Μενού

Τι είναι οι καυτές κηλίδες στα σκυλιά;

Shares 0

Οι καυτές κηλίδες στους σκύλους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση χειροτερεύει, όταν ο σκύλος σας ξύνει το δέρμα του.

Οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν δερματικά προβλήματα, τόσο εύκολα όσο οι άνθρωποι, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθούν και να θεραπευτούν εφόσον το σώμα του σκύλου σας καλύπτεται από τρίχωμα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα δέρματος είναι η “καυτή κηλίδα.” Ας μιλήσουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά του προβλήματος αυτού στα σκυλιά, τι το προκαλεί και πώς θεραπεύεται.

Αναγνωρίζοντας τις καυτές κηλίδες στο σκύλο σας

Το όνομα “καυτή κηλίδα” στην ουσία αναφέρεται σε μία κατάσταση που καλείται οξεία υγρή δερματίτιδα που δίνεται στους κόκκινους, καυτούς, ερεθισμένους όγκους που σχηματίζονται ορισμένες φορές στο δέρμα του σκύλου. Οι καυτές κηλίδες είναι πιο πιθανό να σχηματισθούν στο κεφάλι του σκύλου, το στήθος ή τα καπούλια και μπορεί να μεγεθυνθούν πολύ γρήγορα. Μία καυτή κηλίδα μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε που ερεθίζει το δέρμα του σκύλου σας, που το προκαλεί να ξύνεται ή να γλείφει τον εαυτό του. Κοινές αιτίες δημιουργίας καυτών κηλίδων περιλαμβάνουν ακάρεα, τσιμπήματα ψύλλων, φτωχή περιποίηση, αλλεργικές αντιδράσεις και υποφαινόμενες μολύνσεις δέρματος ή μολύνσεις των αυτιών – μπορεί ακόμα να προκληθούν από υπερβολική μάσηση ή γλείψιμο που προέρχεται από την ανία. Όσο περισσότερο ο σκύλος σας γλείφει, ξύνει και δαγκώνει την περιοχή, τόσο πιο μεγάλη και επώδυνη γίνεται η καυτή κηλίδα.

Οι καυτές κηλίδες επηρεάζουν σκύλους κάθε μεγέθους, ηλικίας και ράτσας. Ο σκύλος σας μπορεί να αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ρίσκο να αναπτύξει ζεστή κηλίδα, αν δεν είναι καλά φροντισμένος. Σκυλιά με λιπαρά, βρόμικα και μπλεγμένα τριχώματα είναι πιο πιθανό να γλείφονται και να δαγκώνονται κάτι που δημιουργεί καυτές κηλίδες. Σκυλιά με πυκνά, μακριά τριχώματα επηρεάζονται πιο συχνά από καυτές κηλίδες. Παρόλο που η δυσπλασία των γλουτών δεν είναι αιτία καυτών κηλίδων, ο πόνος στα καπούλια του σκύλου και στο πίσω μέρος μπορεί να οδηγήσει το σκύλο να γλείψει ή να δαγκώσει την περιοχή που μπορεί να ξεκινήσει μία καυτή κηλίδα.

Και παρόλο που είπαμε ότι κάθε σκυλί κάθε ράτσας μπορεί να αποκτήσει καυτές κηλίδες, υπάρχουν κάποιες που είναι πιο επιρρεπείς από άλλες να αποκτήσουν. Τα St. Bernards, Golden Retrievers, German Shepherds, Rottweilers και Λαμπραντόρ είναι προδιατεθειμένα γιατί έχουν πιο παχιά τριχώματα μακρύτερου τριχώματος. Ειδικά αν μένετε σε περιοχή όπου είναι πολύ ζεστός ο καιρό ή υπάρχει υγρασία. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές είναι κύριες ευκαιρίες για μολύνσεις ζυμομυκήτων και αυτό συμβαίνει δέρμα με φαγούρα και πόδια που θα δαγκώνει ο σκύλος σας μέχρι τελικά να μολυνθούν. Τότε πρέπει να αναζητήσετε τη θεραπεία.

Επιλογές θεραπείας για καυτές κηλίδες

Επειδή οι καυτές κηλίδες μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα και να γίνουν οδυνηρές είναι σημαντικό να πάτε το σκύλο σας για θεραπεία όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε για το μικροβίωμα του σκύλου μας, βρήκαμε ότι τα βακτήρια, οι ζυμομύκητες και τα μικρόβια παίζουν περισσότερο ρόλο στη γενική εικόνα υγείας απ’ ό,τι νομίζαμε πιο πριν. Καθώς η έρευνα δείχνει το ίδιο και για εμάς τους ανθρώπους, βγάζει νόημα ότι φροντίζοντας το μικροβίωμα του σκύλου μας όσον αφορά τις καυτές κηλίδες είναι μια εξαιρετική αρχή.

Όταν το σωματικό σύστημα του σκύλου μας είναι εκτός ισορροπίας, θεωρείται δυσβίωση. Βασικά η δυσβίωση μπορεί να συμβεί παντού –από το μυαλό, το δέρμα μέχρι το συκώτι και το τρίχωμα και τα μαλλιά του σκύλου σας. Στους ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία τους.

