Μενού

Τι τρώνε τα μωρά πουλιά; Οδηγίες ταΐσματος και διαιτητικές ανάγκες

Shares 0

Η άνοιξη είναι μία πολυάσχολη εποχή για τα άγρια πουλιά με το ζευγάρωμα, τη δημιουργία φωλιάς και το μεγάλωμα μικρών. Από τη στιγμή που τα πουλάκια βγουν από τα αυγά τους εξαρτώνται τελείως από τους γονείς τους. Επειδή, είναι τόσο ευάλωτα εξαρτώνται απόλυτα για φαγητό από τους γονείς τους. Τα μωρά δεν μπορούν να διαλύσουν την τροφή γι’ αυτό πρέπει οι γονείς να χωνέψουν πρώτα την τροφή για κάνουν πιο ασφαλές το φαγητό για τα μικρά τους.

Στην άγρια φύση, τα μικρά πουλάκια τρέφονται με ό,τι ακριβώς και οι γονείς τους, δηλαδή με έντομα, σπόρους και σκουλήκια.

Τι να ταΐσω ένα άγριο μικρό πουλί;

Αν τύχει και έρθετε αντιμέτωποι με ένα άγριο πουλί στην ερημιά που μοιάζει να είναι εγκαταλελειμμένο, θα αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε. Αν είναι δυνατόν, επικοινωνήστε και έναν οργανισμό διάσωσης πτηνών για να σας συμβουλεύσει. Αν δεν μπορείτε, πρέπει να κάνετε ό, τι περνάει από το χέρι σας για να σώσετε το μικρό πτηνό.

Πρέπει να δράσετε γρήγορα γιατί το μικρό είναι εκτεθειμένο σε κυνηγούς ή μπορεί να πεθάνει από αφυδάτωση ή πείνα. Είναι πιθανό ότι θα σώσετε το μικρό πουλί ταΐζοντάς το μαλακό και σπογγώδες φαγητό που θα το έχετε μουλιάσει πρώτα ελαφρά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε από το έδαφος το μικρό. Τοποθετήστε το μικρό σε ένα ασφαλές κουτί και ένα ασφαλές μέρος.

Μπορείτε να ταΐσετε το μικρό τις παρακάτω τροφές:

Σκουλήκια ή γαιοσκώληκες

Αλευροσκούληκα

Κονσερβοποιημένη ή μουλιασμένη τροφή σκύλων ή γάτας

Εμπορικό φαγητό για πουλιά

Μπορείτε να κόψετε μία μικρή γωνία από μία τσαντούλα και να τοποθετήσετε το μαλακό φαγητό τη τσάντα και αργά να διαλύετε ένα μικρό κομματάκι αυτού στο στόμα του μικρού πουλιού. Μην είστε ανυπόμονος. Με λίγη τύχη το μικρό θα δεχτεί το φαγητό που προσπαθείτε να του δώσετε και θα επιβιώσει.

Τα μικρά πουλιά έχουν αυστηρές διαιτητικές ανάγκες

Η πλειονότητα της δίαιτας των μικρών πουλιών προέρχεται από πρωτεΐνες, που με τη σειρά τους προέρχονται κυρίως από έντομα για μια υγιή ανάπτυξη.

Μόνο ένας επαγγελματικός οργανισμός για πουλιά θα γνωρίζει τι πρέπει ακριβώς να ταΐζετε το πουλάκι γι’ αυτό θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν τέτοιο οργανισμό όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Ένα μωρό πτηνό δεν μπορεί να ζήσει παραπάνω από 24 ώρες χωρίς την κατάλληλη τροφή και φροντίδα.

Πώς να καταλάβετε εάν ένα μικρό είναι ορφανό;

Πριν μαζέψετε το μικρό από το έδαφος πρέπει να σιγουρευτείτε ότι βρίσκεται πραγματικά σε ανάγκη. Τα περισσότερα πουλιά στο έδαφος είναι νεοσσοί. Αυτά τα πουλιά άφησαν τη φωλιά τους, δεν μπορούν ακόμα να πετάξουν και βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη των γονιών τους –επομένως δεν χρειάζονται στη βοήθειά σας.

Πώς να καταλάβετε εάν είναι νεοσσός;

Ένας νεοσσός έχει φτερά και είναι ικανός να αναπηδά ή να πεταρίζει και, μπορεί να αρπάζει το δάχτυλό σας ή ένα κλωναράκι. Ο νεοσσός είναι ένα μαλλιαρό μικρό πουλάκι με κοντή ουρά. Δεν υπάρχει λόγος να επέμβετε όταν βρείτε στο έδαφος ένα νεοσσό, εκτός κι αν θέλετε να γλιτώσετε το νεοσσό από κάτι κακό.

Είναι εντάξει να τοποθετήσετε ένα νεοσσό σε ένα διπλανό κλαδάκι για να το προστατέψετε από τα κατοικίδια, αλλά δεν πρέπει να το βάλετε πάλι στη φωλιά του γιατί θα πηδήσει ξανά έξω. Πριν το καταλάβετε μπορεί να το επισκεφτούν οι γονείς του για να το φροντίσουν.

Εάν το μωρό πουλί έχει πολύ λίγα φτερά και δεν μπορεί να αναπηδήσει, να πεταρίσει ή να αρπάξει το δάχτυλό σας γερά, σημαίνει ότι έπεσε κατά κάποιο τρόπο από τη φωλιά του. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τη φωλιά κάπου εκεί κοντά σιγουρευτείτε ότι το βάλατε σε ένας ασφαλές μέρος.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν διαπιστώσατε πως όντως έχουν την ανάγκη σας ενημερώστε ένα κέντρο προστασίας πουλιών για βοήθεια.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close