Μενού

Τι συμβαίνει όταν σε γλύφει ο σκύλος σου

Shares 149

Όλοι γνωρίζουν πως όταν ο σκύλος είναι χαρούμενος κουνάει την ουρά του. Όταν όμως θυμώνει βγάζει τα δόντια του και γρυλίζει. Και όταν ο σκύλος σας θέλει να σας δείξει την αγάπη του ,θα σας δώσει φιλιά. – aka θα σας γλύψει στοργικά.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ενθαρρύνουν την κίνηση αυτή , ωστόσο υπάρχει αντίλογος από τους γιατρούς και κατά πόσο είναι ασφαλές να σας γλύφει ο σκύλος σας ,ειδικά στο πρόσωπο.

Ίσως έχετε ακούσει ότι «τα στόματα των σκύλων είναι καθαρότερα από τον ανθρώπων», ενώ άλλοι λένε πως οι σκύλοι μεταφέρουν ασθένειες στο στόμα τους. Επομένως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ; Πρέπει ή δε πρέπει να δεχόμαστε την αγάπη των τετράποδών μας ;

Σκύλος σάλιο σκύλου γλύψιμο σκύλου

Αρχικά , πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την καθαρότητα του στόματος του σκύλου. Στη πραγματικότητα τα στόματα ανθρώπων και σκύλων είναι κάθε άλλο παρά καθαρά. Είναι δύσκολο να συγκριθούν και τα δυο καθώς πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Αμφότεροι έχουν εκατό διαφορετικά βακτήρια στο στόμα αλλά μόλις το 16 % εξ αυτών είναι πανομοιότυπα και στους δυο.

Δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν πως η μεταφορά βακτηρίων από το στόμα του σκύλου στο ανθρώπινο στόμα (όταν μας γλύφουν οι σκύλοι) έχει αρνητικό αντίκτυπο στον άνθρωπο.

Σκύλος σάλιο σκύλου γλύψιμο σκύλου

Το σάλιο του σκύλου έχει αποδειχθεί πως μεταδίδει στο ανθρώπινο στόμα ασθένειες όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα και το βακτήριο porphyromonas gulae. Το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και απώλεια δοντιών. Η ασθένεια αυτή είναι ιδιαίτερα σπάνια στους ανθρώπους αλλά συχνή στα σκυλιά ωστόσο 16% των ιδιοκτητών έχουν προβληθεί από αυτήν επειδή η σκύλοι τους έγλειψαν τα πρόσωπα.

Ακόμα χειρότερα θα ήταν να υπήρχε ανοιχτή πληγή στην στοματική κοιλότητα. Αν υποθετικά μιλώντας, έχετε δαγκώσει το εσωτερικό του μάγουλου σας ή προκαλέσατε πληγή από άγαρμπο βούρτσισμα τότε τα βακτήρια από την γλώσσα του σκύλου σας μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό σας και να προκαλέσουν μόλυνση.

Η πιθανές ασθένειες εμφανίζονται συχνά σε σκύλους και όχι σε ανθρώπους. Ωστόσο αυτό εγείρει ένα σοβαρό ζήτημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός θα καταπολεμήσει δυσκολότερα τη μόλυνση από τον σκύλο καθώς δεν έχει ανοσία σε αυτή.

Σκύλος σάλιο σκύλου γλύψιμο σκύλου

Μαντέψτε ; Αυτό είναι αμφίδρομο. Τα βακτήρια που διαθέτουμε στο στόμα μπορούν να προσβάλλουν τον οργανισμό του σκύλου από ένα φιλί στο στόμα. Παρά τους πιθανούς κινδύνους οι ειδικοί κατέληξαν ότι η επαφή στόμα με στόμα με τον σκύλο σας δεν είναι πολύ επικίνδυνη. Έχουμε και οι δυο βακτήρια στο στόμα, άλλωστε, η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με τις ασθένειες αυτές είναι μικρή.

πηγή

animalplanet.gr

Shares 149

Σχόλια


Read more:
Close