Μενού

Συμβουλές για το ταξίδι με το σκύλο σας τις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές

Shares 0

‘Είναι η εποχή για ταξίδια, καθώς ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τους δρόμους για κάποια εορταστική επίσκεψη. Εάν μεταφέρετε μαζί σα το σκύλο σας στο ταξίδι, έχουμε ορισμένες συμβουλές για να έχετε στο νου σας πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας.

Η Automobile Association (AA) ισχυρίζεται ότι περίπου 18 εκατομμύρια αυτοκίνητα είναι στους δρόμους την περίοδο των Χριστουγέννων, κάνοντας την μία από τις πιο πολυτάραχες εποχές για ταξίδια. Πολλοί από εμάς θα επισκεφτούμε κάποιο συγγενή μας που μένει πιο μακριά μας για να μοιραστούμε την εορταστική περίοδο μαζί του.

Σαν ιδιοκτήτες δε θέλουμε φυσικά να αφήσουμε τον τριχωτό φίλο μας μόνο στο σπίτι, καθώς δε θα ήταν σωστό να τον αφήσουμε εκτός από τις εορταστικές οικογενειακές εκδηλώσεις μας. Το να βρείτε κάποιον να ταΐζει το σκύλο σας για όσο θα λέιπετε είναι εξαιρετικά δύσκολο –οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι να γιορτάζουν και να απολαμβάνουν με τις οικογένειές του για να τα πετάγονται και ταΐζουν το σκύλο, να του δίνουν νερό και να το βγάζουν βόλτα. Για πολλούς από εμάς, η μόνη επιλογή είναι να πάρουμε τον τετράποδο φίλο μαζί μας.

Κάθε καλοκαίρι μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους του να πάρουμε ή να αφήσουμε ένα σκύλο μέσα στο ζεστό αμάξι, ενώ για το χειμώνα δεν υπάρχουν παρόμοιες υποδείξεις. Εάν ταξιδεύετε με το σκύλο σας το χειμώνα θυμηθείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω για να διασφαλίσετε ότι είναι άνετος και όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.

Ελέγξτε προσεκτικά γύρω από το αμάξι σας πριν ταξιδέψετε

Εάν κατευθύνεστε κάπου χωρίς το κατοικίδιό σας, μην συμπεράνετε ότι δεν θέλουν να κάνουν ωτοστόπ. Στην πραγματικότητα, η ζεστασιά του αμαξιού σας μπορεί να ελκύσει τα κατοικίδιά σας ή τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής στη γειτονιά σας, ενθαρρύνοντάς τα να κουρνιάσουν στη ζεστασιά της μηχανής. Πριν κατευθυνθείτε αλλού κάθε πρωί, πάρτε ένα λεπτό να ρίξετε μια εποπτική ματιά στο όχημά σας και χτυπήστε το καπό σας για να απομακρύνετε τις αδέσποτες γάτες από το να παίρνουν καταφύγιο εκεί που δεν πρέπει.

Μείνετε ζεστοί

Ενώ εσείς κι εγώ τυλιγόμαστε με τα καπέλα, τα κασκόλ, τα γάντια και τα πανωφόρια οι σκύλοι έχουν ένα ελαφρά λιγότερο παχύ τρίχωμα για να κρατήσουν το κρύο το χειμώνα έξω και τη θερμότητα μέσα –ο χειμώνας μπορεί να τους περονιάζει. Μπορείτε να έχετε θερμότητα στο αμάξι σας, αλλά η περιοχή όπου κρατάτε το σκύλο σας μπορεί να είναι πιο δροσερή από το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Επενδύστε σε ένα τζάκετ για σκύλους αν έχετε ένα μικρότερο σκυλί ή αν έχετε ένα σκυλί πιο ευαίσθητο στη θερμότητα αγοράστε μια κουβέρτα για το πίσω μέρος του αμαξιού σας που μπορεί να χρησιμοποιεί αν το έχει ανάγκη.

