Μενού

Στη Ροδόπη νεκροί από φόλα δύο προστατευόμενοι μαυρόγυπες

Shares 120

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΟΥΚΑ

19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους μαυρόγυπες.

όταν έγινε αντιληπτό ότι ένας από τους Μαυρόγυπες, στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός, έπαψε να μετακινείται λίγο έξω από τον οικισμό Τσούκα Ροδόπης, σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων από τα δυτικά όρια του Εθνικού Πάρκου. Ο Μαυρόγυπας είναι αυστηρά προστατευμένο είδος και στην περιοχή φιλοξενείται η μοναδική αποικία του στα Βαλκάνια, ενώ οι αποστάσεις που διανύουν τα πουλιά καθημερινά προς αναζήτηση τροφής είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους που εντοπίζονται εκτός της ελεγχόμενης περιοχής του πάρκου.
Στο σημείο μετέβησαν υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης και η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, όπου εντόπισαν δύο νεκρούς Μαυρόγυπες, ένα νεκρό τράγο και ένα κρανίο κατσίκας. Πιθανότερη αιτία θανάτου των δύο γυπών είναι η κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, γνωστού και ως «φόλα». Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιούσε ημερίδα με θέμα την «Αντιμετώπιση κρουσμάτων από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων». Ο «Έβρος», όπως λεγόταν ο Μαυρόγυπας που έφερε τον πομπό, ήταν πάνω από 19 ετών. Ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία πουλιά στο Εθνικό Πάρκο που φώλιαζε σχεδόν κάθε χρόνο και προσέφερε πολύτιμους νεοσσούς στον απειλούμενο πληθυσμό της περιοχής. Το δεύτερο πουλί που βρέθηκε νεκρό δεν ήταν μαρκαρισμένο, αλλά ήταν επίσης ενήλικο και πιθανά να φώλιαζε κι αυτό.

μαυρογύπες μαυρογύπας
Δείγματα από τα πουλιά θα σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας έχει κηρυχθεί παράνομη από το 1981, αλλά εφαρμόζεται κατά κόρον στην ελληνική ύπαιθρο με στόχο τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά, καταδικάζοντας σε θάνατο δεκάδες ζώα, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα.

Η προστασία της άγρια ζωής είναι ευθύνη όλων μας και ελπίζουμε να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι καταδικάζοντας τη φύση, μακροπρόθεσμα, καταδικάζουμε το ίδιο μας το μέλλον. Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους.

Οι οκτώ έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2007-2013) που συντονιζόταν από το ΥΠΕΝ και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Conservation of Black and Griffon vultures in the cross-border Rhodopes mountains» (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.

xronos
Πηγή: ww.zoosos.gr

Shares 120

Σχόλια


Read more:
Close