Μενού

Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται το έγκλημα

Shares 20

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Μοντάζ: Aποστόλης Μαρούσης

Οι «μύτες» της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αστυνομικοί σκύλοι δηλαδή, είναι τα τετράποδα τα οποία συνδράμουν εδώ και χρόνια την υπηρεσία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι τετράποδοι αυτοί αστυνομικοί, καθημερινά επιτελούν ένα έργο το οποίο δύσκολα ο πολίτης μπορεί να το γνωρίζει. Εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες, εκρηκτικά ενώ έχουν εκπαιδευτεί να πραγματοποιούν ακόμα και περιπολίες.

Η λέξη «Κ9» προέρχεται από τα αρχικά «κei-nine», που συμπροφερόμενα μας κάνουν την λέξη «canine», που σημαίνει σκύλος

Το να φτάσει ένας αστυνομικός σκύλος να ριχτεί στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Το zougla.gr βρέθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αστυνομικών Σκύλων, προκειμένου να δει από κοντά τα λαγωνικά εν δράσει.

Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – Κ9 της ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 1975, και ιδρύθηκε επίσημα το 1986 με έδρα την Αθήνα. Απαριθμεί στις τάξεις της πάνω από 150 σκύλους, από τους οποίους οι 70 βρίσκονται στην Αθήνα, οι 25 στην Θεσσαλονίκη, και οι υπόλοιποι είναι κατανεμημένοι στις υπόλοιπες Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Η λέξη «Κ9» προέρχεται από τα αρχικά «κei-nine», που συμπροφερόμενα μας κάνουν την λέξη «canine», που σημαίνει σκύλος. Αν και σε αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού τα τετράποδα λαγωνικά έχουν ιεραρχία και βαθμούς ανάλογους των αστυνομικών, κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν ισχύει.
Κάθε αστυνομικός σκύλος έχει το συνοδό του, ο οποίος είναι αστυνομικός με ειδική εκπαίδευση. Ο σκύλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού.

Στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μαρκόπουλο Αττικής, μας υποδέχθηκε ο Μιχάλης Γιαννέλος, υπαστυνόμος Α – Αναπληρωτής Τμηματάρχης του Τμήματος Αστυνομικών Σκύλων της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους.

σκυλιά αστυνομίας Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται το έγκλημα

Μπροστά στην κάμερα του zougla.gr, τα τετράποδα λαγωνικά «Μάρσαλ», «Κόμπρα» και «Ντέστινι», πραγματοποίησαν ανιχνεύσεις εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών.

Οι σκύλοι και οι χειριστές τους διακρίνονται από την ελληνική Αστυνομία, ανάλογα με το αντικείμενο και την εκπαίδευση τους στις παρακάτω ειδικότητες – κατηγορίες:

-Ανίχνευσης εκρηκτικών υλών – συνδράμουν με τις αστυνομικές δυνάμεις του Τμήματος Εντοπισμού Εκρηκτικών Μηχανισμών, για την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο χώρων, ο οποίος γίνεται είτε προληπτικά ή κατόπιν ενημέρωσης για ύπαρξη συγκεκριμένου υλικού. Οι σκύλοι αυτοί έχουν άριστες οσφρητικές ικανότητες και κάνουν καθημερινά περισσότερες από 20 προληπτικές έρευνες. Όταν ο σκύλος εντοπίζει την ακριβή θέση εκρηκτικών, έχει εκπαιδευτεί να κάθεται και να παραμένει σιωπηλός σε εκείνη τη θέση διατηρώντας παθητική στάση.