Κρυοπάγημα και υποθερμία

Κατά το χειμώνα, βλέπουμε πολλές καμπάνιες και προειδοποιητικά μηνύματα για τα ρίσκα της υπερθέρμανσης για το κατοικίδιό σας. Ενώ, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι  γνώστες της βραχείας έλλειψης άνεσης του να είναι έξω στο κρύο, η παρατεταμένη έκθεση είναι μια πολύ πιο σοβαρή ανησυχία! Εάν το κατοικίδιό σας περνάει πολύ καιρό εκτεθειμένο σε ψυχρά περιβάλλοντα, μπορεί να βιώσει κρυοπάγημα ή υποθερμία. Όπως και η υπερθερμία, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι μοιραίες αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα.

Τα κρυοπαγήματα στοχεύουν τα άκρα, όπως τις πατούσες, τα αυτιά και την ουρά. Ενώ, το κέντρο της μάζας του σκύλου σας μπορεί να παραμένει θερμό για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών, αυτές οι περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε κρύα περιβάλλοντα. Εάν ο σκύλος σας παραμείνει σε ένα παγωμένο αμάξι, δεν θα πάρει πολύ πριν ξεκινήσει να βιώνει ψυχρές θερμοκρασίες από τη γύρω περιοχή. Με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και το κύριο μέρος της μάζας θα ενδώσει σε ψυχρές εξώτερες θερμοκρασίες. Μπορείτε να προστατεύσετε το σκύλο σας αποφεύγοντας να τον κρατάτε στο όχημά σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Προστατέψετε το σκύλο (και εσάς)

Όλοι γνωρίζουμε τις προειδοποιήσεις ότι πρέπει να φοράμε ζώνη γιατί αν έχουμε ένα ατύχημα μπορεί να τραυματισθεί ο συνοδηγός ή να πεταχτούμε στο παρμπρίζ. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς είμαστε λογικοί αρκετά ώστε α φοράμε ζώνη τώρα που καταλαβαίνουμε τους κινδύνους και τα πρόστιμα που υπάρχουν, τα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν με μία ζώνη για σκύλους και η προστασία τους είναι τόσο σημαντική όσο και η δικιά μας. Σιγουρευτείτε ότι αγοράζετε είτε ένα κλουβί για σκύλους, είτε προστατευτικά χάμουρα (σαν μια ζώνη) ή ένα φύλακα σκύλου. Αυτά τα προϊόντα όχι μόνο θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του σκύλου σας, αλλά ακόμη θα προστατέψουν εσάς από το να σας διασπάει την προσοχή ο σκύλος σας είτε σκαρφαλώνοντας στο μπροστινό κάθισμα ή στην αγκαλιά σας.

Προστατέψτε το αμάξι σας

Ενώ το σκυλί σας μπορεί να είναι το πιο ήσυχο στο σπίτι, ένα ταξίδι με το αμάξι μπορεί να είναι εντυπωσιακό και τραυματικό για το κουτάβι σας. Το σκυλί σας μπορεί να αρρωστήσει και να μην μπορεί να σας δείξει μακριά από το γνωστό του περιβάλλον ότι χρειάζεται τουαλέτα, ενώ μπορεί να εντυπωσιασθεί υπερβολικά και να γρατζουνάει και να μασάει τα αντικείμενα του αμαξιού. Για να αποφύγετε αυτό είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα αδιάβροχο προστατευτικό μηχάνημα για κάθε ταξίδι που κάνετε με το σκύλο σας. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να περάσει ορισμένο χρόνο στο προστατευτικό μηχάνημα στο σπίτι πριν το βάλετε στο αμάξι, τοποθετήστε κάποια από τα παιχνίδια ή τις κουβέρτες στο μηχάνημα στο πρώτο ταξίδι σας –οι μυρωδιές και τα παιχνίδια θα είναι οικεία κάνοντάς το να αισθάνεται άνετα και κάνοντας λιγότερο τραυματικό το ταξίδι για το σκύλο σας.

