Μενού

Τα 6 πιο συνηθισμένα συμπτώματα ασθένειας σε σκυλιά και γάτες

Shares 145

Συμπτώματα ασθένεια

Ως ιδιοκτήτες ζώων θα πρέπει να αναγνωρίζετε σημάδια στο ζώο που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και να προλαβαίνετε κάθε πάθηση όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Τα έξι πιο κοινά συμπτώματα ς που πρέπει να σας ανησυχήσουν αν έχετε σκύλο ή γάτα είναι:

1) ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ/ΑΝΑΠΝΟΗΣ
Η άσχημη μυρωδιά του στόματος (γνωστή και ως halitosis) είναι συνηθισμένο σημάδι κακήςυγείας. Συνήθως δείχνει ότι υπάρχει οδοντικό πρόβλημα, όπως πέτρα, πλάκα, όγκος κ.α. στοστόμα. Αλλά υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που μπορεί να έχουν αυτό το σύμπτωμα όμως:δερματικά, ξένα αντικείμενα στο στόμα, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή πρόβλημα στανεφρά.

Μην υποθέσετε ότι είναι φυσιολογική η άσχημη αναπνοή του σκύλου ή της γάτας σας.Πηγαίνετε το ζώο άμεσα σε κτηνίατρο για να εξετάσει τα δόντια και το στόμα του.

2) ΩΤΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ (ΑΥΤΙΩΝ)

Τα ζώα έχουν πολύ πιο μακριά κανάλια ακοής απ ότι οι άνθρωποι. Έτσι, οι μολύνσεις ξεκινούν από το εξωτερικό του αυτιού και συνεχίζουν μέχρι βαθιά μέσα στο αυτί. Αν λοιπόν δείτε κερί, η μόλυνση υπάρχει εκεί για καιρό. Τα ζώα με μακρύ τρίχωμα στα αυτιά προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον υγρασίας για να αναπτυχθούν διάφορα μικρόβια.

Ελέγχετε τα αυτιά του ζώου σας συχνά. Μπορεί να μυρίζουν λίγο ή να έχουν λίγο κερί. Αυτό είναι φυσιολογικό, όμως αν δείτε κοκκινίλες, απώλεια τριχών ή κρούστα ή αν το ζώο φαίνεται να πονά όταν αγγίζετε τα αυτιά του τότε πρέπει να το δει ο κτηνίατρος για να σας συστήσει αντιβιοτικά.

3) ΕΜΕΤΟΣ & ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Περισσότερα από το 60% των περιστατικών στα κτηνιατρεία είναι εμετοί και διάρροιες από ασθένειες που προκαλούνται από καταπόσεις αντικειμένων από τα ζώα. Μπορεί να είναι ένα κόκκαλο, πίτσα, σοκολάτα ή παιχνίδια… Δεν πρέπει να ταϊζετε το ζώο σας με άλλες τροφές πέραν της σκυλοτροφής, η οποία θα πρέπει να είναι κατάλληλη για το μέγεθος και την ηλικία του ζώου (πχ ενήλικο / κουτάβι/ υπερήλικο). Επίσης, μην αλλάζετε την τροφή του και έχετε πάντα διαθέσιμο ένα μπωλ με φρέσκο καθαρό νερό.

Οι γάτες υποφέρουν και από τις »τριχόμπαλες» που φτύνουν αφού όταν πλένονται καταπίνουν και τρίχες. Βοηθήστε τες χτενίζοντας τες συχνά για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες και χρησιμοποιήστε κάποια πάστα ειδική για γάτες, του εμπορίου που διευκολύνει τις τρίχες να γλιστρούν στον οισοφάγο.

4) ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΕΡΕΘΙΣΜΟΙ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ΟΡΓΑΝΟ του σώματος και η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε ασθένειες. Το τρίχωμα του ζώου σας θα πρέπει να λάμπει, να μην έχει τσιμπούρια ή ψύλλους.Οι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα (απώλεια τριχώματος, ξύσιμμο κλπ) ενώ τα τσιμπούρια μεταδίδουν ασθένειες, στο αίμα του σκύλου.

Αποπαρασιτώστε τα ζώα σας κάθε μήνα, με κάποιο κατάλληλο για ζώα προϊόν του εμπορίου.

5) ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Τα υπέρβαρα ζώα είναι συχνό φαινόμενο και συνδέονται λανθασμένα με την αγάπη των ιδιοκτητών τους. Θα πρέπει όμως  τα ζώα να ασκούνται για να καίνε θερμίδες και να τους προσφέρετε μία ισορροπημένη διατροφή. Να μετράτε πάντα την ποσότητα ζωοτροφής που δίνετε στο ζώο σας και να μην του δίνετε υπολλείμματα από το τραπέζι. Το μόνο που
του προσφέρουν είναι θερμίδες και θα διαταράξουν την δίαιτα του.

Οι λιχουδιές θα πρέπει να δίνονται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες.

6) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΥΡΗΣΗΣ

Ασθένεια στα νεφρά είναι συνηθισμένη στις ηλικιωμένες γάτες ενώ τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες χάνουν το 75% της λειτουργίας του νεφρού πριν εμφανίσουν συμπτώματα!!! Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν αν υπάρχει πρόβλημα και να το προλάβετε νωρίς.Συμπτώματα αποτελούν η μεγάλη δίψα και η αυξημένη ούρηση, η απώλεια βάρους, η ναυτία, η αφυδάτωση, ο εμετός, η διάρροια,, η απώλεια όρεξης. Οι γάτες μπορεί να ουρούν έξω από την άμμο τους.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η προληπτική εξέταση αίματος 1 ή 2 φορές το χρόνο.

πηγή

Shares 145

Σχόλια


Read more:
Close