Μενού

Τι μπορεί να κάνει ένας σκύλος στην παραλία;

Shares 21
σκύλος στην παραλία Σκύλος παραλία Αν έχετε τετράποδο σύντροφο και πρόκειται να μοιραστείτε μαζί τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις, εδώ θα βρείτε τις απαραίτητες οδηγίες για να αποφύγετε τα ευτράπελα.

Αν δεν έχετε πάει ακόμα διακοπές, ο Αύγουστος έχει πια μπει για τα καλά και οι περισσότεροι από εσάς όλο και κάτι έχετε κατά νου να κάνετε, καθώς Αύγουστος και Αθήνα είναι όροι ασυμβίβαστοι. Για όσους από εσάς θέλετε να αποδράσετε και έχετε σκύλο, εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές βασικές πληροφορίες, για να περάσετε εσείς καλά και το αγαπημένο σας τετράποδο καλύτερα. Και μην διανοηθείς να το αφήσεις σε μάνα, πατέρα, φίλο ή φίλη. Όλο τον χειμώνα χουχουλιάζατε παρέα στον καναπέ και τώρα θέλεις ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων; Όχι, φίλε μου! Τώρα είναι η ώρα να πάρεις μαζί σου τον σύντροφό σου, να πάρει κι αυτός μια ανάσα που τον έφαγε ο καύσωνας, να τρέξει ελεύθερος στη φύση, να βουτήξει στα καταγάλανα νερά.

Για το τελευταίο βέβαια δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Συγκεκριμένα, όσοι έχετε σκύλο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο νόμος 4235/2014 προβλέπει, για τα ζώα συντροφιάς, πως ο σκύλος σας μπορεί να είναι στην παραλία δίπλα από λουόμενους, αλλά μόνο αν είστε κι εσείς από δίπλα κρατώντας τον από το λουρί. Αυτή η εικόνα δε μοιάζει καθόλου ιδανική ούτε για σας, ούτε φυσικά για τον σκύλο σας. Ακόμη, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να έχετε μαζί σας και το βιβλιάριό του σε περίπτωση ελέγχου. Τα πράγματα όμως είναι λίγο μπερδεμένα, γιατί όλα αυτά ισχύουν για τους χώρους λουομένων. Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι χώροι λουόμενων; Αυτοί που έχουν λουόμενους. Άρα, αν πάτε σε μια ερημική παραλία (αυγουστιάκτικα λίγο δύσκολο), μπορείτε να χαρείτε την θάλασσα με το σκυλάκο σας, εκτός αν εμφανιστεί κάποιος και σας κάνει χαλάστρα.

Εκτός από τους λουόμενος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τη θερμοκρασία, που συχνά ανεβαίνει επικίνδυνα τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Επομένως, καλό είναι να δώσετε προσοχή σε τυχόν σημάδια θερμοπληξία του σκύλου σας, όπως είναι η ζαλάδα, η κατάπτωση, η έντονα ερυθρή γλώσσα και η αύξηση θερμοκρασίας. Για να αποφύγετε τις περιπέτειες, χρειάζονται απλές πρακτικές. Για παράδειγμα, δεν αφήνετε τον σκύλο σας να τρέχει σε καυτή άμμο ή άσφαλτο και του δίνετε άφθονο νερό. Δεν τον μεταφέρετε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και φροντίζετε στην παραλία να βρέχεται συχνά το τρίχωμά του, ώστε να διατηρείται δροσερό.

Αν επιλέξετε να πάτε διακοπές με καράβι, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο για τον σκύλο σας και μπορείτε να αράξετε παρέα στο κατάστρωμα, πάντα με το λουράκι. Αν πρέπει να βάλετε τον σκύλο σας στο ειδικό κλουβί, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε το δικαίωμα να τον βγάλετε βόλτα στο κατάστρωμα, αν το ταξίδι είναι πάνω από οχτώ ώρες. Σε κάθε περίπτωση, και με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να ταξιδέψετε, έχετε κατά νου ότι πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του, ενημερωμένο με τα εμβόλια, τις αποπαρασιτώσεις και τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip). Χωρίς τα παραπάνω, κανένα ζώο δεν μπορεί να ταξιδέψει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ν. 4039/12). Επίσης, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ταξιδεύουν χωρίς κλουβί σε όλα τα μέσα δίπλα στον ιδιοκτήτη. Μπορεί, ωστόσο, να σας ζητηθεί φίμωτρο.

Άντε και καλές -τετράποδες- διακοπές.

filozoiki.gr

Shares 21

Σχόλια


Read more:
Close