστηκε στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και είναι επισήμως το μικρότερο πιθηκοειδές του κόσμου. Φτάνει σε ύψος… 16 εκατοστών, την ίδια ώρα που ένα ενήλικο αρσενικό χωράει άνετα στην παλάμη σας. Εκτός φυσικά από την ουρά, η οποία είναι μεγαλύτερη από το σώμα του πιθήκου, αγγίζοντας μήκος 20 ολόκληρων εκατοστών. Το Marmoset διαθέτει ισόβιο ταίρι και μετακινείται σε ομάδες μέχρι 9 μέλη, τις οποίες δένουν συνήθως δεσμοί αίματος. Το αρσενικό μάλιστα βοηθάει πάντα το θηλυκό στον τοκετό.

Νυχτερίδα-μέλισσα

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 να ζει στην Ταϊλάνδη και τη Βιρμανία και φτάνει σε μέγεθος 33 χιλιοστών! Λόγω του μεγέθους της, η Kitti’s Hog-Nosed Bat, κοινώς νυχτερίδα-μέλισσα, θεωρείται το μικρότερο γνωστό θηλαστικό του κόσμου, ενώ δεν είναι και πολλά γνωστά για τη ζωή της. Διαβιώνουν σε ομάδες μέχρι 500 μέλη και τρέφονται πολλές φορές την ημέρα, συνήθως με έντομα, ενώ ο αριθμός τους ξεφεύγει από κάθε εκτίμηση.

Χελώνα Speckled Padloper

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Με το αστρονομικό μέγεθος των 110 χιλιοστών, η χελώνα Speckled Padloper μπορεί να τρομοκρατήσει όλα τα είδη της λίστας μας με τον… γιγαντισμό της (εξαιρουμένης της γάτας). Το καβούκι με τα στίγματα λειτουργεί ιδανικά ως κάλυψη-απόκρυψη στο δάσος, με το χελωνάκι να παραμένει κρυμμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εξαιτίας των μικροσκοπικών διαστάσεών του, το θηλυκό μπορεί να γεννήσει ένα μόνο αυγό τη φορά, γεγονός που την κάνει να απειλείται με εξαφάνιση. Είναι μάλιστα 16 φορές μικρότερη από το μεγαλύτερο είδος χελώνας, τη χελώνα των Γκαλάπαγκος…

Χταπόδι Wolfi

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Μακράν το μικρότερο γνωστό χταπόδι του πλανήτη, το Wolfi εντοπίστηκε και κατηγοριοποιήθηκε ήδη από το 1913. Ένα ενήλικο Wolfi ζυγίζει λιγότερο από 1 γραμμάριο, με τις διαστάσεις του να περιορίζονται στο 1,5 εκατοστό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να γραπωθεί άνετα στο δάχτυλό σας! Ζουν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Φίδι Leptotyphlops carlae

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Όχι, δεν είναι σκουλήκι, είναι φίδι, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν το παίρνει στα σοβαρά! Δεν είναι μάλιστα μόνο το μικρότερο γνωστό στον άνθρωπο φίδι, αλλά και το μικρότερο που μπορεί να φτάσει ένα φίδι γενικότερα, με τους επιστήμονες να το θεωρούν ορόσημο για τα επίπεδα συρρίκνωσης που μπορεί να φέρει η εξέλιξη στα ερπετά. Ζει στα Μπαρμπέιντος και φτάνει σε μήκος 10 εκατοστών, με το πάχος του να παρομοιάζεται με το μακαρόνι.

Σαύρα Brookesia micra

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Το σαυροειδές αυτό της Μαδαγασκάρης ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι και είναι στην πραγματικότητα ένας νάνος χαμαιλέοντας. Ζει κάτω από φύλλα για να παραμένει αθέατο στους θηρευτές του, ενώ τη νύχτα σκαρφαλώνει πάνω στα δέντρα για να κοιμηθεί. Οι επιστήμονες εντόπισαν μάλιστα τέσσερα είδη μικροσκοπικών σαυρών στη Μαδαγασκάρη, αλλά με διαστάσεις 29 χιλιοστών (!) η Brookesia micra είναι η απολύτως μικρότερη.

Ιππόκαμπος Denise

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Ζει σε βάθος 13-90 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού και είχε αρχικά θεωρηθεί εσφαλμένα ότι ήταν νεογέννητος ιππόκαμπος! Δεν είναι όμως, με το ενήλικο Denise να φτάνει σε διαστάσεις τα 16 χιλιοστά. Ζει ενταγμένο σε κοραλλιογενείς υφάλους, γι” αυτό και είναι τόσο δύσκολος ο εντοπισμός του. Δεν ξέρουμε μάλιστα τίποτα για τους αριθμούς των πληθυσμών του ή αν απειλείται από εξαφάνιση.

Βάτραχος Paedophryne amauensis

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Εντοπίστηκε το 2010 στην Παπούα Νέα Γουινέα, με το βατραχάκι Paedophryne amauensis να μετρά μόλις 7,7 χιλιοστά! Ζει ανάμεσα σε φύλλα στο χώμα τροπικών δασών και είναι ιδιαίτερα σπάνια η εμφάνισή του, με τις τοσοδούλικες διαστάσεις του να το κάνουν πρακτικά αόρατο. Είναι τόσο μικρό, που μπορεί να στρογγυλοκαθίσει άνετα στο νύχι μας! Δεν είναι μάλιστα μόνο το μικρότερο είδος βατράχου που έχει βρεθεί ποτέ, αλλά και το μικρότερο γνωστό στον άνθρωπο σπονδυλωτό.

«Αϊνστάιν»

μικρό μέγεθος ζωϊκό βασίλειο

Γεννημένος στο Νιου Χαμπσάιρ το 2010, το παράστημα του «Αϊνστάιν» σκαρφαλώνει στα 50 ολόκληρα εκατοστά, χωρίς να πάσχει βέβαια από νανισμό. Πρόκειται απλώς για άλογο-μινιατούρα! Γιατί τώρα οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να το ονομάσουν «Αϊνστάιν», θα παραμείνει μυστήριο…

πηγή

Shares 77

Σχόλια


Read more:
Close