Μενού

Θαυμαστά ιπτάμενα ζώα εκεί που δεν το περιμένεις

Shares 22

ζώα Πλάσματα που απέκτησαν φτερά και γεύτηκαν τη γλύκα του αέρα!

Πολλοί ζωικοί οργανισμοί πετούν κι αυτό μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, καθώς όλοι έχουμε δει τι μπορούν να κάνουν τα πουλιά σε όρους πτήσης.

Εδώ ωστόσο θα μιλήσουμε για φτερωτά πλάσματα που είναι απλώς ιπτάμενες εκδοχές άλλων ζώων που τα ξέρουμε όλοι καλά.

Τρωκτικά που πέφτουν από τον ουρανό δηλαδή, μαρσιποφόρα που εκτελούν απίθανους σχηματισμούς, ακόμα και ψάρια που βαρέθηκαν το νερό και είπαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στους αιθέρες!

Η Μητέρα Φύση δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τη φαντασία της, που κάποιοι είπαν εξέλιξη των ειδών, αλλάζοντας όλες τις προσλαμβάνουσές μας για το τι αποτελεί την κατηγορία των ιπτάμενων ζώων.

Πλάι λοιπόν στις γνωσιακές μας βεβαιότητες για τα πτηνά, τα έντομα και τις νυχτερίδες, πρέπει πλέον να προσθέσουμε κι αυτά…

Ιπτάμενος σκίουρος

ζώα Όχι, δεν μιλάμε για τα φτερωτά σκιουράκια που βλέπουμε συνήθως στα κινούμενα σχέδια, αλλά για πραγματικό ζώο με σάρκα και οστά. Αν και το τρωκτικό παραμένει παράξενο όπως κι αν το δεις, λες και σιδέρωσε κάποιος έναν ποντικό και τον άφησε να πηδά από δέντρο σε δέντρο. Ο ιπτάμενος σκίουρος είναι μάλιστα ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην κατηγορία «φτερωτά ζώα» (που δεν είναι πουλιά φυσικά), καθώς το ιπτάμενο άλμα του μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 90 μέτρα!

Ιπτάμενο phalanger

ζώα
Το άγνωστο σε μας γνωστότατο στην Αυστραλία μαρσιποφόρο της τάξης των Φαλαγγερίδων μοιάζει πολύ με το δημοφιλέστερο πόσουμ, αν και είναι σαφώς πιο χαριτωμένο. Λες και πετάει παρέα με νεράιδες μέσα σε παραμύθι, το τρισχαριτωμένο ιπτάμενο μαρσιποφόρο παραμένει ό,τι πιο γλυκό έχει βρεθεί ποτέ στον γήινο αέρα, με τα φτερωτά του άλματα να αγγίζουν εδώ αποστάσεις μέχρι και 45 μέτρα…

Ιπτάμενος λεμούριος

ζώα
Ό,τι πιο κοντά υπάρχει στον πλανήτη στα πρωτεύοντα, ο κοντινότερος συγγενής μας εκτός της τάξης μας δηλαδή, ο λεμούριος παραμένει το θηλαστικό που έχει προσαρμοστεί καλύτερα σε συνθήκες πτήσης (αν εξαιρέσουμε τη νυχτερίδα φυσικά). Όλο του το σώμα έχει εξελιχθεί για να μπορεί να υποβαστάξει τις απαιτήσεις της πτήσης, καθώς τόσο τα άκρα όσο και η ουρά του συνδέονται πια με μεμβράνη, ιδανική για τους φτερωτούς σκοπούς του. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν παροιμιωδώς κακοί αναρριχητές, οι ιπτάμενοι λεμούριοι είναι δεινοί αεροπόροι, καθώς όχι μόνο είναι εξαιρετικά ευέλικτοι στον αέρα, αλλά τα ιπτάμενα άλματά τους καλύπτουν άνετα αποστάσεις ακόμα και ενός χιλιομέτρου!

Ιπτάμενη σαύρα

ζώα Τις λέμε και δρακόσαυρες και ζουν στην Ινδονησία, αν και δεν μοιάζουν και πολύ με τις κοινές σαύρες που ξέρουμε. Κι αυτό γιατί πετάνε! Κάθε πέταγμά της φτάνει μέχρι και τα 60 μέτρα, αφού η καλή σου καβαλά τον άνεμο και δεν χάνει πολλούς πόντους από το αρχικό της τίναγμα. Αντίθετα βέβαια από τα ιπτάμενα θηλαστικά, ο ιπτάμενος δράκος δεν έχει μεμβράνες να συνδέουν τα άκρα του, καθώς το μαγικό εδώ το κάνουν τόσο το πεπλατυσμένο σώμα του όσο και οι επιμήκεις προεξοχές του, οι οποίες απλώνουν και μαζεύονται κατά τις ορέξεις του. Οι πτυχώσεις του δέρματος μεταξύ των προεξοχών μετατρέπονται σε κανονικά φτερά όταν ξεδιπλωθούν, επιτρέποντας στη δρακόσαυρα να καβαλά ρεύματα αέρα και να πλοηγείται με τιμόνι τη μακριά και λεπτή ουρά της.

