Μενού

Θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος της Γαλλίας θα δημιουργήσει η Νέα Ζηλανδία

Shares 22

καταφύγιο Η χώρα μπαίνει στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα καταφύγιο στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ίσο σε μέγεθος με τη Γαλλία, για την προστασία ενός από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα του πλανήτη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζον Κέι στα Ηνωμένα Έθνη, το θαλάσσιο καταφύγιο Κέρμαντεκ θα καλύπτει έκταση 620.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα 1.000 χιλιόμετρα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας.

Με την δημιουργία του θα αποτραπεί η αλιεία και η εκμετάλλευση ορυκτών σε μια περιοχή όπου οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τακτικά νέα θαλάσσια είδη.

Η περιοχή Κέρμαντεκ αποτελεί μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, φιλοξενώντας χιλιάδες σημαντικά είδη, όπως φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και θαλάσσια πτηνά. Περιέχει επίσης το μεγαλύτερο υποβρύχιο ηφαιστειακό τόξο του κόσμου και τη δεύτερη βαθύτερη τάφρο με βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ, οι ωκεανοί πρέπει να μπουν στο προσκήνιο της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αποτελούν το 72 τοις εκατό του πλανήτη και φιλοξενούν τα μισά από τα είδη του κόσμου, αλλά μόνο το δύο τοις εκατό προστατεύεται από την υπεραλίευση, την εξόρυξη και τη ρύπανση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρότησαν την κίνηση, η οποία ενισχύει το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που καλύπτουν σήμερα περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το 2012 οι Νήσοι Κουκ δημιούργησαν ένα θαλάσσιο πάρκο έκτασης 1,065 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το Κιριμπάτι και το Τοκελάου έχουν θεσπίσει επίσης τεράστιες προστατευόμενες ζώνες.

«Η απόφαση αυτή βάζει τη Νέα Ζηλανδία στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της WWF Νέας Ζηλανδίας.

newsbeast.gr

Shares 22

Σχόλια


Read more:
Close