Μενού

Ταξίδι με το σκύλο στο αυτοκίνητο; Προετοιμαστείτε σωστά

Shares 60

Σκύλος Το να ταξιδέψετε με τον σκύλος σας στο αυτοκίνητο δεν είναι απλή υπόθεση και θέλει προσοχή. Πρέπει να έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ταξιδέψετε άνετα και με ασφάλεια. Ο σκύλος δεν είναι σωστό να κυκλοφορεί ελεύθερος στο αυτοκίνητο ή καθισμένος στην αγκαλιά σας ενώ οδηγείτε. Μπορείτε να φανταστείτε ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν ανοίξει ο αερόσακος με τον σκύλο πάνω σας;

Η καλύτερη λύση είναι να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ειδικό κλουβάκι (crate) το οποίο θα είναι καλά δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν χωράει στο αυτοκίνητο, μπορείτε να αγοράσετε μια ζώνη ασφαλείας που προσαρμόζεται το αυτοκίνητο, ειδική για σκύλους.

Μπορεί να έχει αποδειχθεί ότι οι ζώνες αυτές δεν προσφέρουν την μέγιστη ασφάλεια αλλά είναι είναι η τελευταία λύση που έχετε. Ο σκύλος θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πίσω διαγώνιο από εσένα κάθισμα για να μπορεί να σας βλέπει.

Πολλοί τοποθετούν τη ζώνη στο κάθισμα του συνοδηγού μιας και το μπροστινό μέρος «κουνάει» λιγότερο. Δεν το συνιστούμε. Επίσης σκύλος θα πρέπει να μπορεί να κάθεται και να ξαπλώνει αλλά μην του δώσετε περισσότερη ελευθερία.

Πριν φύγετε θα πρέπει έχετε ετοιμάσει μία τσάντα για τα πράγματα του όπως βιβλιάριο υγείας, το λουρί του, τα μπολάκια του φαγητού κ.τ.λ. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και το κουτί πρώτων βοηθειών. Έλεγξε το βιβλιάριο του σκύλου για προγραμματισμένα εμβόλια ή αποπαρασίτωση που συμπίπτουν την περίοδο που θα λείπετε.

Εάν ο σκύλος σας «δεν αντέχει» το ταξίδι με το αυτοκίνητο, ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας δώσει χάπια που θα τον χαλαρώσουν. Να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες του. Η ποσότητα φαρμάκου πρέπει να αντιστοιχεί στο βάρος του. Εάν ο σκύλος σας έχει παρουσιάσει στο παρελθόν δύσπνοια από «χάπια ταξιδιού» μπορείς να δοκιμάσετε εναλλακτικές μεθόδους. Υπάρχουν και φυτικά χάπια στην αγορά. Η όποια άσχημη αντίδραση έχει στο σκύλο σας το ταξίδι με το αυτοκίνητο, μπορεί να μην έχει σχέση με το «κούνημα». Ο σκύλος σας μπορεί να στρεσάρεται γιατί έχει συνδυάσει τη διαδικασία με άσχημες εμπειρίες.

Ο σκύλος θα πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Θα πρέπει όμως να έχει πιει νερό και να έχει κάνει την ανάγκη του. Εάν κάνετε μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει να κάνετε στάσεις, περίπου κάθε δύο ώρες, για να περπατήσει λίγο και να ξεμουδιάσει. Να έχετε – λίγο – ανοιχτό κάποιο παράθυρο ώστε να μπαίνει καθαρός αέρας, ιδίως εάν καπνίζετε. Εάν θα κάνετε στάση για φαγητό μην τον αφήσετε μόνο του για πολύ ώρα.

Εάν σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε κάπου, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί ποια είναι τα ξενοδοχεία που δέχονται σκύλους.

Ο Δημήτρης Κοτάκος σπουδάζει στο British College of Canine Studies και είναι απόφοιτος της Stardogs Trainers Academy. Είναι μέλος του Ομίλου Κυνοφίλων Αθηνών (Ο.Κ.Α) και Ομίλου Ριτρίβερ Ελλάδος. Είναι επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
petsonly.gr
Shares 60

Σχόλια


Read more:
Close