Όταν φέρνετε ένα κουτάβι στο σπίτι, βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές του όπως κλαψούρισμα, το δάγκωμα, το άλμα, το μάσημα και με το να κάνουν την ανάγκη τους σε όλα τα χαλιά. Συμπεριφορές οι όποιες πολλές φορές είναι αναμενόμενες και εντελώς φυσιολογικές!
Εάν όμως είστε από αυτούς που έχουν κάνει οποιαδήποτε έρευνα σε όλα, ξέρετε ότι η σωστή φροντίδα και η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών σας με το κουτάβι. Οι εμπειρίες του κουταβιού σας σε αυτή την ηλικία πρόκειται να τον επηρεάσει για το υπόλοιπο της ζωής του.
Είναι λογικό ότι τον πρώτο καιρό, πρέπει να διαχειριστείτε ένα σωρό πράγματα ταυτόχρονα, τις καταστροφές στο σπίτι, την τουαλέτα του, τα εμβόλια του, την κοινωνικοποίηση του, τους κανόνες και τα όρια του μέσα στο σπίτι. Ασχολείστε μαζί του με όλες τις καλές προθέσεις αλλά συχνά εσφαλμένες συμβουλές από τους φίλους, την οικογένεια και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Συμβουλές οι οποίες συχνά σας μπερδεύουν.
Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για τα κουτάβια, ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτές όποτε έχετε κάποιο πρόβλημα
-
Πάρτε ένα κλουβί. Κάνει το θέμα τουαλέτας απίστευτα εύκολο.
-
Βάλτε το κουτάβι σας στην κρεβατοκάμαρά σας, τουλάχιστον για τις πρώτες νύχτες. Όλη αυτή η εμπειρία είναι τρομακτική για ένα κουτάβι. Μην το αφήνετε να κοιμηθεί στο μπαλκόνι, βάλτε το κλουβί δίπλα στο κρεβάτι σας, ώστε να μπορείτε να τον καθησυχάσει.
-
Οι πόρτες για τα μωρά είναι φίλος σας. Χρησιμοποιήστε τους για να κρατήσει το κουτάβι από μέρη που δεν θέλετε να καταστρέψουν ή να προστατεύσετε το κουτάβι από τις σκάλες.
-
Επιβλέπετε, εποπτεύετε. Εάν δεν μπορείτε να το παρακολουθήσετε κάθε στιγμή της ημέρας, πρέπει να είναι στο κλουβί του ή σε κάποιο ασφαλές δωμάτιο.
-
Διαλέξτε ένα μικρό χώρο όπως το μπάνιο ή την κουζίνα ή δεσμεύστε το σε ένα πάρκο για σκύλους. Προσθέστε ένα κρεβάτι σε μια γωνία και στην άλλη μια πάνα για την τουαλέτα του.
-
Ορίστε μια καθημερινή ρουτίνα. Η εκπαίδευση της τουαλέτας προχωρά πιο ομαλά αν το κουτάβι σας ξέρει τι να περιμένει από την πρώτη μέρα που είναι σπίτι.
-
Απευθυνθείτε σε έναν θετικό εκπαιδευτή. Θα σας καθοδηγήσει για την προ εκπαίδευση του και την κοινωνικοποίηση του με ανθρώπους και σκύλους.
-
Μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλες οι συμβουλές σωστές.
-
Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένεια είναι στην ίδια σελίδα. Συζητήστε για τους κανόνες του κουτάβι σας με όλη την οικογένεια σας. Υπολογίστε ποιος θα κάνει τι και πότε.
-
Μπορείτε να παίξετε μερικά παιχνίδια κατάρτισης για κουτάβια.
-
Μην ενθαρρύνει συμπεριφορά που θα μετανιώσετε όταν θα μεγαλώσει. Τα άλματα πάνω σας είναι χαριτωμένα όταν ζυγίζει 6 κιλά, τι γίνετε όμως όταν θα είναι 40κιλά;
-
Μάθετε στο κουτάβι σας να ανέχεται το χειρισμό από την πρώτη μέρα, αγγίζοντας τα πόδια, τα νύχια, ουρά, τα αυτιά, το στόμα, τα δόντια και την κοιλιά με αγάπη. Ο κτηνίατρός σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό.
-
Ξεκινήστε την περιποίηση νωρίς. Λούσιμο, χτένισμα, στέγνωμα.
-
Γνωρίστε στο κουτάβι σας δυο τουλάχιστον ανθρώπους την ημέρα. Προσοχή, πρέπει να είναι φιλικοί και ευγενικοί μαζί του.
-
Πάρτε το κουτάβι σας όπου πάτε. Μεγάλη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.
-
Εισάγετε το κουτάβι σας σε όλα τα είδη των νέων καταστάσεων. Άνθρωποι με αστεία καπέλα. Τηλεκατευθυνόμενα. Τα παιδιά παίζουν. Εξοπλισμό ευκινησίας. Μπαλόνια. Γάτες. Βόλτες με το αυτοκίνητο. Εάν δυσανασχετεί απομάκρυνε το και ξαναπροσπαθήστε άλλη μέρα ή απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Η κοινωνικοποίηση πρέπει να είναι πάντα μια θετική εμπειρία γι’ αυτό.
-
Μια πετσέτα δεμένη κόμπο και εμποτισμένη σε καταψυγμένο νερό, θα το ανακουφίσει από τον πόνο της οδοντοστοιχίας του.
-
Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, μην περιμένετε για να διορθώσετε την κακή συμπεριφορά. Επιβραβεύστε το κουτάβι, όταν τον βλέπετε να κάνει κάτι που σας αρέσει.
