Μενού

Θέλετε ερπετό για κατοικίδιο; Μάθετε τα πάντα για τη διατροφή τους!

Shares 21

κατοικίδιο ερπετολόγος ερπετό διατροφή Η ερπετολόγος Μαρία Δημάκη μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με τη διατροφή των διαφόρων ειδών ερπετών που μπορεί κανείς να έχει στο σπίτι του.

Τα διάφορα είδη ερπετών που μπορεί κανείς να έχει στο σπίτι του ως κατοικίδια είναι μάλλον εύκολα στη διατροφή τους, εάν τα συγκρίνουμε με έναν σκύλο ή μιά γάτα που απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και πολύ πιό τακτικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να έχει ένα ερπετό χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα μαζί του, αφού και αυτά όπως και κάθε άλλο είδος κατοικίδιου απαιτούν υπευθυνότητα στη φροντίδα τους, και μάλιστα σε βάθος χρόνου αφού ζουν πάρα πολλά χρόνια.
Ξεκινώντας από τα φίδια, η βασική τους διατροφή είναι τα ποντίκια. Αυτό είναι ίσως το πιό δύσκολο κομμάτι της κατοχής ενός φιδιού, αφού δεν αντέχουν όλοι την ιδέα και το θέαμα ενός φιδιού που επιτίθεται και τρώει ένα ζωντανό θήραμα. Ανάλογα με το μέγεθος του φιδιού -γιατί μπορεί κανείς να έχει από καλαμποκόφιδο που δεν μεγαλώνει πολύ μέχρι βόα ή πύθωνα που γίνονται πολύ μεγάλα- μπορεί το φίδι να τρώει και μεγαλύτερα θηράματα, δηλαδή αρουραίους ή κουνέλια, ή ακόμα και μικρά κοτόπουλα. Παλαιότερα δεν ήταν τόσο εύκολο να βρίσκει κανείς ποντίκια για να ταϊζει το φίδι του, πλέον όμως μπορεί κανείς να τα αγοράσει από τα καταστήματα, ήδη νεκρά και κατεψυγμένα. Αυτό είναι πιό εύκολο για τα φίδια που δέχονται την τροφή τους σε αυτή τη μορφή, όμως υπάρχουν και κάποια φίδια που απαιτούν μόνο ζωντανό το θήραμά τους, οπότε τα πράγματα είναι πιό δύσκολα για τον ιδιοκτήτη.

Τα φίδια είναι ολοκαταπότες, δηλαδή καταπίνουν ολόκληρο το θήραμά τους, δεν το κόβουν σε κομμάτια. Αυτό είναι το σωστό, έτσι πρέπει να γίνεται, οπότε κι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε δοκιμές και πειράματα, δεν πρέπει να τους δίνουμε ένα κομμένο κομμάτι κρέας. Όπως και στη φύση, πρέπει να τρώνε ολόκληρο το θήραμά τους, μαζί με τα κόκκαλα και το τρίχωμα, ώστε να τρέφεται σωστά ο οργανισμός τους.
Επίσης, ένας μύθος που υπάρχει για τα φίδια είναι ότι πίνουν γάλα-η προέλευση του μύθου αυτού είναι άγνωστη, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν ισχύει. Τα φίδια τρέφονται με τρωκτικά και πουλιά και χρειάζονται άφθονο νερό που πρέπει να τους το αλλάζουμε κάθε μέρα ώστε να είναι καθαρό, τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για τη δική μας ασφάλεια, ώστε να μην μεταφερθεί κάποια ασθένεια σε εμάς από αυτές που μπορεί να οφείλονται στις συνθήκες υγιεινής.
Στον υπολογισμό της ποσότητας της τροφής ενός φιδιού, υπάρχει μιά δυσκολία, επειδή τα φίδια στη φύση τρώνε όταν βρουν και όχι μέχρι να χορτάσουν, οπότε θα πρέπει εμείς να ξέρουμε κάθε πότε να τα ταϊζουμε, χωρίς να υπερβάλλουμε στην ποσότητα. Κατά μέσο όρο, τα φίδια τρώνε ένα με δύο ποντίκια την εβδομάδα και όσο μεγαλώνει το φίδι το ταϊζουμε πιό αραιά αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα. Για παράδειγμα, ένας ενήλικος βόας μπορεί να τρώει ένα κουνέλι κάθε δεκαπέντε μέρες.

