Μενού

Θέλουμε τα σκυλιά μας στο Μετρό. Αυτά θέλουν;

Shares 117

σκυλιά Είμαι από τους ενοχλητικούς που χρόνια φωνάζουν πως πρέπει τα σκυλιά να μπαίνουν στο Μετρό, υπό προϋποθέσεις φυσικά. Χθες συνέβη κάτι που μου δημιούργησε το εξής ερώτημα «Τα σκυλιά μας θέλουν να μπαίνουν στο Μετρό;».

Είμαι στο Σύνταγμα και παίρνω το συρμό για Ελληνικό. Δεν είχε θέσεις οπότε στέκομαι όρθιος κρατώντας την μεσαία κολόνα στήριξης. Στην στάση Ακρόπολη μπαίνει στο βαγόνι και στέκεται δίπλα μου μία κοπέλα, Το πολύ 25 χρονών, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα Jack Rusell.

Το σκυλάκι ήταν εμφανώς στρεσαρισμένο. Μόλις ο συρμός ξεκίνησε και άρχισε ο θόρυβος άρχισε να γαβγίζει. Η λέξη «γαβγίζει» βέβαια δεν μπορεί να περιγράψει ακριβώς αυτό που συνέβαινε. Μόλις δε στην επόμενη στάση μπήκε κόσμος και στριμωχτήκαμε λίγο, το σκυλί χτύπησε κόκκινα και χτυπιόταν πάνω της.

Είναι φυσικό όταν η ατμόσφαιρα στο βαγόνι είναι αποπνικτική, έχεις τη μασχάλη της μπροστινής στη μύτη σου και ένα σκυλί σε κατάσταση υστερίας να αρχίσουν τα παράπονα. Όλο αυτό το σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι τον Αί Δημήτριο όπου κατεβήκαμε και περιμέναμε τον επόμενο συρμό. Ευγενικά πλησίασα την κοπέλα και της είπα.

– Το σκυλάκι είναι στρεσαρισμένο. Γιατί δεν το πάτε λίγο έξω να περπατήσει, να μυρίσει, να κάνει την ανάγκη του και να ξανά κατέβετε. Έχετε 12 λεπτά μέχρι να έρθει ο συρμός.

– Σε ρώτησε κανείς; Μου απάντησε.

Έκανα ότι συνήθως κάνω σε ανάλογες περιπτώσεις. Χαμογέλασα και πήγα παρακάτω.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην υπόλοιπη διαδρομή μόνο που αυτή τη φορά είχαμε έντονες αντιδράσεις από τους επιβαίνοντες.

Μπορούν όλα τα σκυλιά να ταξιδέψουν με το Μετρό. Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε τη μπορεί να κάνει ο σκύλος μας. Ο ίδιος ο σκύλος μας δείχνει τι μπορεί και τι όχι. Ένας σκύλος που δεν έχει μπει ποτέ στο μετρό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιβάλλον. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις.

Είναι δική μας ευθύνη να έχουμε προετοιμάσει σωστά το σκύλο από μικρή ηλικία για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στην υπόλοιπη ζωή του. Είναι η διαδικασία που ονομάζεταιSocialisation – Sabituation. Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε μία λέξη για τη διαδικασία,κοινωνικοποίηση. Η άποψη μου είναι πως δεν υπάρχει σημαντικότερη διαδικασία στη ζωή ενός σκύλου. Καλύτερα ο σκύλο σας να μην ξέρει να κάθετε, να ξαπλώνει, να περπατά δίπλα σας ή να κάνει κολπάκια αλλά να είναι είναι σωστά κοινωνικοποιημένος. Χωρίς σωστή κοινωνικοποίηση δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει αρμονικά σε μία οργανωμένη κοινωνία.

Για να επανέλθω στο θέμα του Μετρό, υπήρξα μάρτυρας και άλλων περιστατικών. Πριν καιρό ένα Beagle (στο λουρί) πηδούσε πάνω στους επιβάτες για να το χαϊδέψουν και η κηδεμόνας του το έβρισκε χαριτωμένο. Ας ηρεμήσουμε. Καλός ή κακώς δεν αρέσει σε όλους. Δεν σας δίνω άλλα παραδείγματα για να μην κάνω το κείμενο κουραστικό.

Ζητήστε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία και από την ηλικία των 2 μηνών κοινωνικοποιήστε σωστά το σκυλί σας. Επειδή τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους δεν πάει να πει πως είναι κοινωνικοποιημένο. Η διαδικασία και η σημασίας της είναι λίγο πιο πολύπλοκη.

Τα σκυλιά μας θα πρέπει να μας συντροφεύουν σε στις περισσότερες δραστηριότητες. Είναι μέλη της οικογένειας μας. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως το σκυλί μας είναι κοινωνικοποιημένο μέχρι που με τον άσχημο τρόπο, ανακαλύπτουμε το αντίθετο.

Ο Δημήτρης Κοτάκος σπουδάζει στο British College of Canine Studies και είναι απόφοιτος της Stardogs Trainers Academy. Είναι μέλος του Ομίλου Κυνοφίλων Αθηνών (Ο.Κ.Α) και Ομίλου Ριτρίβερ Ελλάδος. Είναι επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
petsonly.gr
Shares 117

Σχόλια


Read more:
Close