Μενού

Τα 10 συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς στις γάτες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Shares 69

συμπεριφορά γάτες Γάτα Οι γάτες είναι συνήθως χαδιάρες από μικρές και έτσι μένουν και όταν μεγαλώσουν. Όμως μερικές φορές παρουσιάζουν κάποιες κακές συνήθειες, που φυσικά έχουν εξήγηση. Δείτε τα συχνότερα προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε.
1) Δεν χρησιμοποιεί την άμμο της
Ενώ οι περισσότερες γάτες, ακόμα και τα γατάκια, πάνε ενστικτωδώς για την αγάγκη τους στην άμμο, είναι αναμενόμενο 1 στις 10 γάτες κάποια στιγμή να μην πάει στην άμμο της και να τα »κάνει» αλλού!
Ο πιο απλός λόγος είναι να μην αρέσει στη γάτα το κουτί της άμμου ή να μην είναι καθαρή η άμμος. Άλλες γάτες θέλουν κλειστό κουτί, άλλες νιώθουν καλύτερα με ανοιχτό. Μερικές γάτες μπορεί να τις ενοχλεί η αρωματική άμμος και να θέλουν απλή.

Όλες οι γάτες πάντως θέλουν την ησυχία τους όταν πάνε στο..μέρος γι αυτό φροντίστε να έχετε το κουτί της άμμου σε σημείο χωρίς ενοχλήσεις και άλλα ζώα. Επίσης, αν έχετε πολλές γάτες, να έχετε ένα κουτί άμμου για κάθε γάτα.

2) Σημαδεύει με ούρα σημεία του σπιτιού
Αυτό το »ψέκασμα» το κάνουν κυρίως οι μη στειρωμένες γάτες και πιο πολύ οι αρσενικοί γάτοι. Είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν όταν ψάχνουν σύντροφο για ζευγάρωμα. Στειρώστε το γάτο σας, ειδικά αν υπάρχει θηλυκιά γάτα στο σπίτι ή γάτες στη γειτονιά. Υπάρχουν επίσης ειδικά σκευάσματα που βάζετε στην πρίζα και ηρεμούν τη γάτα και το άγχος της (πχ Feliway)

3) Ξύσιμο νυχιών
Είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί στο adespoto.gr. Είναι φυσικό η γάτα σας να θέλει να ξύσει τα νύχια της και εσείς πρέπει να τις προσφέρετε κατάλληλα αντικείμενα, όπως ονυχοδρόμιο γι αυτό το σκοπό. Δείτε περισσότερα εδώ.

4) Βίαιο παιχνίδι μαζί σας
Οι γάτες παίζουν αρκετά έντονα και μερικές μπορεί να δείχνουν »επιθετικότητα», να γρατζουνάνε ή να δαγκώνουν παραπάνω από το κανονικό. Δώστε της παιχνίδια και ποντίκια ώστε να ξεσπά πάνω τους και μην της επιτρέπεται να σας επιτίθεται στα χέρια.

5) Φαίνεται καταπιεσμένη;
Αν η γάτα σας παρουσιάζει μια περίεργη συνήθεια, όπως το να τρώει υφάσματα ή να τρίβεται επίμονα σε ένα τοίχο, μπορεί να έχει άγχος ή προβλήματα υγείας. Πηγαίνετέ την στο κτηνίατρο και προσπαθήστε να βρείτε τι την αγχώνει. Θυμηθείτε ότι στις γάτες αρέσει η ρουτίνα και η παραμικρή αλλαγή, ακόμα και στην ώρα ταϊσματος, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια τριχώματος.

6) Υπερδραστήρια την νύχτα
Οι γάτες παίζουν πολύ και πολλές φορές το κάνουν…τη νύχτα! Αν όμως είναι υπερβολική η συμπεριφορά της τη νύχτα, παίξτε μαζί της το απόγευμα για να την κουράσετε και ταϊστε την λίγο πριν κοιμηθείτε ώστε να είναι »πλήρης» και να κοιμηθεί ήσυχη.

7) Επίμονο νιαούρισμα
Το νιαούρισμα δεν το χρησιμοποιεί συχνά μία γάτα. Το χρησιμοποιούν για να ζητήσουν φαγητό, να σας πουν ίσως ένα »γειά» και μέχρι εκεί. Αν νιαουρίζει πολύ, χωρίς λόγο, καλό είναι να την δει ο κτηνίατρος. Ίσως πονάει κάπου ή έχει θυροειδή. Οι θηλυκές αστείρωτες γάτες νιαουρίζουν-ουρλιάζουν πολύ κατά τον οίστρο τους. Στειρώστε τες για να ηρεμήσουν.

8) Άγχος αποχωρισμού
Δεν έχουν μόνο οι σκύλοι άγχος αποχωρισμού. Και οι γάτες μπορεί να αγχωθούν όταν λείπετε ή όταν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά τους. Διαβάστε εδώ για περισσότερα.

9) Πλένεται υπερβολικά;
Οι γάτες πλένονται, με τη γλώσσα τους, για να είναι καθαρές. Αν όμως βλέπετε τη γάτα σας να είναι υπερβολική, σε σημείο που να ματώνει το δέρμα της από το επίμονο καθάρισμα ίσως κάτι δεν πάει καλά! Μπορεί να έχει άγχος ή ψύλλους. Βάλτε της φάρμακο και εξετάστε σε κτηνίατρο αν έχει δερματικό πρόβλημα.

10) Επιθετικότητα
Μία επιθετική γάτα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά με τα νύχια της και με δάγκωμα. Σπάνιο αλλά πιθανό. Μία άγρια γάτα κολλά τα αυτιά της στο κεφάλι, ανοίγεο το στόμα και απειλεί με »χχχχχχχχχχχχ» και δεν φοβάται να απλώσει τα πόδια της για να γρατζουνίσει. Σπάνια μια κατοικίδια γάτα γίνεται τόσο άγρια, οπότε μην ανησυχείτε. Μόνο αν κάτι την τρομάξει, μπορεί να γίνει αγρίμι.

πηγή

Shares 69

Σχόλια


Read more:
Close