Η άλλη μεγάλη ομάδα ερπετών που έχουμε ως κατοικίδια είναι οι σαύρες, τις οποίες μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: στις φυτοφάγες όπως η ιγκουάνα που είναι το πιό γνωστό φυτοφάγο είδος και τις υπόλοιπες που τρώνε κυρίως έντομα. Η ιγκουάνα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της-κάποιοι λένε ότι είναι πολύ εύκολη γιατί τρώει μόνο μαρουλάκια, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι: δεν αρκεί μόνο ένα είδος, πρέπει να της δίνουμε μιά πολύ μεγάλη ποικιλία από φυτική τροφή, από φρούτα όπως μήλο, μπανάνα, ακτινίδιο, μέχρι κάθε είδους λαχανικό όπως λάχανο, μαρούλι, φασολάκια, μπάμιες, ώστε να παίρνει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το κάθε είδος.

Οι σαύρες δεν τρώνε τόσο σπάνια όσο τα φίδια, άρα χρειάζονται φρέσκια τροφή κάθε μέρα μαζί με άφθονο νερό, ενώ είναι καλό να δίνουμε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο που ενδεχομένως να λείπουν από τη διατροφή τους.
Οι σαύρες που τρώνε έντομα είναι οι χαμαιλέοντες, οι γενειοφόροι δράκοι και διάφορα σαμιαμίδια. Το κάθε είδος έχει τις ιδιαιτερότητές του, όμως από τα διάφορα έντομα που μπορούν να τρώνε, ο γρύλλος είναι το πιό συνηθισμένο και πλέον βρίσκεται στο εμπόριο ζωντανός (απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει κίνηση στο θήραμα για το φάει η σαύρα).

Ένα άλλο είδος εντόμου που είναι κατάλληλα για τη χρήση αυτή είναι τα mealworms που είναι κολεόπτερα (σκαθάρια), από τις οποίες οι σαύρες τρώνε τις προνύμφες, τις κάμπιες δηλαδή, που είναι πιό μαλακές και χωνεύονται καλύτερα. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή διατροφή για σαύρες, όμως μπορούμε να τις παρέχουμε συμπληρωματικά με κάτι άλλο. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα και σε αυτές τις σαύρες, ενώ μπορούμε κάποιες φορές να δίνουμε και κάποιο φρούτο-έστω κι αν είναι εντομοφάγες, κάποιες από αυτές τις σαύρες μπορεί να φάνε και λίγο μήλο ή λίγη μπανάνα.

Γενικά η διατροφή μιάς τέτοιας σαύρας δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση, οι χαμαιλέοντες για παράδειγμα δεν είναι εύκολα ζώα για να τα έχει κανείς ως κατοικίδια: δεν τρώνε εύκολα, η τροφή τους πρέπει να κινείται για να τη φάνε, ενώ δεν πίνουν νερό απευθείας από κάποιο βαζάκι, οπότε θα πρέπει να ψεκάζουμε τον χώρο τους και τα φύλλα από τα οποία θα πίνουν την υγρασία που στάζει.
Γενικά θα πρέπει να προσέχουμε πολύ με τί ταϊζουμε τα ερπετά, γιατί είναι ζώα που μπορεί να φάνε κάτι κατά λάθος ή από λαιμαργία, οπότε δεν πρέπει να τους δίνουμε φαγητά πέραν των ενδεδειγμένων. Για παράδειγμα, στις ιγκουάνες δεν πρέπει να δίνουμε ζωική τροφή σε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να τους κάνουμε κακό. Αυτές μπορεί να είναι λαίμαργες και να φάνε κάτι που θα τους δώσουμε, όμως εμείς θα πρέπει να προσέχουμε και να τους παρέχουμε ισορροπημένη και ασφαλή διατροφή.

Επιπλέον, ένα ερπετό μπορεί να μην είναι καλά στην υγεία του και να μην τρώει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε εμείς ως ιδιοκτήτες θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να ανησυχήσουμε εάν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο. Μπορεί μιά σαύρα να αντέξει για δύο εβδομάδες χωρίς καθόλου φαγητό, όμως επειδή αντέχει, δεν σημαίνει ότι είναι καλά.
Ανάλογα και με τον τόπο διαμονής του καθενός, είναι και μεγαλύτερες ή μικρότερες η δυσκολίες στην εύρεση τροφής, οπότε πριν κάποιος αποφασίσει να αποκτήσει ένα ερπετό θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά και να ζυγίσει όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στη διατροφή και στην καθημερινότητα, με το επιπλέον δεδομένο ότι ένα φίδι θα ζήσει για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ μιά σαύρα τουλάχιστον 15 χρόνια αν όχι παραπάνω, οπότε η δέσμευση θα πρέπει να είναι αντίστοιχα μακροχρόνια.

pet-news.gr

Shares 21

Σχόλια


Read more:
Close