Μενού

Τι σημαίνει όταν οι γάτες σας ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους σε σας;

Shares 0

Οι άνθρωποι έχουν μίαν ενοχλητική συνήθεια να επικοινωνούν κυρίως μέσω την λέξεων. Ενοχλητικές γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Για όλους τους άλλους, για τις γάτες, για παράδειγμα, υπάρχουν άλλες μέθοδοι επικοινωνίας. Οι γάτες συνηθίζουν να συζητούν μέσω ενός εκτεταμένου ρεπερτορίου από κινήσεις ουράς, ψελλίσματα και βλεμματική επαφή. Όταν, λοιπόν, σας κοιτάνε ανοιγοκλείνοντας απαλά τα μάτια σας τι εννοούν; Όπως αποδεικνύεται πολλά.

Ας ξεκινήσουμε με κάποια βασικά στοιχεία βλεμματικής επαφής.

Οι γάτες πραγματικά επικοινωνούν μέσω του βλέμματός τους και, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς για την παρακολούθηση της με τα μάτια.

Είμαι χαλαρή: Σε αυτή την περίπτωση οι κόρες των ματιών τους είναι μέτριου μεγέθους και τα μάτια τους δεν συγκεντρώνονται σε κάτι συγκεκριμένο –είναι επίσης μισάνοιχτα.

Δεν είμαι χαλαρή: Αν η γάτα σας βρίσκεται σε ένταση ή φοβάται θα έχει διάπλατες τις κόρες των ματιών της και πολύ ανοιχτά τα μάτια της.

Θέλω να παίξω: Στο σπίτι μου, αυτό ξεκινάει με ένα επίμονο βλέμμα που μόλις συναντηθούν τα μάτια μας, η γάτα κοιτάει τα παιχνίδια –κατευθύνοντας το βλέμμα μου εκεί που θέλουν. Πολλές φορές οι κόρες διαστέλλονται και τα μάτια καρφώνονται συγκεντρωμένα στο παιχνίδι που ψάχνουν.

Είμαι κουρασμένη: Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν ελαφρά βλεφαρίσματα, τα οποία, όμως, δεν συγκεντρώνονται προς εσάς.

Μου αρέσεις: Το ελαφρό βλεφάρισμα παραδοσιακά θεωρείται ως ένδειξη συμπάθειας. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει όταν μία γάτα είναι χαλαρή και σας κοιτάει σταθερά καρφώνοντας το βλέμμα της. Όταν η γάτα έχει την προσοχή σας, θα προχωρήσει σε ένα ή περισσότερα ελαφρά βλεφαρίσματα. Εάν είστε ευλογημένος και βρίσκεστε στο τέλος ενός ελαφρού βλεφαρίσματος προς εσάς, μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι είναι εξαιρετικά θαλπερό. Και σύμφωνα με την επιστήμη, έχετε πραγματικά δίκιο.

Η επιστήμη πίσω από το ελαφρύ βλεφάρισμα.

Μία πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι το ελαφρό βλεφάρισμα είναι όμοιο του ανθρώπινου γέλιου. Οι επιστήμονες υποστήριξαν στο Science Alert ότι αυτή η έκφραση κάνει τις γάτες να προσεγγίσουν και να είναι δεκτικές στους ανθρώπους.

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες οι γάτες να βλεφαρίσουν σε όσους ξένους βλεφάρισαν πρώτοι σε αυτές.

Ο υπεύθυνος της μελέτης δήλωσε ότι: «Μπορείτε να κάνετε αυτό το μικρό πείραμα σπίτι σας ή με γάτες που βρίσκονται στο δρόμο. Προσπαθήστε να στενέψετε τα μάτια σας και χαμογελάστε κι ύστερα ανοιγοκλείστε τα μάτια σας και, θα δείτε ότι θα κάνουν το ίδιο κι αυτές –ξεκινήστε έτσι μια μικρή συζήτηση».

Μερικές φορές, όμως, το ελαφρύ βλεφάρισμα σημαίνει ότι μπορεί η γάτα σας να μην είναι υγιής. Αν λαμβάνετε βλεφαρισμούς οι οποίοι δεν λειτουργούν ως ανταπόκριση στους δικού σας και είναι συχνοί, αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά.

Αν η γάτα σας βλεφαρίζει γρήγορα ή κοιτάζει με μισόκλειστα μάτια για εκτεταμένες περιόδους, μπορεί να αποτελεί αυτή η συμπεριφορά μία ένδειξη για κάποια ασθένεια στα μάτια. Σιγουρευτείτε για αυτό απευθυνόμενοι σε έναν κτηνίατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close