Επαναλαμβανόμενη έρευνα στη βοήθεια του μικροβιώματος να μείνει υγιές και παραγωγικό υπέδειξε ξανά τη χρήση πρε- και προβιοτικών. Και όταν πρόκειται για τις καυτές κηλίδες στα σκυλιά, το να τις αντιμετωπίζετε από τα μέσα προς τα έξω είναι η κατάλληλη μέθοδος.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με την εξασφάλιση ότι η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι σε καλή κατάσταση. Δίνοντας στα σκυλιά υψηλής ποιότητας πρε- και προβιοτικών που ια σιγουρέψουν τη μέγιστη απορρόφηση τροφίμων σημαίνει ότι κάθε κύτταρο στο σώμα του σκύλου σας θα ενεργοποιηθεί όπως έπρεπε να γίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιεινό, πιο λαμπρό τρίχωμα, αλλά ακόμα και ένα πιο υγιεινό ανοσοποιητικό σύστημα που παλεύει τον ερεθισμό και τη μόλυνση που μπορεί να δημιουργήσουν καυτές κηλίδες.

Επιπρόσθετα τα τοπικά προβιοτικά έχουν ακόμη υψηλή διατροφική αξία. Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας τοπικά προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του ερεθισμού και διασφαλίζει ότι το δερματικό μικροβίωμα (που μπορεί να υποστεί δυσβίωση από μόνο το τρίψιμο στο γρασίδι) είναι στα καλύτερά του. Η διπλή επίθεση στη βρομιά που μπορεί να προκαλέσει καυτές κηλίδες είναι από πρώτο χέρι η καλύτερη γραμμή θεραπείας που έχετε.

Αλλά αν οι καυτές κηλίδες δεν καλυτερέψουν, μία αύξηση στο ξύσιμο, το γλύψιμο ή το δάγκωμα είναι μία ένδειξη ότι το πρόβλημα μπορεί να απαιτεί την προσοχή κτηνίατρου και αρκετά γρήγορα.

Όταν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο θα κάνει μια εξέταση για να ταυτοποιήσει την υποφαινόμενη αιτία των καυτών κηλίδων. Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν εξαρτώμενες από τη σοβαρότητα ή την αιτία των καυτών κηλίδων. Σε περιπτώσεις υπερβολικού ερεθισμού, ο κτηνίατρος μπορεί να ξυρίσει το τρίχωμα που περιβάλλει την καυτή κηλίδα έτσι ώστε να εφαρμόσει μία τοπική φροντίδα; αυτό θα βοηθήσει ακόμα να κάνετε σίγουρο ότι η πληγή αερίζεται σωστά για να βοηθήσει την επούλωση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να γράψει αντιβιοτικά, παυσίπονα ή αντι-παρασιτικά που εξαρτώνται από την αιτία και τη σοβαρότητα των καυτών κηλίδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σκύλος σας ίσως χρειαστεί να φορέσει ένα κολλάρο για να τον εμποδίσει από το να χειροτερέψει την εν λόγω περιοχή.

Οι καυτές κηλίδες είναι θεραπεύσιμες αλλά μπορεί να είναι ερεθιστικές και επώδυνες για το σκυλί σας έτσι πρέπει να κάνετε τα απαραίτητα για να αποτρέψετε το σχηματισμό τους από πρώτο χέρι. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας είναι σωστά φροντισμένος, ειδικά αν έχει μακρύ ή παχύ τρίχωμα. Οι αραιές συνεδρίες περιποίησης μπορεί να δημιουργήσουν κόμπους που ενθαρρύνουν το σκύλο σας να γλύφει και να δαγκώνει το τρίχωμά του. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για απωθητικά τσιμπουριών και ψύλλων για να κρατήσετε όσο μπορείτε πιο καθαρό το τρίχωμα του σκύλου σας. Αν ζείτε σε μία πιο ζεστή και υγρή περιοχή, ή το κουτάβι σας καταπιάνεται σε δραστηριότητα με νερό, σιγουρευτείτε ότι ξηραίνετε τα πόδια και τα αυτιά αρκετά καλά ώστε δεν υπάρχουν μολύνσεις από ζυμομύκητες που προκαλούνται και οδηγούν σε καυτές κηλίδες.

Παρόλο που οι καυτές κηλίδες μπορεί να θεραπευθούν, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν θα προκαλέσει στο σκύλο σας πόνο και δυσκολία. Κρατώντας το σκύλο καθαρό και σωστά περιποιημένο από πρώτο χέρι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του σχηματισμού τους. Αλλά, επιπρόσθετα, διασφαλίζοντας ότι το μικροβίωμα του εντέρου και του δέρματος ευδοκιμούν με υγιεινά προβιοτικά και χλωρίδα μπορεί να κάνει θαύματα, ακόμη και για το πιο επιρρεπές σε καυτές κηλίδες σκυλί. Αν το πρόβλημα δεν καλυτερεύει απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close