Μενού

Θεσσαλονίκη: Φιλόξενες τεχνητές φωλιές στην πανεπιστημιούπολη!

Shares 32

τεχνητές φωλιές πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκη Φιλόξενο καταφύγιο σε «σπιτάκια» που κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, βρήκαν πουλιά, που επέλεξαν τις τεχνητές φωλιές για αναπαραγωγή.

Με πρωτοβουλία του Γραφείου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κατασκευάσθηκαν πέρσι, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και τη «Θεσσαλονίκη 2014: Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας», περισσότερες από 100 ξύλινες φωλιές και τοποθετήθηκαν σε θάμνους και δέντρα του campus.

Όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο που διενεργείται αυτές τις μέρες, με ταυτόχρονη συντήρηση και καθαρισμό, ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των φωλιών, χρησιμοποιήθηκε από διάφορα είδη κατά την περυσινή αναπαραγωγική περίοδο.

«Θεωρούμε ότι είναι υψηλό το ποσοστό, καθώς τον Μάρτιο που είχαμε τοποθετήσει τις φωλιές ήταν σχετικά αργά για την αναπαραγωγική περίοδο» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβάλλοντος Γιάννης Τσουγκράκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για το πρόγραμμα παρακολούθησης των φωλιών.

τεχνητές φωλιές πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκη Η παρακολούθηση των φωλιών κατά το 2015 περιλαμβάνει την καταγραφή των φωλιών, που θα χρησιμοποιηθούν από πουλιά για φώλιασμα, την καταγραφή των ειδών που θα φωλιάσουν, την αναπαραγωγική επιτυχία κάθε φωλιάς (αριθμός αβγών και νεοσσών σε κάθε φωλιά).

Επίσης, στο πλαίσιο της παρακολούθησης αυτής θα συλλεχθούν τσιμπούρια από τα πουλιά ή και τις φωλιές, τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο μελέτης που διεξάγεται στο Εργαστήριο Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Coimbra της Πορτογαλίας.

Οι νεοσσοί που θα προκύψουν θα δακτυλιωθούν προτού εγκαταλείψουν τη φωλιά, με σκοπό τη μελλοντική παρακολούθησή τους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Σάββα Καζαντζίδη, τα πουλιά που επέλεξαν τις τεχνητές φωλιές είναι κυρίως «παπαδίτσες», αλλά συγκεκριμένα στοιχεία για τα είδη των πουλιών που φωλιάζουν στην περιοχή, θα προκύψουν από την παρακολούθηση της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου.

«Προσφέρουμε τη δυνατότητα στα πουλιά να φωλιάσουν σε μια ασφαλή, γενικά, περιοχή όπου υπάρχει και άφθονη τροφή. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και τον κόσμο για την “συγκατοίκηση” με τα πουλιά μέσα στον αστικό ιστό, τοποθετώντας φωλιές σε εισόδους σχολών ώστε να είναι εύκολα ορατές από φοιτητές και επισκέπτες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καζαντζίδης.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Shares 32

Σχόλια


Read more:
Close