σκυλιά αστυνομίας Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται το έγκλημα

σκυλιά αστυνομίας Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται το έγκλημα

-Ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – συνδράμουν με μεικτά αστυνομικά κλιμάκια σε ελέγχους ατόμων, μέσων μεταφοράς και χώρων. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες αισθήσεις είναι δύσκολος ή πολλές φορές αδύνατος. Αν υπάρχουν ναρκωτικά, ακόμα και επιμελώς κρυμμένα, ή θαμμένα ή μέσα σε υγρά με διάφορες άλλες παραπλανητικές οσμές, ακόμη και σε ψηλά σημεία, ο σκύλος θα τα εντοπίσει. Κατά τον εντοπισμό τους αντιδρά ενεργητικά σκαλίζοντας και γαβγίζοντας, ή σύμφωνα με τις νέες τακτικές εκπαίδευσης κάθεται σιωπηλός, αποφεύγοντας έτσι να προκληθούν φθορές σε ξένες περιουσίες.

σκυλιά αστυνομίας Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται το έγκλημα

-Περιπολίας (σωματοφυλακή, καταδίωξη, ιχνηλασία ανθρώπων, φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων) – βοηθούν πολύπλευρα το έργο της αστυνόμευσης. Χρησιμοποιούνται σε σημεία που υπάρχει έντονη εγκληματικότητα, αλλά ταυτόχρονα σε σημεία με πυκνή διέλευση κόσμου. Δεν υποκαθιστά τις άλλες μεθόδους αστυνόμευσης αλλά εκσυγχρονίζει, συμπληρώνει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης βασιζόμενο στον ψυχολογικό επηρεασμό και στις πραγματικές συνθήκες δράσης. Έχει ανεπτυγμένη κοινωνικότητα και θα επιχειρήσει μόνο κατ’ εντολή, η οποία, βέβαια, θα δοθεί μόνο από το συνοδό του και για εγκληματικές κακουργηματικές ενέργειες.

Ποιες ράτσες προτιμούνται και πώς γίνεται η επιλογή σκύλου

Οι ράτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι Γερμανικοί Ποιμενικοί, Labrador retrievers και Βελγικά Μαλινουά.

Για την επιλογή εξερευνώνται τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και οι ικανότητες του κάθε σκύλου ξεχωριστά και στη συνέχεια εκπαιδεύεται στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, ανεξάρτητα από τη ράτσα του.Τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν είναι ο υποψήφιος για αγορά σκύλος να έχει ηλικία έως δύο έτη, ανεξαρτήτως φύλου, να είναι ιατρικά ελεγμένος και να μην παρουσιάζει δυσπλασίες. Αξιολογούνται και επιλέγονται ικανά σκυλιά, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας.

σκυλιά αστυνομίας Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται το έγκλημα

Τα Λαμπραντόρ χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Είναι σκύλοι χαμηλών τόνων, χωρίς την ενέργεια που απαιτείται στην περιπολία, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυνται για σκύλοι περιπολίας, σε αντίθεση με το Γερμανικό Ποιμενικό και το Μαλινουά, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως. Τα Μαλινουά είναι πολύ δραστήρια, πιο κινητικά και με μεγαλύτερες αντοχές, προσόντα που τα καθιστούν ιδανικά για πεζή περιπολία.

Η εκπαίδευση διαφέρει στους σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών. Για παράδειγμα, σε έναν σκύλο περιπολίας υπάρχει αυξημένη απαίτηση στις ασκήσεις βασικής υπακοής και πειθαρχίας. Σημαντική είναι και η κατάλληλη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού κέντρου σε έναν χώρο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας, και περιέχει προσομοιώσεις πολυσύχναστων χώρων και εκπαιδευτικά βοηθήματα.

Οι ράτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι Γερμανικοί Ποιμενικοί, Labrador retrievers και Βελγικά Μαλινουά

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του zougla.gr με τα τετράποδα λαγωνικά εν δράσει:

Στην κάμερα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, μιλούν επίσης οι : Νίκος Καλπούζης (συνοδός Αρχιφύλακας),ο εκπαιδευτής Ανθυπαστυνόμος Κωνσταντίνος Τσολίγκας, ο συνοδός Αρχιφύλακας Δημήτρης Κατσαλήρος και η συνοδός Ανθυπαστυνόμος Κέλλυ Μαστοράκη.

πηγή

 

Shares 20

Σχόλια


Read more:
Close