Προσφέρετε ένα άνετο μέρος για να κοιμηθεί

Ενώ θέλετε να σιγουρέψετε ότι το κατοικίδιό σας είναι ασφαλές, όπως συζητήσαμε προηγουμένως, αυτό δε χρειάζεται να γίνει εις βάρος της άνεσης του σκύλου σας. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χάμουρα και κιβώτια των σκύλων επιτρέπουν την πολυτέλεια των κουβέρτων ή κρεβατώματα για να διασφαλίσουν ότι ο σκύλος σας είναι άνετος. Προσφέρετε ζεστές και χνουδωτές κουβέρτες για να δημιουργήσετε μία ασφαλή δίοδο από το ψυχρό κρύο περιλαμβάνοντας επενδυμένες με δέρμα κουβέρτες και αυτοθερμαινόμενα κρεβάτια. Κάνοντας τα πράγματα πιο άνετα για το κατοικίδιό σας, μπορείτε να ξεπεράσετε το δισταγμό των κατοικίδιων να ταξιδέψουν κατά τον καιρό του χειμώνα. Είναι μια νίκη για όλους όσους ταξιδεύουν την εποχή των γιορτών.

Καθυστερήστε στην εορταστική εκδήλωση

Εάν έχετε ένα μακρύ ταξίδι μπροστά σας, αποφύγετε να προσφέρετε πολύ φαγητό στο σκύλο σας. Όσο περισσότερο φαγητό φάνε πριν βγουν στους δρόμους, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο να βιώσουν αδιαθεσία κατά το ταξίδι. Αντίθετα, σταματήστε να τρέφετε περίπου 2 ώρες πριν το ταξίδι το σκύλο σας, περιμένοντας μέχρι να φτάσετε στη νέα τοποθεσία σας. Όταν στο κουτάβι σας προσφερθεί η ευκαιρία να καθίσει στο νέο χώρο, μπορείτε να του προσφέρετε σιγά σιγά φαγητό για να αποφύγετε να τον κάνετε άρρωστο.

Αποφύγετε λακούβες όταν σταματάτε

Εάν σταματάτε για ένα διάλειμμα για οποιοδήποτε λόγο σε ένα πάρκινγκ ή για να ξεκουραστείτε κάπου κατά το ταξίδι, ρίξτε ιδιαίτερη προσοχή σε λακούβες. Γλυκόνη αιθυλενίου ή αντιψυκτικό βρίσκονται συνήθως σε λακούβες στην ύπαιθρο αυτή την περίοδο του χρόνου. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο χημικό συστατικό που δεν πρέπει να εισπνέεται. Παρέχετε στο σκύλο σας φρέσκο νερό, όταν το χρειάζεται και αποτρέψτε να του επιτρέψετε να πίνει από λακούβες στο ύπαιθρο.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

  • Το αντιψυκτικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το χειμώνα και ακόμα νόστιμο αλλά υπερβολικά επικίνδυνο για το σκύλο σας. Κρατήστε τα σκυλιά σας μακριά από μπουκάλια και αντιψυκτικό που μπορεί να κρατάτε στο πορτ μπαγκάζ σας.
  • Τα αυτοκίνητα στο κρύο κάνουν το αντίθετο από αυτά στη ζέστη –αντί για φούρνος το αυτοκίνητό σας γίνεται ένα ψυγείο. Αν αφήσετε ένα σκύλο στο αυτοκίνητο το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να κατρακυλήσει επικίνδυνα χαμηλά.
  • Μη ταΐσετε το σκύλο σας ένα μεγάλο γεύμα πριν το μεταφέρετε με το αμάξι.
  • Εάν το ταξίδι σας είναι μακρύτερο από δύο ώρες σιγουρευτείτε να σταματάτε κάθε δύο ώρες για να τεντώνει τα πόδια του, να πάει για τουαλέτα και να πιει νερό.
  • Πηγαίνετε το σκύλο σας για μια μακριά βόλτα πριν από παρατεταμένη οδήγηση –αυτό θα τον κουράσει και θα ξεκουράζεται μέσα στο αμάξι με την πιθανότητα μάλιστα να πάρει και κανέναν υπνάκο.
Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close