-
Αποφύγετε τα πάρκα σκυλιών. Εκτός της έκθεσης του κουταβιού σας σε κίνδυνο για την υγεία του, τα περισσότερα σκυλιά στο πάρκο σκυλιών είναι πολύ αγενής. Κακές εμπειρίες από άλλους σκύλους θα μπορούσε να καταστρέψει τη γνώμη του κουταβιού σας για το είδος του.
-
Ταΐστε το σε 2-3 μικρά γεύματα την ημέρα. Μην αφήνετε τα μπολ γεμάτα έξω για να έχει πάντα φαγητό.
-
Σηκώστε κάτι που δε θέλετε να καταστρέψει. Αν είναι στο πάτωμα, θα είναι μάσημα.
-
Εστιάστε σε αυτό που θέλετε, όχι σε αυτό που δε θέλετε. Για παράδειγμα, διδάξτε στο κουτάβι σας να κάθεται όταν χαιρετάει ανθρώπους. Μην το φωνάζετε για το άλμα επάνω τους.
-
Παρακολουθήστε τα κακά του κουταβιού σας. Αηδιαστικό; Ναι. Αλλά θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του κουταβιού σας. Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε, όπως διάρροια ή αίμα, πάρτε το κουτάβι σας για μια επίσκεψη κτηνίατρο.
-
Παροχή παιχνιδιών. Αν του προσφέρετε τα δικά του παιχνίδια, είναι λιγότερο πιθανό να μασήσει τα δικά σας.
-
Απομακρύνετε τα παιχνίδια. Αφήστε 1-2 την κάθε φόρα. Έτσι δεν θα τα βαρεθεί.
-
Πάρτε παιχνίδια που θα μπορούν να το κρατάνε απασχολημένο όση ώρα εσείς λείπετε από το σπίτι.
-
Εάν το κουτάβι σας δείχνει ότι πρέπει να κάνει την ανάγκη του μη διστάσετε ή παραμελήσετε να το βγάλετε έξω.
-
Πρακτική αποχωρισμού. Μην αφήνετε το κουτάβι σας να είναι κολλημένο στο πλευρό σας όλη την ημέρα. Αφήνοντας το κουτάβι να έχει χρόνο για τον εαυτό του στο κλουβί ή στο δωμάτιο του, θα το βοηθήσει στην πρόληψη άγχους αποχωρισμού.
-
Η επιστροφή και η αναχώρηση από το σπίτι δεν πρέπει να γίνετε μεγάλη υπόθεση. Μην το παίρνετε αγκαλιά και μην του μιλάτε λέγοντας « Πρέπει να φύγω τώρα, είναι ώρα για δουλεία κλπ» όταν φεύγετε ή όταν γυρνάτε στο σπίτι. Έτσι αποτρέπετε και πάλι το άγχος αποχωρισμού.
-
Μην παίρνετε νευριασμένοι το αντικείμενο που μασάει το κουτάβι σας. Το κουτάβι μπορεί να σας δαγκώσει, αλλά αυτό δεν είναι θέμα επιθετικότητας. Ανταλλάξτε το αντικείμενο που έχει με κάποιο άλλο. Να μην αντιδράτε με φωνές, μην το χτυπάτε και μην του πιέζεται το στόμα.
-
Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Πάρτε το κουτάβι σας για μια επίσκεψη όταν δεν έχετε ένα ραντεβού. Φέρτε κάποιες λιχουδιές και ζητήστε από το προσωπικό του κτηνιατρείου λη τον ίδιο τον κτηνίατρο να του δώσει κάποια. Κάντε το κτηνιατρείο ένα διασκεδαστικό μέρος!
-
Κατά κανόνα ο αριθμός των ωρών που ένα κουτάβι μπορεί να μείνει στο κλουβί είναι η ηλικία του σε μήνες συν ένα. Έτσι, ένα κουτάβι δύο μηνών θα πρέπει να μείνει στο κλουβί το πολύ τρεις ώρες τη φορά (κατά τη διάρκεια την νύχτας και εφόσον αυτό κοιμάται μπορείτε να το αφήνετε και παραπάνω).
-
Εάν συνηθίζετε να έχετε δυνατά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να τα αφήνετε ανοιχτά και όταν φεύγετε από το σπίτι και αφήνετε το κουτάβι σας μόνο.
-
Διδάξτε του καλούς τρόπους στο λουρί. Είναι προτιμότερο από την αρχή να δείξετε πώς να περπατάει με αυτό, από το να διορθώνεται αργότερα το τράβηγμα.
-
Να θυμάστε ότι το κουτάβι σας είναι ένα μωρό – δεν ζητάτε πάρα πολλά από αυτήν την ηλικία. Μην ανησυχείτε για το αν θα εκτελέσει σωστά μια εντολή. Άφθονο χρόνο γι ‘αυτό έχετε αργότερα. Δώστε έμφαση στην κοινωνικοποίηση και στη διασκέδαση.
-
Να είστε προετοιμασμένοι για το κουτάβι σας ότι μπορεί να γίνει ένας αντιπαθητικός σκύλος «παλιόπαιδο» γύρω στην ηλικία των 6-10 μηνών. Ο έφηβος σκύλος είναι ακόμα πιο δύσκολος από ένα κουτάβι. Αλλά με τις σωστές βάσεις που θα έχετε δώσει σε αυτό όσο ήταν κουτάβι, τα πράγματα ευκολύνονται πολύ.
dogsplustraining.wordpress.com