Ιπτάμενο φίδι

ζώα
Εδώ ο κίνδυνος έρχεται από αέρος, αφού σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας συναντάμε φίδια με φτερά! Ιπτάμενες σαύρες, ιπτάμενοι λεμούριοι και ιπτάμενα φίδια ζουν συνήθως μαζί, με τους νόμους της εξέλιξης να μας κάνουν προφανώς πλάκα. Τα εν λόγω ιπτάμενα ερπετά είναι σχετικά δηλητηριώδη και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και για τη λεία τους είναι εξαιρετικά φονικά και αποτελεσματικά, καθώς έρχονται από κει που δεν τα περιμένει και τη βρίσκουν ακόμα και 200 μέτρα μακριά από το σημείο του πετάγματός τους. Αν λοιπόν βρεθείτε ποτέ στη νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία, τα μάτια σας ψηλά…

Ιπτάμενος βάτραχος

ζώα Οι ιπτάμενοι βάτραχοι είναι εξελιγμένα είδη από διάφορες οικογένειες τροπικών αμφίβιων. Εδώ δεν μιλάμε απλώς για πτήση, αλλά και για ενσωματωμένο αλεξίπτωτο που επιτρέπει στο αμφίβιο να προσγειώνεται με άνεση και χάρη! Πώς αλλιώς να γλιτώσει από τους σαρκοβόρους θηρευτές του ο έρμος ο βάτραχος; Τα πρώτα είδη ιπτάμενου βατράχου ανακαλύφθηκαν πού αλλού, στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, εκεί δηλαδή που ο εναέριος χώρος των εθνών αυτών παραέχει πολλή ζωική κίνηση…

Ιπτάμενο ψάρι

ζώα Την ώρα που το να πετάς από δέντρο σε δέντρο παραμένει εντυπωσιακό, το να πετάγεσαι έξω από το νερό και να πετάς πάνω στον ωκεανό για 50 μέτρα είναι ασύγκριτα θαυμαστό! Το ρεκόρ μάλιστα για καταγεγραμμένη πτήση ψαριού ανέρχεται στα 400 μέτρα, με ταχύτητα 68 χλμ/ώρα. Τα ιπτάμενα ψάρια αποκτούν ικανή υποβρύχια ταχύτητα χτυπώντας την ουρά τους κάπου 70 φορές το δευτερόλεπτο, προκειμένου να βγουν από το νερό, και μετά καβαλούν τα ρεύματα αέρα με τη βοήθεια των θωρακικών πτερυγίων τους. Μπορούν να πετάξουν μέχρι και 6 μέτρα κατακόρυφα, ενώ κάποιες φορές βρίσκονται από λάθος υπολογισμό πάνω σε καταστρώματα πλοίων που περνούν από την Καραϊβική. Τα στατιστικά της πτήσης των ψαριών παραμένουν εντυπωσιακότατα, καθώς μιλάμε για πλάσματα που είναι σχεδιασμένα να κολυμπούν…

Ιπτάμενο μυρμήγκι

ζώα Δεν μιλάμε για τα τόσα και τόσα είδη των κοινωνικών εντόμων που έχουν φτερά στο σώμα τους και πετούν, αλλά για τη συγκεκριμένη οικογένεια που ζει στα τροπικά δάση και δεν έχει ίχνος φτερωτού οργάνου στο σώμα της. Θωρακισμένο και με καταπληκτική όραση, το ιπτάμενο μυρμήγκι πέφτει από τα κλαδιά των δέντρων και στοχεύει σε γειτονικούς κορμούς, καταφέρνοντας να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του και να τη μετατρέψει σε ελεγχόμενη, εκτείνοντας κεφαλή, πόδια και υπογάστριο. Η όλη στρατηγική πιστεύεται ότι έχει αναπτυχθεί για να μπορεί το μυρμήγκι να αποφεύγει τους θηρευτές του στο δέντρο και να προσγειώνεται πάνω σε άλλο δέντρο, καθώς το έδαφος κρύβει πολλούς κινδύνους για κείνο. Τα ιπτάμενα μυρμήγκια έχουν 85% περισσότερες πιθανότητες να προσγειωθούν πάνω στον κορμό από όλα τα άλλα μυρμήγκια που πέφτουν απλώς από τα κλαριά για να γλιτώσουν…

Ιπτάμενο καλαμάρι

ζώα Όχι, δεν είναι μύθος, είναι πραγματικά καλαμάρια που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να πετούν πάνω από το νερό! Η πτητική τους συμπεριφορά ομοιάζει με των ιπτάμενων ψαριών και είναι απλώς ένας τρόπος για να ξεφεύγουν από τους πανταχού παρόντες θηρευτές τους. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μην είναι σίγουροι για το πώς καταφέρνουν να διατηρούν το ύψος τους πάνω από το νερό, καθώς ένα κεφαλόποδο που πετά μόνο κοινό δεν είναι. Αν και το επιστημονικό μυστήριο δίνει το κάτι παραπάνω στα ιπτάμενα καλαμάρια…
newsbeast.gr
Shares 22

Σχόλια


Read more:
Close