Το σκυλάκι σας δεν μπορεί να σας πει αν πονά ή αν δεν αισθάνεται καλά. Όμως αν είτε παρατηρητικός, ως ιδιοκτήτης, μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του αρκεί να κοιτάξετε καλύτερα!
Τα μάτια είναι σημαντική πηγή πληροφοριών για το σκυλάκι σας αφού συνδέονται και με το νευρολογικό αλλά και με το αγγειακό σύστημα.
Η εξέταση των ματιών μπορεί να δείξει σημάδια που δείχνουν μόλυνση από βακτήρια, ιό ή άλλη αιτία καθώς και καρκίνο, υπερένταση ή διαβήτη.
ΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ:
Οι αλλαγές στο χρώμα του ματιού των ζώων είναι ανησυχητικές. Είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Μπορεί αιτία να είναι η ανεπαρκής παραγωγή δακρύων (ξηρά μάτια), οι γρατζουνιές στην επιφάνεια του ματιού, η μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού ή στα βλέφαρα ή η αυξημένη πίεση στο μάτι (γλαύκωμα). Οι περισσότερες από τις παραπάνω παθήσεις θεραπεύονται με σταγόνες και αλοιφές, εκτός ίσως απ το γλαύκωμα που απαιτεί χειρουργείο.
ΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ/ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ:
Τα μάτια του ζώου μπορεί να κλείνουν από κούραση. Είναι σημαντικό να τα εξετάσετε ανάλογα με τι ώρα είναι. Σηκώστε απαλά το βλέφαρο και εξετάστε το λευκό του ματιού. Δείτε αν είναι κόκκινο. Το πρωϊ πρέπει να είναι κάτασπρα με λίγα αγγεία κόκκινα-ροζ. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει περισσότερο »αίμα» αλλά αυξημένο κόκκινο στην άσπρη περιοχή ίσως δείχνει ασθένεια.
Αν το ένα μάτι είναι πιο κόκκινο απ το άλλο ή αν και τα δύο μάτια είναι κόκκινα την επόμενη μέρα, πρέπει να πάτε το ζώο σας σε κτηνίατρο. Αν το ζώο ξύνεται στα μάτια, αν δακρύζει ή αν κλαψουρίζει φυσικά είναι λόγοι να το πάτε στο κτηνίατρο.
ΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΟΛΑ/ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ:
Μπορεί να υπάρχουν γρατζουνιές ή μόλυνση στο μάτι που χρειάζονται φάρμακα. Το γλαύκωμα επίσης είναι αιτία θολούρας και μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα ή και με χειρουργείο.
ΑΝ ΤΑ ΜΑΤΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΑΛΗΘΩΡΙΖΟΥΝ/ΑΝ ΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΖΩΟ:
Αν το ζωάκι αληθωρίζει ή ξύνεται στην περιοχή των ματιών σημαίνει ότι πονά, κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά νεύρα στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Πληθώρα προβλημάτων μπορεί να προκαλεί τον πόνο, όπως η ξηρότητα και άλλες μολύνσεις. Χρειάζονται τοπικά αντιβιοτικά.
ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΛΑ Ή ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΤΟΥ:
Αν ο σκυλάκος είναι πάνω από 7-8 ετών είναι φυσικό η όραση του να χειροτερεύει, όπως και άλλες αισθήσεις του.Η ικανότητα των ματιών να εστιάζουν μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια.
Αιτίες απώλειας της όρασης είναι και ο κααρράκτης αλλά και ο διαβήτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.Αν τα προβλήματα όρασης δεν σχετίζονται με τον καταρράκτη, δεν υπάρχουν θεραπείες για τις άλλες ασθένειες/παθήσεις. Συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν και να καθυστερήσουν την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.