animalplanet.gr | Κατοικίδια & Ζώα

Σκύλος και άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνεται μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να την θεραπεύσει, ανάλογα με τη περίπτωση. Πολλές από τις συμπεριφορές ή τα συμπτώματα που θα διαβάσεις παρακάτω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες.

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.

Ένας ειδικός μπορεί να διαχωρίσει ποια συμπτώματα σχετίζονται με το «άγχος αποχωρισμού» και ποια όχι. Είναι μια συναισθηματική διαταραχή που σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα μέσα στον πανικό τους, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις και με την βοήθεια ειδικού συνήθως κάνουν πάρα πολύ καιρό να θεραπευτούν. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο σκύλος «δεν δέχεται» τη θεραπεία.

Που μπορεί να οφείλεται το «άγχος αποχωρισμού» του σκύλου σου; Διάβασε παρακάτω και σκέψου μήπως ο σκύλος σου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες:

Αυτές είναι κάποιες από τις κατηγορίες σκύλων που παρουσιάζουν «άγχος αποχωρισμού». Πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φάρμακα. Υπάρχουν κάποια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στους σκύλους. Μην το κάνεις. Τα περισσότερα από αυτά χαλαρώνουν το σώμα του σκύλου αλλά το μυαλό του συνεχίζει να είναι σε πανικό. Φαντάσου πόσο άσχημο είναι.

Σε καμία περίπτωση μην χτυπήσεις ή αρχίσεις να φωνάζεις στον σκύλο σου εάν γυρίσεις σπίτι και το σαλόνι σου μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν θα διορθώσεις έτσι το πρόβλημα. Ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού.

Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv

Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του  Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην «Συμπεριφορά Σκύλων», Advanced Canine Behaviour Diploma.

livingwithdogs.gr